2008. június 21., szombat

Stephenie Meyer: Twilight (Alkonyat)

Az írónőről bővebben itt.
FRISSÍTÉS3: a könyv november 5-én fog megjelenni, a bookline-nál már elő is jegyezhető és 20% kedvezményt kaphattok rá.

FRISSÍTÉS2: Szeretnél beleolvasni a magyar verzióba? Persze nem kötelező, nem szeretnék én tukmálni senkit! :D :D :D
De ha a válaszod IGEN, akkor katt ide! Nem bánod meg! ;-)

Frissítés: MAGYARUL várhatóan október végén, november elején fog megjelenni, a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában.
A film pedig úgy néz ki hazánkba is ellátogat majd, nem sokkal az amerikai premier után. Köszönjük az információt.

Bram Stoker nagysikerű Drakula regénye óta rengetegen megírták már a maguk elképzelése szerint, ilyen-olyan formában milyen is lehet egy vámpír szerelme. Annyian vannak már a képzeletbeli sorban, hogy amint megjelenik egy újabb példány legyintünk és szkeptikusan visszahelyezzük a polcra, hacsak…. Hacsak nem hallottunk valami nagyon jót vagy olvastunk egy fantasztikus olvasói véleményt róla. Így jártam én is Stephenie Meyer, Twilight című könyvével.

Az Egyesült Államokban tömeghisztéria fogadja már a nevét is, hát még akkor szabadul el a pokol, ha személyesen is megjelenik valahol. Utálom ezt mondani, de nem tudok jobb példát, ez az írónő olyan az amerikaiaknak, mint az angoloknak J.K. Rowling: nemzeti kincs a tinitársadalomban.

A Twilight két főhőse Edward és Bella. A 17 éves Bella önfeláldozóan édesapjához költözik egy Forks nevű kisvárosba, miután édesanyja újra házasodik, így szándékozik több időt adni anyjának, hogy ne kelljen folyamatosan közte és állandóan utazó sportoló férje között egyensúlyoznia. Bella kedves és okos lány, de nagyon nehezen viseli el Forksot: szinte állandóan esik, alig süt a nap, minden csupa moha és futónövény. Az iskolában kedvesen fogadják ki ilyen ki olyan módon, kivéve egy embert: Edwardot. Még egyetlen szót sem beszéltek egymással, a fiú mégis szinte megöli tekintetével, mely fekete szénként ragyog. A helyzetet csak rontja, hogy biológia órán egymás mellé kerülnek. Bella kisebb sokkot kap, nem érti, nem tudja mit csinált, hogy ezt érdemli, ráadásul úgy néz ki a fiú miatta marad ki az iskolából hosszú időre…. Aztán amikor egy nap az ebédlőben újra meglátják egymást a fiú mintha teljesen megváltozott volna, már nem néz rá ellenségként, és biológia órán kedvesen próbál Bellával beszélgetni, mintha jóvá akarná tenni múltkori viselkedését. A lány meglepődik, és döbbenten látja, a fiúnak nem csupán a viselkedése változott meg, hanem a szeme is: topáz színű lett. Edward egyre barátságosabb a lánnyal, ugyanakkor folyamatosan tartja köztük a karnyújtásnyi távolságot. Egy nap az iskola parkolójában Bellát majdnem saját járművéhez passzírozza egy megcsúszott autó, de Edward a tér túloldaláról pillanatok alatt ott teremve elrántja a lányt, és elemeli az autót a lábától. Ez újabb kérdéseket vet fel, de a fiú újra bezárkózik. Bella egészen addig nem érti, amíg az indiánrezervátumban élő középiskolás indián fiú Jacob, el nem mesél neki egy „legendát” Edward családjáról. A lányban összeáll a kép, de minden jel ellentmond a legendáknak, többek közt az is, hogy Edward világos nappal sétálgat az iskolában. Miután mindkettőjük számára világossá válik, hogy nem tudják távoltartani magukat a másiktól, megkezdődnek az őszinte vallomások, és ez közvetve mérhetetlen veszélybe sodorja Bella életét, hamarosan Edward „vegetáriánus” családjának segítségével menekülnie kell…

Ez egy könyvsorozat, idén augusztusban jelenik meg a negyedik rész. Az első hármat már elolvastam, mert miután végeztem a Twilighttal, neki kellett kezdenem a második (New Moon) és harmadik (Eclipse) résznek is. Tömeghisztériát említettem, nem véletlenül: ha a googleba beírom az írónő nevét 2 620 000 találatot dob ki és ez a szám folyamatosan nő, amint biztossá vált, hogy film készül a könyvből, rajongók ezrei készítettek olyan videókat hogy mely színészeket látnák szívesen a szereplők megjelenítésében. Ha beírja valaki Youtube-on, hogy Bella Edward 19 000 találatot hoz ki, ennyire iparkodnak a rajongók. Ahhoz képest, hogy annakidején csak egyetlen kiadó állt szóba az akkor elsőkönyves írónővel most milliókat keresnek rajta, ebben biztos vagyok…

