2012. június 25., hétfő

Petra Nagyova-Dzerengova:Nézz magadra!

A családon belüli erőszak sajnos nagyon aktuális téma, a három gyermekes édesanya most ezzel a könyvével is demonstrálja,hogy nem szabad szemet hunynunk az erőszak felett!!
Lydía akár boldog házasságban is élhetne ha férje, a művelt és okos egyetemi professzor nem rajta vezetné le a dühét.De sajnos Lydía nem tud a kedvében járni,vagy az abrosz gyűrött vagy nem elég lelkesen pattan ki az ágyból reggelente.Ok mindig van arra,hogy kezet emeljen rá,hogy meg rugdossa,hogy a falhoz csapkodja a fejét.
Lydía élettere beszűkül, csak két kislánya a lakás falai maradnak neki. Egyre inkább retteg,hogy férje egy nap nem tudja abbahagyni a verést,ő meghal de mi lesz a gyerekeivel??

Lydía élete szép lassan megváltozik édesanyja és nővére is Lydíára szeretnének támaszkodni,miközben sejtelmük sincs,hogy éppen neki lenne szüksége segítségre.
Főszereplőnk élete lassan krimibeillő lesz,minden olyan dolgon átmegy amit ilyenkor egy anya keresztülmegy,egy ideig próbál mintafeleség lenni,lesni férje minden szavát,megalázkodni is csak a gyerekei biztonságban legyenek,aztán mikor már semmi sem segít jönnek a fenyegetőzések,az utcán éjszakázás...

Hosszú és tekervényes út vezet odáig,hogy Lydía segítséget mer kérni,hogy a családja előtt is végre ki merjen mondani dolgokat,hogy rendbe tegye az összes múltbéli sérelmét is ami az anyját és nővérét is távolságtartásra késztette.

Fordulatos és nagyon tanulságos történet.

10/10

Nincsenek megjegyzések: