2009. január 6., kedd

Jennifer Donnelly: Északi Fény

Az irónőtől az első könyv a Tearózsa volt amit olvastam,sajnos magyarul eddig nem is volt több könyve.A Tearózsa folytatását vártam,és meglepődtem,hogy egy másik önnálló regényét is kiadták-Északi Fény.Mivel a Téli Rózsát még mindig nem lehet kapni, addig ezzel vigasztalom magam.

Ennyire jó könyvet nem vártam volna az irónőtől(bocsánat érte).

1906 Július 12-én egy Grace Brown nevű 19-éves lány holttestét emelik ki a Nagy Jávorszarvas tóból-e köré a gyilkosság köré épiti fel a történetet az irőnő-én lepődtem meg a legjobban mikor kiderül,hogy ez nem kitaláció a gyilkosság tényleg megtörtént ott és akkor ahogy azt a könyv irja,és egy érdekesség hogy Jennifer nagymamája abban a szállodában volt pincérnő ahol a Grace megszállt és ahonnan a végzetes csónakázásra indult....Jennifer nagymamája állitja Grace Brown szelleme még mindig kisért a tónál.

A tartalom alapján azt hittem "csak" a gyilkosságról szól a könyv,de sokkal többrétű.

Mathilda itt él családjával,az okos,értelmes lány iró szeretne lenni.A betűk,a könyvek kisérői bármit is csinál-ha tehenet fej,ha szánt,ha főz,ha a testvéreire vigyáz.(Magamra ismertem,és tudtam milyen érzés egész nap arra várni,hogy végre könyvet vehessen a kezébe:) )Tanárnője tehetségesnek tartja,irásait elküldi egy újságnak amely nemcsak megjelenteti azokat,hanem állná Mathilda ösztöndiját is,hogy továbbtanulhasson és iró lehessen belőle.De 1906-ban egy nő nemhogy nem irhatott,tanulni sem engedték,főleg ,hogy édesanyja meghal,és bátyja is elhagyja a családot.Apja pedig hallani sem akar Mathilda tanulás utáni vágyáról.A lány titokban mindenfélét elválall,hogy összekuporgassa New Yorkba a vonatravalót.Nincs egyedül a tudásvágyával ,barátja Weaver aki az első fekete bőrű ügyvéd szeretne lenni.Mathilda lelkesedés napról napra hanyatlik,be kell látnia,hogy beleragad abba az életbe amit apja,és a többi ember körülötte.A napi küzdelem a megélhetés után,robot hajnaltól késő estig.

A Glenmore szállóban dolgozik,hogy segitsen apjának kifizetni egy öszvér árát....itt ad neki egy köteg levelet Grace Brown a halála előtt,és megkéri,hogy égesse el őket.A sors fintora,hogy Mathildának aznap nem jut ideje rá.És mikor másnap megtalálják Grace holttestét Mathilda elolvassa az öszes levelet és az egyedüli ember lesz aki tudja miért kellett meghalnia...

Közben megismerkedik az első szerelemmel,az árulással,az igaz barátsággal ,és a korlátaival.Olvasás közben rádöbbenünk,hogy régebben sem volt jobb a világ.És ,hogy a fiatal lányok már ekkor is olvasták Jane Austent. És végig azért izgultam,hogy Mathilda merjen nagyot álmodni!

'Ha százszor is azt tanitja a bölcs,

hogy adjuk meg magunkat a sorsnak

Lelkem nyughatalanul egyenest

Csillagokig száguld dacosan.'

/AdelaideCrapsey


8 megjegyzés:

Klematisz írta...

Már régóta meg akartam kérdezni, hogy miért nem frissíti vajon nálam a blogotokat a rendszer? Egy hat hónappal ezelőtti bejegyzést mutat folyton :( Pedig szeretném ám rögtön látni, amikor új bejegyzés születik nálatok...
Érdekes könyv lehet, kissé sötét témával, de áruld már el, hogy végül Matilda megvalósította-e az álmát? És a gyilkos kilétére fény derült?

Csenga írta...

Az első kérdésedre én sajnos nem tudom a választ...
Tyű nagyon nem szeretem ennyire elárulni a történetet.
Kivételt teszek-Mindkét kérdésedre igen a válasz.
Egyébként olyan jól van belesimitva a gyilkosság a történetbe,hogy nem olyan nyomasztó-engem az jobban meglepett,hogy igaz!

Borostyán írta...

Klematisz: az első kérdésedre: szerintem próbáld meg, hogy kiveszed a Könyvmolyok oldalt, majd újra beteszed. Hátha segít.

Klematisz írta...

Borostyán, próbáltam már, de nem segít :(

Borostyán írta...

Ez amúgy, hogy működik? Ezt a részét még nem ismerem :P Szóval a honlapímünket használja, vagy az RSS feedünket?

Borostyán írta...

Ha Feedes a dolog, akkor a kettő közül valamelyiknek működnie kell, mert a könyv minere is megy.

Egyik: http://konyvmolyok.blogspot.com/feeds/posts/default

másik:
http://feeds.feedburner.com/Konyvmolyok

Klematisz írta...

Heuréka :))) A feedes címeteket illesztettem be és láss csodát...egy rózsaszín balettcipő jelent meg a blogomon :)

Borostyán írta...

Klematisz: örülök, hogy megoldódott :D