2009. szeptember 18., péntek

Fejős Éva - Bankok Tranzit

Heten utaznak egyszerre, egy irányba. Az uticél a folyamatosan nyüzsgő metropolis Bankok. Hét kereső, akik mind kutatnak valamit. Egyesek feloldozást, mások nyugalmat. Van aki élete utolsó nagy kalandjára vállalkozik, és van olyan is aki a származására kiváncsi. Közülük néhányan megtalálják azt amit, vagy akit kerestek, mások pedig új életre lelnek. Paul, David, Lian, Helen, Anne, Simon és a bankoki madám Saolla útja keresztezi egymást. Vajon a sors keze, vagy csupán véletlen?

Fejős Éva hét keresője mind különböző karakter, de egy valami összeköti őket. Mindnyájuk életet egy ponton megpecsételődött. A kérdés csak az, ki hogyan viseli ezt. Van aki tovább lép, van aki a mélyére ás, és akad olyan is aki lemossa magáról és tiszta lapot kezd.

Fejős Évát a csajos könyv szerzők közé sorolják, de ez a könyv kicsit kilóg ebből a kategóriából. A végkifejlet eléggé kiszámítható, azonban a történet vezetés és szereplők élete egyáltalán nem könnyed. A keresők történetei mind külön szálon futnak és filmkocka szerűen ugrálunk az egyes jelenetek között, akár oldalanként is, így igazán sose mélyülünk el egy-egy szereplő érzelmi világában. Az eseményeket puzzle szerűen az olvasónak kell összeilleszteni. A cselekmény felépítése a Hotel Baliban is hasonlóképpen történt, azonban ott gyakorlatilag négy szereplőt kellett szétválasztani, még itt hetet. Ennek eredményeként gyakran kényszerültem visszalapozni sok-sok oldalt, hogy pontosan értsem az eseményeket. Ezzel szemben ha nem lett volna az ugrálást valószínűleg elég unalmas lett volna a regény, így legalább volt okom, hogy újra és újra visszatekintsek egyes részekre.

Hogy kinek is ajánlom? Azoknak egyáltalán nem, akik nem szeretik a több szálon futó cselekményt.



Nincsenek megjegyzések: