2008. április 21., hétfő

Scott Westerfeld: Csúfok

Mi is a szépség? Kutatók foglalkoznak ma már ezzel a kérdéssel. Mi a szép számunkra? És vajon egyik ember mitől szebb a másiknál? Beszélnek az arc-szimmetriáról, a bőr szépségéről, a sűrű szempillákról és a dús hajkoronáról is. Ilyen olyan módszerekkel teszünk érte, hogy a fenti feltételek teljesüljenek: sminkkel, műtéttel vagy hajviselettel.

De ebben a könyvben (mely a távoli jövőben játszódik) egy radikális műtétről van szó, melyen mindenki átesik aki betölti a 16-dik életévét. Attól kezdve felnőtt-nek számít és belép az ember a "Szépek" világába. Ezek a fiatalok akik a kivül-belül átalakító műtétre várnak a "Csúfok".

Tally Youngblood is csúf, a legjobb barátja a három hónapos korkülönbség miatt azonban már szép, és átköltözött Újszéphelyre ahol az újszépek éjjel-nappal buliznak, más egyebet nem is nagyon csinálnak. Ide vágyik Tally már nagyon rég, de amióta Peris nevű barátja már átköltözött oda, csak még elviselhetetlenebb a várakozás. Addig amíg össze nem akad Shay-jel. Shay belevaló lány, egy napon születet Tally-vel így ők egyszerre esnek majd át a műtéten, de Shay hezitál. Nem biztos benne hogy ő valóban ezt akarja. Ezt el is mondja Tally-nek és kéri szökjön meg vele egy Füstös nevű helyre ahol olyan emberek élnek, akik nem hajlandóak átesni a műtéten és nem is szeretnék, hogy megmondják nekik mit csináljanak. Tally nemet mond, hisz megigérte barátjának hogy talákozni fognak nemsokára Újszéphelyen, és különben is, nagyon is vágyik rá hogy szép legyen: A tökéletes fehér fogakra amik sosem szuvasodnak, az ártatlan őzike szemekre, a bársonyosan sima fehér bőrre, és az arccsont átformálására. Nem! Olyan szörnyűség nem eshet meg vele hogy örök életére csúf maradjon és különbözzön a többiektől. Így fájó búcsút intenek egymásnak, de Shay indulás előtt otthagy számára egy körmönfont útmutatót, amelyet csak ő fog tudni megérteni, majd megesketi hogy nem beszél erről senkinek.

Végül eljön a nap amikor Tallyért jönnek és elviszik a kórházba. Hosszabb várakozás után azonban közlik vele nem eshet át a műtéten addig, amíg nem megy Shay után és árulja el, hogy pontosan hol van Füstös.Itt a nehéz választás: kémkedik és elárulja az egyik barátját (akit csak nemrégen ismert meg), vagy csúf marad örökre és nem látja többé Peris-t akinek szintén igéretet tett...Tally végül elindul a kalandos és hosszú útra, majd eléri a keresett várost, és ráébred, Füstös sokkal több annál, aminek látszik vagy valaha is gondolta. Megtud egy olyan titkot is, amely alapjaiban rengeti meg a szépekbe - így saját világába is - vetett hitét.Újabb dilemma: most mi a fontosabb? És ki hazudik kinek?

Scott Westerfeld ezt a könyvet eredetileg tiniknek írta, de idősebbeknek is élvezetes olvasmány. Az író nagyon jól manöverezik a szépség és a csúnyaság fogalma között. Miért tekintjük magunkat sokszor csúnyának, amikor nem is vagyunk azok? Hogy jutunk el odáig? És egyáltalán ki mondja meg, hogy csúnyák vagyunk vagy szépek? A jelen problémáit bámulatosan szövi bele a jövő köpenyébe, de nem csupán a kozmetikáról esik szó hanem környezetvédelemről és rasszizmusról is. (Nagyon eredeti például, hogy azért adnak mindenkienk egyforma színű bőrt hogy ne legyen negatív diszkrimináció senki irányában. Érdekes gondolat.)




Ez a könyv trilógiának íródott, ez az első rész. Izgalmasan végződik ez a könyv, úgyhogy kiváncsian várom a második rész megjelenését hazánkban.

Itthon a Könyvmolyképző Kiadó adta ki.


Eredeti cím: Uglies
Borostyán, 2008. február

1 megjegyzés:

klari0804 írta...

A második rész a Szépek.

A Harmadik részről tud valaki valamit?