2009. május 7., csütörtök

Alyson Noel: Mindörökké

Becky Twilight oldalán már kíváncsian találgatják az Alkonyat rajongók, vajon milyen is lehet a Könyvmolyképző Kiadó által hamarosan kiadásra kerülő új sikergyanús könyvsorozat (Halhatatlanok) első része. (Hazájában, Amerikában már bizonyított).

Minekután igen szerencsésnek mondhatom magam, és még azelőtt elolvashattam a könyvet mielőtt a Kiadó eldöntötte volna megveszi-e (köszönet ezért Katona Ildinek), ezért úgy döntöttem, hogy a könyvről írt értékelésemet Ildikó engedélyével megspékelve most közzé teszem nektek, egy kissé átfazonírozott formában. Nem kell aggódni, semmi lényegeset nem töröltem ki … öööö…. beszélek itt badarságokat, pont a lényeget töröltem ki, mert azt szeretném, ha ti is annyira meglepődnétek majd olvasás közben, mint én!!! Tudom, hogy kegyetlen vagyok, nem mondtok semmi újat, és büszkén vállalom! :P
Kárpótlásul a bejegyzés alján egy kis meglepetés vár rátok!


Ever 16 és fél éves létére már több tapasztalattal rendelkezik, mint egy átlag 70 éves. Szülei és húga meghaltak egy autóbalesetben, ő komoly sérülésekkel és különleges képességgel megátkozva költözik nagynénje házába, hogy új életet, új barátokat és egy új Evert találjon magának. Az addig népszerű lány most kapucni alá és az „iPod ricsaj” mögé menekül, hogy megpróbálja kizárni a külvilágot, amely állandóan a körülötte lévő emberek aurájával, gondolataival és (érintés alkalmával) addig életeivel bombázza őt. A nap fénypontja számára, amikor halott húga szellemével beszélget a szobájában. Egy nap új fiú érkezik az iskolába. Mindenki leesett állal találgatja vajon melyik társasághoz csapódik a jóképű fiú, majd legnagyobb meglepetésükre a „vesztesekhez” vagyis Ever(a vesztes)-Haven(az emo gyanús lány) - Miles(a meleg fiú) csapathoz csapódik. Úgy tűnik senki másra nem hajlandó tekinteni csakis Everre, a lány azonban összezavarodik, mert mindamellett, hogy ő is több mint jóképűnek tartja Dament, hamar rájön, nem látja az auráját, sem a gondolatait, sőt érintésére a külvilág bekapcsolja némító gombját! Egyre több titok lengi körül a fiút, ám a zavar akkor hág a tetőfokára, amikor a fiú egy nagyon jó ismerőse is felbukkan a színen: Drina, a szexi vörös hajú, álomtestű nő, aki úgy tűnik nem csupán Damenre feni a fogát, de Ever legjobb barátnőjére Havenre is rátenné koszos kis mancsát. Egy nap meghal Haven egyik bulizós haverja, és onnantól kezdve Damen mintha egyszerre lenne a lánnyal ugyanakkor mégis távol tőle. Ever ezt nem bírja sokáig elviselni ezért megpróbál kimerítő válaszokat találni a maga módján. Lehet ez volt élete legrosszabb döntése…

Amikor az ember belekezd az olvasásba nem szabadul a gondolattól: Ez is! Ez is! Meg ez is az Alkonyatból van. Valóban rengeteg ismerős személyiség és elképzelés köszön szembe velünk. Daren a sármos, titokzatos idegen, aki bármit megtesz a lányért. Ever, aki kilóg a sorból és nagyon is tisztában van különcségével. Titkok, amelyek a fiút körüllengik, gondolatolvasás és a halhatatlan szerelem…