És hogy mi az egyedi ebben a történetben? Először is nem a megszokott fokhagymás, koporsós, napon szétégős vámpírokról van szó, és nem is a szemfogas, denevérré változós klisékkel teli történetről beszélhetünk. A két főhős természete és szerelme is kellemesnek mondható. Jól sikerült velegye a romantikus, kaland és fantasy könyveknek. Az írónő fantasztikus stílusa koronázza meg az egészet, könnyed, szellemes és egy pillanatra sem unalmas. És bár tiniknek íródott, még én is nagyon élveztem, a szövege könnyű, nem sok szótárazást igényel egy középfokú nyelvvizsgával rendelkező olvasó.

Két idézet a könyből:

Edward: "És az oroszlán beleszeretett a bárányba"

Bella: "Hány éves vagy?"
Edward: "17"
Bella: "És móta vagy 17?"
Edward: "Egy ideje"

Az első rész alapján készülő filmet már le is forgatták, decemberben lesz a bemutató, íme az előzetes: http://www.youtube.com/watch?v=xBvOhfL4mYw
/Azóta ezt már meg is néztem és véleményeztem is/

És egy jelenet, amelyet már sikeresen összevágtak: http://www.youtube.com/watch?v=YzsFaelXTDo

És külön dicséretként szeretném még megemlíteni Stephenie Meyer honlapját: az egyik legjobb amit eddig olvastam! Nem is a design miatt, hanem a tartalma az, ami annyira fantasztikussá teszi: a könyvből kivágott részek, háttérinformációk a szereplőkről ÉS! Külön, a könyvek megjelenése után megírt kisebb történetek, melyek igazi csemegeként szolgálnak az olvasóknak. http://www.stepheniemeyer.com/

Hasonló koncepcióval rendelkezik Görgey Etelka oldala is, de azt még nem érzem ennyire kidolgozottnak.


Itthon, magyarul még nem jelent meg és sajnos nem találtam semmilyen infót, hogy valaha is veszi-e egy kiadó a fáradtságot a hazai megjelentetésre.





Borostyán, 2008. június 21.



FRISSÍTÉS!

Elkészült az első magyar Twilight rajongói oldal: http://twilight-info.org/

Borostyán, 2008. augusztus 03.


40 megjegyzés:

szeee írta...

Nem szoktam ilyen jellegű könyveket olvasni, de ez felkeltette az érdeklődésemet. Lestat óta érdekelnek a vámpírok...;-) Amúgy meg nagyon tetszik a borítója (és a sorozat többi részéé is, bár a címekkel nem nagyon vannak összefüggésben..., vagy igen?)
Szerintem, ha az USÁ-ban ekkora őrület van körülötte, biztosan ki fogják adni előbb-utóbb itthon is. Khmm........

Borostyán írta...

Igen, a borító egyszerű, d emégis szép. Jelentését az írónő a honlapján elmagyarázta eszerint: a tiltott gyümölcsről van szó.

A sorozat többi részénél: a New Moon-nál talán a hervadó virág, a szirom "könnycseppel" jelentheti Bella szenvedéseit, hisz a második részben nagyon sok negatívum éri.

Az Eclipse borítója meg talán a szakadással kapcsolatos, abban az esetben a lányra komoly választás vár...

Amadea írta...

Sztem ki fogják adni (előbb vagy utóbb), ha tényleg ekkora kultusz alakult ki körülötte. Legalábbis reménykedhetünk...

Borostyán írta...

Na jó, tartozom egy vallomással: úgy 8 hónapja már írtam figyelemfelkeltőként egy magyar kiadónak, akiknek szerintem a profiljába vágna: Ulpius Ház kiadó. Még csak nem is válaszoltak, a kedvem is elment az ajánlgatástól (mert ez már nem az első könyv és eset), úgy látom az olvasói véleményekre még annyira sem kíváncsiak, hogy válaszra méltassák. Eddig egyetlen kiadó volt kivétel, de azóta ők is hallgatnak :S

Amadea írta...

Én magazinnal jártam így, összekevertek két regényt, erre én szóltam nekik e-mailben, és nem írtak vissza:( Nagyot csalódtam, mert régóta olvasom az újságot és szeretem is.

Qkac írta...

szia borostyán!
én nyár eleje óta kutatok A Twilight után, de nem találom sehol. Megkérdezhetném, hogy te honnan szerezted meg? Előre is köszi

Qkac írta...

