2009. július 5., vasárnap

Margit Patrícia Eszter: A zsidó menyasszony

Úgy érzem, hogy mostanában írási válságban szenvedek, de megpróbálok összeszedni valamit erről a könyvről, mert muszáj. Egyedülálló ugyanis ez a regény szerintem. Legalábbis én még nem olvastam hasonlót. Az az érdekessége, hogy nagyon könnyed, bárki számára emészthető stílusban, mai nyelvezettel és környezetben, mégis olyan komoly dolgokról van benne szó, mint az élet értelme, önmagunk és hitünk megtalálása.

Nem tudok elvonatkoztatni attól, hogy a könyv végén az írónőről megtudhatjuk, hogy többek között kreatív írást is tanult Amerikában. Nos, azt hiszem jól megtanulta, mert a történet nagyon szép ívű, hullámzó, élvezet olvasni.

A 20 éves Dallos Sára életének egy meghatározó szakaszát követhetjük nyomon a regényben. Igazából az első pár oldalon majdnem sikítófrászt kaptam a zsidó lány olyan nagyon mai szlenges kifejezésein mint zsini vagy zsidulni.... Szóval erősen elgondolkodtam, hogy kell-e ez nekem. De mivel nem titok, hogy nagyon érdekel mindenféle vallás, nem tudtam legyűrni a kíváncsiságomat, pláne, hogy csak jó kritikákat olvastam erről a könyvről korábban. Szóval az első kb. 50 oldal zsidó szleng és "ponyvaság" után beindul a történet és egy szerelmi csalódás után Saci beleveti magát Izraelbe, mert Pesten nem érzi magát jól a bőrében. A kinti spirituális és vallásos közegben azonban teljesen magára ill. Istenre talál és izgalmas események sorozata után végre úgy tűnik, hogy révbe ér.

Tetszett, hogy a mélyebb, spirituális részei a történetnek is abszolút élvezhetőek voltak egy teljesen laikus számára is, ugyanakkor nem tűnik szájbarágósnak sem. A történet pedig annyira mai, hogy akár igaz is lehetne, nem tudom, hogy mennyi önéletrajzi elem van benne, de simán el tudom képzelni, hogy akad benne jócskán.

Summa summárum, nekem nagyon tetszett, az írónő igazán élvezetesen vezetett be a zsidó hitbe és szertartásokba, Izrael vallásos közösségeibe, és azt gondolom, hogy tényleg minden útkereső számára valamekkora segítséget nyújthat a könyv elolvasása...
Volt ugyan benne néhány ponyvába illő fordulat ill. elem, éppen ezért kap tőlem "csak" 9/10-et :)


3 megjegyzés:

Ninetta írta...

sziasztok
nézzétek meg :) köszönjük
http://ninettabooks.blogspot.com/2009/07/one-lovely-blog.html

stippistop írta...

na, én fel is vettem a listámra. köszi, szeee! :o)

Borostyán írta...

Ninetta!
Köszönjük a megtiszteltetést.
Megpróbálom kitenni, majd tovább dobni a labdát. :)