2009. november 11., szerda

Roberta Gellis: Lucrezia Borgia és a mérgek anyja

XVI. század. A ferrarai herceg udvarában titokzatos körülmények között meggyilkolják Lucrezia Borgia egyik udvarhölgyét, és Lucrezia férje, Alfonso, a herceg fia, a trónörökös, őt gyanúsítja.
Lucrezia a fejébe veszi, hogy megtalálja a gyilkost és tisztázza nevét.

Az elején nem tudtam, tetszik-e vagy sem. Kicsit egyszerűnek tűnt a szöveg, nem volt eléggé fordulatos, cselekményes. Nem a sztori, hanem az írás. De aztán belelendült, és a végére nagyon magával ragadott.
Kicsit színházszerűen van megírva, minden fejezet egy külön helyszínen játszódik (privát és nyilvános fogadószobák, hálószobák, lakosztályok, báltermek) és szinte az egéyz párbeszéd.

A sztori is érdekes, Lucrezia tényleg nem adja fel, és felgöngyölíti a gyilkosságok (merthogy időközben több is lett) mögött húzódó indítékokat és leleplezi a gyilkost.
De ami még ennél is érdekesebb és lenyűgözőbb volt számomra, hogy a nyomozás alatt bepillanthattam az olasz udvar életébe, a protokoláris szabályokba, az öltözködés és az étkezések rituáléjába. Azt gondolná az ember, hogy egy gazdag nemesnek mi dolga lehetett, közben az egész egy mérhetetlenül leszabályozott és szigorú rendszerben működő szervezet volt, és kemény munkát végeztek az ott élők. Az egész egy nagy hierarchikus vállalatra emlékeztetett, amelyben minden dolgozónak meg van a szerepe, feladata és felelősségköre.

Lucrezia egyébként a pápa lánya volt, és természetesen politikai okokból adták hozzá Alfonso d'Este-hez, miután testvére Cesare előző férjét (aki iránt egyébként a könyv szerint őszinte szerelmet érzett), szóval nem volt éppen könnyű élete szegénynek. A történetből nagyon jól átjön egyébként, hogy egy okos, rendkívüli nő volt.


Ajánlom azoknak, akik szeretik a történelmi regényeket, a krimiket, Itáliát vagy a reneszánszot..
Jaj, és majdnem kihagytam a kedvencemet: a történetben - igaz csak egy nagyon röpke vendégszerepre - megjelent Leonardo da Vinci mester is...

Eredeti cím, kiadás: Lucrezia Borgia and the Mother of Poisons, Forge Book, 2003
Kiadó: Tericum Kiadó, 2006
Oldalak száma: 357


2 megjegyzés:

szeee írta...

hm, nem lehet rossz. A borító meg egyenesen gyönyörű.

Agnes_Villanyi írta...

Tényleg szép. Ráadásul keménykötésű, levehető fényes borítóval. Vastag lapokkal. Van benne anyag. Minden értelemben...