2011. március 24., csütörtök

Farkas Péter: Johanna

Farkas Péter Nyolc perc című regénye óta vártam, hogy az író egy új könyvvel hívja fel magára a figyelmemet.

Johanna. A könyv címe semmit nem jelentett számomra, a történelem érdekel, de képtelen vagyok a fejemben tartani az eseményeket. (A könyvvel kapcsolatba az író nevére és a könyv címére figyeltem fel.)

Johannát őrült Johannának is nevezték. Spanyol infánsnőként 1479-ben született. Szülei tartományok egyesítésével hozták létre Spanyolországot, s ezzel Európában új nagyhatalom született. Az ifjú állam érdekei megegyeztek a Német-római Birodaloméval, így rövidesen felmerült a dinasztikus szövetség gondolata. A dinasztikus házasságkötéseiről híres Habsburg-család kezdeményezésére a szülők megállapodtak, hogy I. Miksa császár fia, Szép Fülöp feleségül veszi a spanyol hercegnőt. (Forrás: Múlt-kor történelmi portál)

Farkas Péter ezen regényében megismerhetjük Johannát, házasságkötését, vándorlását, tévelygését, kolostorba zárását, szenvedő életét, majd halálát.
Ha belegondolok, minden könyvben az esendő, mellőzött gyerekeket sajnálom, és egyáltalán nem törődöm vele, hogy esetleg akkor nem volt a "divat", hogy öleljék, csókolják őket. Johannát mellőzték, egész negatív eseménysorozatát ennek a tudatában olvastam.
"A kivételesen ritka alkalmak egyikén, amikor csak ketten tartózkodtak anyjával az egyik kőteremben, szándékosan nekiszaladt arccal a falnak. Orrából sugárban szökött ki a vére, mire anyja ösztönösen összeszorította hüvelyk- és mutatóujjával a megeredt nyílást, miközben nyitott tenyere a gyermek szájához feszült. Johanna ellenállhatatlan vágyat érzett, hogy megérintse az anyját, átkarolni azonban nem merte, ezért előretolta a nyelvét, és nyalni kezdte az émelyítően édeskés, ragacsos bőrt. Az anyja ekkor elengedte az orrát, és tenyerével alulról fölütötte a gyermek állát. A berohanó komorna még akkor is az orrvérzést akarta csillapítani az archoz szorított gyolccsal, amikor már csak a szájából dőlt a vér, a kettéharapott nyelvből."

Hányatott gyermekkor, hányatott utazás tömlőbe varrva, hányatott házasság. Gyorsan sok gyerek. A férj kicsapongásai, majd hirtelen halála. Hogy férje elvesztésébe vagy már gyerekkorába őrült bele, az mindegy, de innentől kezdve Johanna elvesztette az eszét, ill. ilyen tüneteket produkált.

A könyv szerint az eszét vesztett Johanna több, mint két évig bolyongott a halott férjével, a pusztában megszülte Katalin leányát, majd kolostorba zárták őket. Mivel a házasság kötése után négy évvel ő lett a spanyol trón örököse, így életben tartották minden áron, a gyermekei, akiket nagyon régen nem látott, visszaéltek a nevével.

Farkas Péter gyönyörű, bár néhol nehezebben érthető mondatokkal érzékelteti Johanna életét.
"pusztulás, fekélyek, rothadás, inkvizíció, élve eltemetések; enyhén tarkón verték egy pisztoly csövével, erőszakkal elvették a gyerekét.."
Bepillanthatunk a kor "szokásaiba", az udvari életbe, a családba; sajnálhatjuk, szörnyülködhetünk, elgondolkodhatunk, hogy tényleg így volt-e, de félek, hogy sok benne az igazság.
A két család egyesült, közük lett Magyarországhoz, hiszen Johanna másik fia I. Ferdinánd néven Magyarország királya lett 1526-ban és egészen az I. világháború végéig mondhatták magukat osztrák császárnak és magyar királynak.

"Meglehet, hogy rászolgált ez az átkozott népség a sorsára, de érdemelhet-e ennyi szörnyűséget a létező?"
Tetszett. Érdekes, történelmi regény. Számomra nehéz mondanivalóval, mondatokkal. Lassan tudtam befogadni, de amikor ráhangolódtam, teljesen beleolvadtam a történetbe.

Nincsenek megjegyzések: