2008. november 12., szerda

Pat Shipman: Mata Hari

Margaretha Zelle 1876 agusztus 7-én született.Három öccse volt de apjának Ő volt a kedvence,mindent megtett a kis hercegnőért ,bármire képes volt érte.Az apa azt tuszkolta bele,hogy Ő különleges gyerek-tényleg az volt,akaratos ,követelőző,gőgös,beképzelt.Hollandiában éltek,akkori viszonyok szerint jómódban,apja kereskedő volt és mindent megadott a családjának.1889-ben egyik napról a másikra tönkrementek,a házasság megromlott Adam Zelle pedig egyszerűen elhegyta a családját-lányát sem vitte magáva,Margaretha anyja hirtelen meghal,apja ekkor sem veszi magához rokonokhoz könyörgi be a lányát aki óriásit csalódik az apjában..három fiúgyermekét viszi magával.A család mely befogadta a lányt,porrá zuzza önbecsülését-tudtára adják neki,hogy csúnya és nincstelen és semmi esélye a férjhezmenésre.
1892 elején a lányt a rokonok bentlakásos iskolába küldik itt meglehetősen rövid ideig tartózkodik ,a 16éves lány elcsábitja az 51éves nős iskolaigazgatót.A botrányból Margarheta kerül ki vesztesen,hisz volt a gaz csábitó!!!!Hágába kerül egy másik rokon családhoz,ahol ismét szabad volt,és mindent megtett annak érdekében,hogy újabb szeretőre tegyen szert.
Nem kellett sokat várni,egy nála 20évvel idősebb katona volt aki kelet-indiában harcolt,Rudolf feleséget keresett mert abban bizott,hogy ha megálapodott házas ember akkor nem kell soká várnia az áhitott előléptetésre....
A házasság szenvedélyesen,szerelmesen indul az esküvőt is gyorsan megszervezik mert azt szeretnék,hogy amint Rudolfnak vissza kell térnie Indiába akkor már együtt mehessenek.
Házzaságuk akárcsak a kapcsolatuk viharos volt,mivel nem ismerték eléggé egymást ,az együtt töltött idő alatt felszinre kerültek az ellentétek,Margarheta nagyvilági nő szeretett volna lenni,utazni,társaságba járni-túl szűknek bizonyult a tér amit a házasság jelentett.
Bár két gyermekük született,ez sem tartotta vissza őket attól,hogy elváljanak.Mivel Rudolf zsoldja sosem volt elég,nemsok mindene maradt miután különköltöztek.Rudolf egyetlen feltétele az volt,hogy gyermekük nála maradjon.Másik gyermekük Indiában meghalt.
Margarheta visszaköltözik szülőhazájába és új nő születik:Mata Hari.

A könyv szerint volt olyan időszak mikor egyszerre 12 szeretője is volt!!!Általában mind nős emberek-de ebben a korba a szerető tartása szinte kötelező volt!Persze ez a kiváltság csak a férfiakra vonatkozott.
Az Indiában tanult táncot ötvözte a saját ötleteivel-kirobbanó sikere volt,a férfiak a lába előtt hevertek,végre nyugodtan költekezhetett a pénz nem számitott.
A háború vetett véget Mata Hari tündöklésének,egyre nehezebben tudott utazni,és elérte Őt is a szerelem,egy orosz katona Vladim szémélyében-Mata Hari mindig csak kapott,ezúttal a fordult a kocka Ő támogatta szerelmét,azt tervezték,hogy összeházasodnak.Mivel Vladim szegény volt,Mata Hari pedig költekező életet élt nem volt szemernyi megtakaritásuk sem,és ez okozta Mata Hari végzetét.A francia követségen egy alkalmazott kapva kapott azon a tényen,hogy Mata Hari azt mondta neki pénzért bármire hajlandó,a követségi alkalmazott felajánlotta legyen kém!!!Mata Hari bár ezt visszautasitotta,úgy egyeztek meg,hogy nem lesz fedőneve ,nem kér semmit előre de egymillió fontért hoz a németektől információt-de ez nem kémkedés.Az alku megkötetett.....
Szövevényes szálak,féltékenység,korrupció,hataloméhes emberek-és az áldozat Mata Hari.
Ugyanaz az ember aki beszerette volna szervezni,feljelenti miszerint a németeknek kémkedik.....hosszú hónapokig börtönbe zárják,Franciaország "elfelejt" szólni Hollandiának,hogy egy állampolgáruk náluk raboskodik.Mivel Mata Hari naiv és bizakodó nem kér ügyvédet-senki sincs aki megvédje,kiálljon érte.Önmaga irja a kérvényeket,leveleket-hiába.Az összes befolyásos szeretőjét megkeresi de mindenki elfordul tőle.
Az utolsó arculcsapás az mikor Vladim is megtagadja.
Az utolsó levelét fiának irja-aki ezt sosem kapja meg a levél eltűnt.A férje sem tesz érte semmit,meg sem látogatja.Kivégzése után csupán annyit mondott:"nem ezt érdemelte"
1917 -ben egy októberi napon Mata Harit kivégzik.


A könyv legizgalamasabb részénél derült ki,hogy hiányzik a könyvből 4oldal!!!Igy a könyv végéből hiányzik pár momentum-például hiányos az a rész amelyeben Mata Hari egyik családtagja szerette volna megkapni a rokona levevlezését,de ezt megtagadták.
A szerző állitása szerint ez a történet a leghitelesebb mindközül amely Mata Hariról iródott.

2 megjegyzés:

Borostyán írta...

Belemelegedtél az olvasásba mostanság :P Bárcsak én is ilyen periódusomat élném.

Mata Hari valahogy sosem vonzott, bár elgondolkodtató amit írtál, de nem jött meg a kedvem a könyvre :( Viszont amint kicserélték neked a könyvet, feltétlen írd meg ide, hogy lett-e valami változás a történetben! :P Mert azért az érdekelne :P

Csenga írta...

Belemelegedtem=belemenekültem:(
Persze ha lesz valami fontos ami kimaradt akkor kipótlom a bejegyzést.
Engem azért érdekelt mert semmit sem tudtam róla csak,hogy kémnő volt-na ez is nagy butaság mert végül is kiderül,hogy nem volt az!!!mégis igy vonult be a történelembe.