2011. július 23., szombat

Max Brooks: Zombiháború (World War Z )

Kezdésnek leszögezném, hogy még sosem olvastam zombis könyvet (horrort sem sokat), de filmen mindet megnézek, ami hozzáférhető (természetesen George A. Romero alapműveivel az élen).

Az előzmény röviden: egy Solanum nevű vírus fertőzése zombivá változtatja az emberiség nagy részét. A fertőzés emberről emberre, általában harapással terjed. A megharapott áldozat kb 16 óra alatt kómába esik, a 20. órára meghal majd 23. környékén "feltámad". A halálozási arány 100%.

Az élőhalott fizikai tulajdonságai gyakorlatilag emberiek, nincs hatalmas erejük, természetfeletti képességeik, stb Látnak, hallanak, szagolnak és mindent megtesznek, hogy ehessenek, lehetőleg emberi húst. Gondolkodni nem képesek, elindulnak egyenes vonalban az észlelt préda felé rendületlenül. Megállítani őket az agyuk megsemmisítésével lehetséges, minden más esetben folytatják útjukat akár kezek, lábak, törzs nélkül. (forrás: Max Brooks: The Zombie Survival Guide)

A könyv maga a világjárvány után 10 évvel játszódik, miután az emberiség visszahódította a Föld nagy részét. Az ENSZ háborús vizsgálóbizottsága megbízza az írót, hogy járja be a világot és készítsen egy jelentést a Zombiháborúról különböző országok túlélőinek kikérdezésével. A történetet így riportokon át ismerjük meg. Különböző emberek, különböző országokban, katona, politikus, orvos, tudós, Kína, USA, Oroszország, Korea...
Ami a könyvet a csúcsra emeli, hogy mindegyik országot a maga létező valójában láthatjuk, akár vallási, politikai,...stb. helyzetével, problémáival és ebbe a valós világba fűzi bele az író a zombik hatását. Hátborzongató, ahogy az ember olvassa, elhiszi! Minden ország máshogy reagálja le a helyzetet, máshogy próbálja megoldani.
Minden riport egy-egy novellának tekinthető, közös körítéssel. Megismerjük a háború kezdetét, folyamatát és lezárását rajtuk keresztül.

A könyvet alig tudtam letenni, izgalmas, érdekes, tanulságos, szórakoztató, sokszínű, mindenkinek ajánlom, aki egy kicsit is érdeklődik a témában, kihagyhatatlan.




ui.: a könyvből film készül, részben itthon fogják forgatni Brad Pittel a főszerepben, 2012-ben várható.

5 megjegyzés:

Matt írta...

Azt elmondanád kérlek, hogy Magyarország hogy reagálja le a dolgokat? Érdekelne, bár az a sanda gyanúm, hogy minket pont kihagy belőle, ahogy az régi, jó szokás szerint lenni szokott, mert nekik pl. Belgium, Hollandia és Luxemburg egy azon ország...

Sama írta...

Egyszer említi meg Magyarországot, sajnos akkor sem pozitív értelemben: "szegény hülyék" felrobbantják magukat a Diósgyőri várral együtt...

Csenga írta...

Férjem is teljesen oda van a könyvért!! Állandóan elmesélte hol tart-nem mintha nagyon izgatott volna a dolog:D
Az a gyanúm,hogy tipikus férfi könyv:-)))

szeee írta...

hát a zombikból kiindulva nekem is :D

szöcsKe írta...

Hála az égnek, már kezdtem félni, hogy csak én olvastam ezt a könyvet :)