Mivel a jelek annyira egyértelműek nem vagyok képes elmenni csak úgy e hasonlóság mellett. Veszélyesnek tartom az ilyen próbálkozásokat, aki ilyet kitalál az vagy zseni vagy őrült. Azt hiszem félig meddig az előbbi esete áll fent, hisz a szájbiggyesztős – MÁSOLAT! – gondolatok után jön a csavar, ami ébren tartja az embert akár késő éjjelig is, mert annyira még többet akar. (Igen, én is). Zseniális a fordulat, mert míg mindenki előre levonja a konzekvenciát, addig kiderül, hogy valami őrülten más van a dologban. Az írónő stílusa izgalmas, az ember szeme maratont fut a sorokon. A párbeszédek jók, a szerelmi jelenetek magával ragadóak.

Pontosan ezért azt kell mondanom, kicsit sajnálatos hogy az eleje és az alapötlet maga annyira „Twilightos”, mert így sok olvasó abbahagyhatja az elején (ne adj’ Isten a fülszöveg után bele sem kezd), mondván ez egy selejtesebb kiadása lehet a kedvenc könyvének, pedig csak tovább kell(ene) olvasnia!

Röviden: Fantasztikus az eleje, fenomenális a csavarja, és nyitott kérdés a vége.

A kevés negatív élményem ellenére is kézbe venném a folytatást, mert mégis több bennem a szép emlék és a Deja-vu kellemes látogatása, mert utoljára a Twilight olvasása közben éreztem azt annyira, hogy nem akarok aludni és bárcsak mindig ezt olvashatnám.

Azoknak, akik várnak a Twilight folytatásaira (vagy már túl vannak rajta, mint én) és amolyan pótlékot keresnek, azoknak mindenképpen ajánlom!

Megjelenés: a 2009-es Ünnepi Könyvhéten (június 4-8)


EXTRA! EXTRA! EXTRA! EXTRA!

HA EL SZERETNÉTEK OLVASNI A KÖNYV ELEJÉT, HOGY BELEKÓSTOLHASSATOK, AKKOR KATT A KÖNYV BORÍTÓJÁRA ODAFENT!


Alyson Noel nem elsőkönyves írónő, már több ifjúsági regényt írt, de az igazán nagy áttörést ez a könyv hozta meg neki. És bár körülbelül fél tucat könyv van már mögötte, mind a mai napig izgatottan toporog otthon a könyvek megjelenése előtti héten.

Két bölcsesség, amit megosztott olvasóival honlapján:

– „Mindazok a briliáns ötletek, amelyek meglátogatnak éjjel, reggelre egyszerűen tovatűnnek”
– „Sosem késő, hogy megvalósítsd az álmaidat, az újrakezdés pedig nem szégyen!”

Honlapja: http://alysonnoel.com/index.html
A Halhatatlanok sorozat saját honlapja: http://alysonnoel.com/IMMORTALS/

FRISSÍTÉS:

Készítettem két Wikipediás oldalt (a könyvnek és az írónőnek)

Írónő: http://hu.wikipedia.org/wiki/Alyson_Noel
Könyvsorozat: http://hu.wikipedia.org/wiki/Halhatatlanok_(reg%C3%A9nysorozat)



Borostyán
Budapest, 2009. május 07.

18 megjegyzés:

A Leány írta...

Másolás helyett nem inkább arról van szó, hogy mindkét könyv toposzokból (vagy ha kevésbé vagyunk elnézőek: klisékből) építkezik? Ugyanazok az alapelemek hasonló történethez vezetnek, koppintás szándéka nélkül is.
Mert lássuk be: Stephanie Meyer nem találta fel a spanyolviaszt a Twilight sztorijával, hanem egyszerűen jól megírt egy már bevált receptet.

Borostyán írta...

Szia!
Nem, valóban nem Meyer találta fel a spanyol viaszt, de (számomra legalábbis) élvezhetővé tette a vámpír történeteket. Jó jó persze Anne Rice és az Interjú a vámpírral (most egy csomóan erre teszik le a nagy esküt) korszakalkotó volt, de engem nem hozott lázba. Buffy-t meg magam rúgtam volna ki a tévé képernyőjéről akárhányszor csak megjelent.