Szia borostyán!
már nyár eleje óta keresem ezt a könyvet interneten de sajnos nem tudok hozzájutni, nem találom sehol. Megkérdezhetném, hogy te honnan szerezted meg? előre is köszi

Borostyán írta...

Szia Qkac, Az első részt az Alexandránál vettem, a második részt Itt: www.famuluskonyv.hu,

a többit pedig itt rendeltem meg: www.prospero.hu a honlapjukon nem található meg, de rendelésre behozatják az országba.

Érdemes több helyről is ajánlatot kérni e-mailben. :D

nicolenoir írta...

Én már vagy két hete járok az első rész után, persze angolul...
Az alexandrában csak a msáodik harmadik részt találtam, talán hétfőn meglesz az első is...
Magyarul novemberben fog megjelenni

Adam Sarpatki írta...

Sziasztok!

Íme itt egy link, ahol elvileg megrendelhető (lesz) a könyv magyarul: http://webshop.animare.hu/alkony+75497.html - én minden esetre félek a fordítástól, ha már a rövid összefoglaló ennyire tele van hibákkal... :S Ráadásul azt írják, a sorozatcím Rémálom... de hát könyörgöm, nagyon nem illik rá! Meg nem Stephanie hanem Stephenie :P Na jó. Meglátjuk.

Borostyán írta...

Sziasztok kusi és sepa köszönöm az infót a magyar verzió megjelenésének híréről. Megnéztem a linket, kíváncsi leszek mi lesz a novemberből. Nem tudom, hogy magyarul megveszem-e a könyvet, majd belelapozok és meglátjuk, de egyelőre úgy gondolom elég az a példányszám ami itthon van.
Ez a Rémálom sorozatcím remélem csak egy elkapkodott döntés a részükről amit orvosolni fognak ... :S

kvmoly írta...

Kedves Könyvmolyok!

A kötet várhatólag november elején megjelenik a Könyvmolyképző:) gondozásában.
Remélem, elégedettek lesztek a munkánkkal.:)

Katona Ildikó
kiadóvezető

Borostyán írta...

Kedves Katona Ildikó!

Nagyon szépen köszönjük az információt. Így, közvetlen forrásból hallani sokkal megnyugtatóbb, mint sokadik kézből :P
Azt azért, még megkérdezhetem, hogy az eredeti (szívekhez hozzánőtt :P) borító marad-e vagy esetleg új lesz a design?

Lobo írta...

A bookstation-ben mostanában majdnem mindig kapható az első 3 rész

citromlepke írta...

vki nem tudja hol tudnám megvenni a harmadik részt kemény borítóval?
az elsőt sima papirborítóval vettem meg, azt teljesen szétnyűttem, de a new moon tök jó állapotban van kemény fedéllel.
előre is köszi ^^

Borostyán írta...

Próbáld meg a Famulus könyvesboltban vagy a Bookstationben. Mindkét helyen árulják ezeket a könyveket, ha nincs meg nekik akkor megrendelésre behozatják. :D

kvmoly írta...

Kedves Borostyán!

Marad az eredeti borító. És nem lesz semmiféle Rémálom.:)

Ildikó

Unknown írta...

Sziasztok,csak egy aprócska kérdésem lenne,meg tudná valaki mondani, hogy a második rész mikor jelenik meg magyarul? Mert az első részt tegnap vettem meg, kiolvastam és már szívesen olvasnám a másodikat is,csak sajna elég gyér az angol tudásom...

Borostyán írta...

Szia Brigitta!

Örülök, hogy tetszett a könyv! :P A második részről még nem tudni mior jelenik meg, de szerintem sanszos, hogy csak jövőre. Érdemes később még visszanézned az oldalunkra, mert folyamatosan próbálok infókat gyűjteni róla. Az Alkonyat magyar kiadása az egyik szívügyem lett :P

Edó írta...

Sziasztok!

Nagyon jó kis könyv nem tudtam letenni egyszuszra elolvastam.Remélem nem éveket kell várni a következő részekre,mert sajnos angolul nem tudok olyan jól!
Reményem hal meg utoljára.

zzita írta...

mikor jelenik meg a new moon magyarul?tud erről vki vmit?ordítják már,tervben van egyáltalán?

marien írta...

sziasztok.eszméletlenül jó.a többi kötet mikor jelenik meg magyarul?ha valaki megtudná írni nekem azt megköszönném.nagy hatással volt rám és kiváncsi vagyok a new moon-ra is és a többire is.köszönöm

Borostyán írta...

Szia Marien :D, a második részről bővebben itt (szintén nálunk): http://konyvmolyok.blogspot.com/2008/11/stephenie-meyer-new-moon-jhold.html

ficka írta...

