2010. január 17., vasárnap

Fábián Janka: Emma szerelme

Nagyon örülök, hogy megjelent a magyar könyvpiacon ez a regény. Szerintem úgy kellett valami hasonló, mint egy falat kenyér. Ugyanis. Egyrészt mert magyar. Amiből mondjuk van azért a piacon, de főleg a szépirodalom kategóriában, ez viszont inkább szórakoztató irodalom. Másrészt mert ebben a kategóriában az írónő saját, eredeti nevét olvashatjuk a borítón, ami azért ritka. Vannak nekünk ugyanis magyar íróink, de a legtöbb valami angolos hangzású álnéven adja ki az irományát, amire allergiás vagyok. Persze értem én kb. az okot, pláne, hogy ezekben a könyvekben a szereplők is nagyrészt Jenniferek meg Patrick-ek ...

Az Emma szerelmé-nél persze az lett volna fura, ha az írónő mondjuk Janis Jewel néven dedikálná a regényt, ugyanis az a (múlt) százfordulós Magyarországon játszódik. Ami szintén nagyszerű csemege a ma íródott történetek között. A kortárs irodalom ugyanis (tisztelet a kivételnek) általában a mai időkre fókuszál, ami részben nem baj, de én sokszor pont azért szeretek olvasni egy-egy történetet, mert az a miénktől egy teljesen különböző korban, világban játszódik, amire tátott szájjal meredek, mert annyira más.

Ez esetben is annyira más volt, annyira más értékek éltek ebben a korban, az érzelmek is valahogy sokkal egyszerűbbek és tisztábbak voltak. Persze tudom, hogy akkor is volt mindenféle aljas, piszkos és ferde, de valahogy mégsem ez volt a jellemző, azt hiszem. Nem gondolom, hogy én idealizálom ezeket az időket, mert tudom, hogy még 20 évvel ezelőtt is más volt a világ "erkölcsi rendje", 100 évvel ezelőtt meg aztán pláne.

A történet Emma szüleinek történetével kezdődik. Már az ő sztorijuk sem egyszerű, van itt rivalizálás, botrány, egyebek. A lány édesapja illetve annak legjobb barátja és az ő családjaik a történet magja. A Vallay és a Kóthay család. Ők küzdenek szerelemért, keverednek Párizsba ill. Kanadába, menekülve a reménytelen szerelmek és botrányok elől. A kis Vallay Emma nem egyszerű kapcsolatok, kötelékek közé születik. Miután mindkét szülőjét elveszíti, a Kóthay család fogja nevelni, ami a bonyodalmakat még jobban fokozza.
Többet nem szeretnék elárulni a történetről, de ezekből is látszik, hogy szövevényes, fordulatos, és attól függetlenül, hogy szerelmek állnak a középpontjában, nem sablonos és jellemzően nem is csöpögős.
A karakterek azon felül, hogy női főszereplők mindegyike gyönyörű (khm...) meglehetősen esendőek, emberiek.

Nagyon tetszett, hogy Fábián Janka az alaptörténeten felül kihangsúlyozta a történelmi hátteret. Jártunk a Milleniumi Ünnepségek megnyitóján, a Hősök Terén lévő emlékmű felavatásán, előttünk vonult végig Ferenc József Sissy-vel a tömegen keresztül, majd láttuk az égbolton elszáguldani a Haley üstököst és közvetve még a Párizsban élő és alkotó Adyról is hallottunk :) Aztán bepillantunk az első világháború és a Tanácsköztarsaság alatti életbe is.
Érdekes színeket adtak ezek az események a történetnek, remek ötlet volt ezeket beleszőni.

Az írónő stílusa gördülékeny, korrekt, nem fáraszt minket unalmas leírásokkal, nagyon pezsgő az egész történet. Bár az elején voltak problémáim a stílusával, kicsit nekem "iskolásnak", olyan fogalmazásszerűnek tűnt, annak ellenére, hogy a szöveg összességében igényes. Később a történet izgalmai ezt teljesen elfeledtették felem, de az is lehet, hogy később az írónő belejött :)

Én úgy gondolom, hogy mivel ez Fábián Janka első regénye, összességében elégedett lehet vele, mint ahogyan én is az voltam, köszönöm :)

Aki egy romantikus, de nem túl csöpögős, régi történelmi eseményekkel átszőtt, fordulatos családregényre vágyik, az semmiképp ne hagyja ki!




(Már megjelent a regény folytatása Emma fiai címmel, amit már meg is rendeltem.)

Ja, az írónő honlapja.

És azért a borítót is hadd dicsérjem meg, szép ezzel a Mucha képpel.

1 megjegyzés:

matraimelinda írta...

Nálam átlagos volt a könyv tetszési indexe, de az írónő első próbálkozása miatt 7 csillagot érdemel.