A hasonlóság nem azon alapszik, hogy hasonló "klisékből" építkeztek. Nem akarok poéngyilkos lenni, így csak annyit mondok szerintem az írónő tudatosan csinálta, hogy aztán nagyobbat üthessen. Most nem tudom jobban megmagyarázni. :P

A Leány írta...

Úgy érted, direkt arra utazott, hogy gyilkolja a kliséket, és az olvasó várakozásain csavarjon egyet? :D Mert az ilyet szeretem nagyon.

Borostyán írta...

Azért azt nem mondanám, hogy gyilkolta a kliséket, de igen csavarni akart (szerintem legalábbis)

'Rika írta...

A feltett szöveg alapján én nem látok túl sok hasonlóságot, az iskolán kívül... bár ha azt mondjátok elhiszem :D. Nekem a körülmények sem egyeznek Bella életével...

annamarie írta...

Köszi az ajánlót, nekem felkeltette az érdeklődésemet!

Enkara™ írta...

SZiasztok!

Szerintem a vámpír és hasonszőrű story-k sosem mennek ki a divatból, és érdekes egy-egy író szemszögét és fantáziáját megismerni a regényekben.. én pl. Anne Rice-t mint "örök" vámpírost nem tartom annyira jónak, mint pl. Laurell K. Hamilton Anita Blake vámpírvadász sorozatát.. szerintem izlések és pofonok.. :) Minden esetre ez a bemutató felkeltette az érdeklődésemet, és valószínűleg olvasni fogom a könyvet. :)

Borostyán: mág jó ideje olvasgatlak titeket, nagy könyvmoly vagyok én is, ha anyagi helyzetem engedi minden hónapban veszek min. 1 könyvet.. Örülök, hogy van egy ilyen blog, mint a tied.. :) további sok sikert kívánok Neked, és sok könyvismertetőt nekünk :)

(Az NLC-n én is fenn vagyok, aktívan egy másik topicban)

Borostyán írta...

Szia Picikaca!

Köszönjük a dicséretet! Az érdem azonban nem csak az enyém, hanem fantasztikus Könyvmoly nővéreimé is. :P Többen szerkesztjük a blogot azért ilyen klasz. :)

szeee írta...

mondom én, hogy felmondok...:P

Borostyán írta...

Szeee :P Mindenki más élményt keres egy könyvben.

szeee írta...

tudom én.
csak ma rossz napom van.

Csenga írta...

Könyvmoly nővérek:):)jaj ez nagyon jópofa:)

kate92 írta...

nekem egészen felkeltette az érdeklődésemet...
de nem lehetne ezt angolul megvenni? :S kerestem pár könyvrendelőn, de nem találtam sehol még csak a nyomát sem...

Borostyán írta...

Szia Kate!

A magyar kiadásra már nem kell sokat várni. :P
Ha írsz a Bookstation kedves eladóinak levelet biztosan megrendelik neked, de mire megérkezik a könyv addigra már magyarul is kapható lesz. :)
Egyébként a Bookstation szinte bármilyen könyvet be tud hozatni ha kéri az ember.

Unknown írta...

Sziasztok!
valaki megtudná nekem mondani hogy mikor jelenik meg magyarul ez a könyv és hol lehet majd hozzájutni?? előre is köszönöm a választ! :)
puszi

Unknown írta...

ömm én amúgy úgy tudom hogy a könyvhét budapesten június 4-8 között lesz :)

Borostyán írta...

Igazad van, már ki is javítottam. :P

Kitti írta...

A Folytatás címe szerintemnagyoon hogy is mondjam gáz..mármint blue moon????? nem olyan a neve mint a new moon?? Még h a történetnek semmi köze is hozzá a címe nagyon nem jó így...