Lehet már arról tudni valamit, hogy mikor jelenik meg magyarul a 2. kötet??? Vagy egyáltalán jelzett folytatást a kiadó?
Nagyon várom már. :)

ficka írta...

Lehet már arról tudni valamit, hogy mikor jelenik meg magyarul a 2. kötet??? Vagy egyáltalán jelzett folytatást a kiadó?
Nagyon várom már. :)

ficka írta...

Elnézést, figyelmetlen voltam...

szeee írta...

na, eljött a pont, hogy sikítófrászt kapok, ha még egyszer valaki megkérdezi, hogy mikor jelenik meg magyarul a következő rész. Böngésszétek át alaposabban a blogunkat (amúgy is megéri...;-). Egyébként itt írt róla Borostyán: http://konyvmolyok.blogspot.com/2008/11/stephenie-meyer-new-moon-jhold.html

tuunde92 írta...

eddig nem érdekeltek az ilyen történetek, de 2 napja láttam a barátnőmnél a filmet, és teljesen magával ragadott a történet. annyira, h már aznap este eldöntöttem,a maradék kis pénzemből megveszem a könyvet. és meg is tettem. de nem akarom elsietni az olvasását, emrt félek egy nap alatt meglenne. inkább kiélvezem :D
eszméletlenül jó, és alig várom a következő megjelenését,addig pedig gyűjtök rá, és az elsőben gyönyörködök :)

klerisz írta...

Én magyarul olvastam a könyvet, s nagyon tetszett, ezért meg tudná nekem vki mondani, aki már olvasta angolul, h melyik nyelven a jobb? Miben jobb az? S miben térnek el egymástól? Ha jót mondtok az angolról, lehet h elolvasom azt is:P

drowe írta...

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy hol lehetne megrendelni az első részt keménykötéssel? Egyáltalán kiadták-e ilyen formában?
A választ előre is köszönöm:)

Prohi írta...

November óta szemeztem a könyvvel, mióta láttam a trailert a youtube-on. Tegnap megvettem és 3 óra alatt kiolvastam! NEM BÍRTAM LETENNI!!! Beszippantott, elbűvölt, felkavart. Már elő is jegyeztettem az Újholdra! Kár, hogy nem tudok jól angolul, elolvasnám eredetiben is... A filmet is megnézem, mert nagyon kíváncsi vagyok rá.

Borostyán írta...

3 óra? Jó gyorsan olvasol! Én nem tudnék így "falni", szeretem legeltetni a szemem :P

Prohi írta...

Ó, nehogy azt hidd, hogy átsiklottam az egészen. Én - sajnos vagy szerencsére? - valóban gyorsan olvasok. Persze ez csak azokra az olvasnivalókra érvényes, amik érdekelnek. De gondolom mások is vannak így ezzel ..

Prohi írta...

Megnéztem moziban a filmet. Nagyon-nagyon tetszett. Azóta a youtube-on kb. 20x megnéztem. Előjegyeztettem a dvd-re és a New Moon-ra a bookline-on. MÁR NAGYON VÁROM!!! Felesleges lenne a további ömlengésem ... ti megértitek...

Borostyán írta...

Prohi: abszolute meg :P

Prohi írta...

Mellesleg a filmezne is meg van két napja ... Mondanom sem kell, hogy azt hallgatom állandóan .. Kezdek talán függővé válni?? :-)

Hh45 írta...

a neten fenntvan mind a 4 rész magyarul + midnight sun 12 fejezete (valaki önkéntesen lefordította angolról)
én elolvastam már őket, jó fordítás.

Unknown írta...

Én Évi vagyok és imádok olvasni és nekem nagyon megtetszett a twilight és mostanra már a harmadik részt is olvasom.Én IIIIIIIIIIIIIMMMMMMMMMMMMMMMMMMÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁDDDDDDDDDDDDDOOOOOOOOOOOMMMMMMMMMMMMMMM!

Greg írta...

Összegezhetjüj a röpke hharom évet.
mindegyik rész megven magyarul, hála BOSNYÁK VIKTÓRIÁNAK és RAVOVVSZKY ZSUZSÁNAK és a kkkiadónak. A filmes adaptáció első három része lefutott a filmvásznokon és most a b.d-t várjuk. Aki twilight őrült lett ajánlom a midnightsun saját fordítasát. Hasznos és kellemes. Én a twilightot is elkezdtem de azt magyarul is fejből tudom ezért jobb a midnight sun.
Ehhez kapccsolódik a twilight képregény, melynek második részét nemsokára kezúnkbe tathatjuk.
jó blogolást : Kevin

Borostyán írta...

Szia Kevin!

Köszönöm hogy benéztél! :))
És a jókívánságot is köszönjük!