2010. szeptember 10., péntek

Sarah Lark:A fehér felhő földjén


"...A szeretet megköszönöm.Az imát viszont elhagyhatja-szólt keserűen.-Várja csak ki,milyen lapot húz elő magának Isten a ruhaujjából!"

A nemesi családból származó Gwyneira és Helen a nevelőnő a véletlennek köszönhetően kerül ugyanarra a hajóra, amely Londonból Új-Zélandra viszi őket ismeretlen vőlegényeikhez. Gwyneirát apja játsza el kártyán,míg Helen egy hirdetésre jelentkezik amelyben az egyház keres tagjainak keresztény hölgyeket.

Új-Zéland egy egészen más világ mint amit a két nő valaha is elképzelt,míg Gwyn úgy érzi otthonra talált,Helen legszívesebben visszafordult volna a borzalmas három hónapnyi, hajón való hánykolódás ellenére is.

1852:Az Új-Zélandi gyarmatokon szorgalmas angolok,írek vetik meg a lábukat.A remek klíma kedvez az állattartásnak.Amint kialakul egy gazdaság, a férfiaknak már arra is van idejük,hogy feleséget hozassanak maguknak.A helyi törzsek ugyan jó szívvel fogadják az idegeneket a vegyes házasság azonban igen ritka,annál is inkább mert a Maoriakat inkább cselédnek alkalmazzák a tehetős angolok.

A két főszereplőtől teljesen mást vár újdonsült hitvesük.Gwyn egy birkabáró felesége lesz,aki csak egy kirakat feleséget keres,még Helen aki tanítani szeretne kénytelen olyan keményen dolgozni mint férje.

Szerencsésnek érzem magam,amiért nem ebben a korban születtem.A szabályok, a nők állandó lenézése,megalázása,mellőzése miatt végig dühöt éreztem olvasás közeben.Milyen világ lehetett az, ahol az após büntetlenül megerőszakolhatja menyét???

Remekül megírt regény két olyan nőről akik a végsőkig kitartanak egymás ,és új családjuk mellett.Alkalmazkodnak új szerepükhöz miközben rájönnek,hogy mennyire naivak voltak.Szép fokozatosan,lassan indul a regény,hogy aztán annál durvább,nagyobb terheket tegyen az olvasó vállára.

Nemcsak a főszereplők élete,de az Új-Zélandi táj,a helyi törzsek a szerencselovagok,aranyásók is hitelesen beágyazódtak a történetbe,amelynek már az első része is fordulatokban gazdag.Az okos nők, a szerelem,a gyarmatosítók és helyi törzsek háborúja,a nemesek törvény felül állása mind mind szerepet kap a regényben,amely annak ellenére,hogy elég vaskos gyorsan olvasható.

Túlzottan nem szimpatizáltam egyik szereplővel sem,de az emberi gyarlóságaik ,hibáik,tetteik viszont kellő közelségbe hozzák őket az olvasókhoz.És vannak gyűlölt ,ádáz karakterek is akiknek halálát kívánjuk.

Kíváncsian várom a trilógia többi részét is.Előkészületben a második kötet-A Maorik dala címmel.Mindkét kötet borítója fantasztikusan szép!


2 megjegyzés:

zakkant írta...

Beleszerettem a borítóba. A könyv pedig landolt a "Könyvek amikre fáj a fogam" polcra :)

Csenga írta...

Nekem is állandóan megakadt a szemem a borítón,aztán elegem lett:D és megvettem.

Remélem minél hamarabb meg tudod szerezni:-)