2011. január 23., vasárnap

Camilla Läckberg: A prédikátor

"A helyszín ezúttal is Fjällbacka, ez a szép fekvésű, csendes városka, ahol húsz évvel ezelőtt nyomtalanul eltűnt két fiatal lány. Véletlen-e csupán, hogy csontjaik most épp azon a helyen kerülnek elő, ahol egy játszadozó kisfiú egy nő ruhátlan holttestére bukkan? Az eset mélyen megrázza a városka lakóit. Patrik Hedström nyomozó figyelmének középpontjába egy különös család kerül. A Hultok között összeférhetetlen alakok, vallási fanatikusok de bűnözők is akadnak. A gyanúsítottak listája hosszú, ám az idő kevés. Vajon melyik sötét családi titok vezet el a tetteshez?"

Egy újabb svéd krimit sikerült a kezembe vennem, és azt kell hogy mondjam nem hiába. Ezek a svédek aztán tudnak valamit. :) Nem csak hogy kezdem megszeretni őket, hanem egyszerűen elkezdtem rajongani az Animus kiadó által kiadott skandináv sorozatokért. :)

A borítón lévő felirat szerint egy krimit tart a kezében a kedves olvasó, de ez ne tévesszen meg senkit sem. Ugyanis ez olyan mint egy kettő az egyben kávé, egyszerre krimi és családregény, ez a két irány pedig remekül harmonizál egymással. Ráadásul mindez végig remekül működik, mondhatni a legvégére ezt a két műfajt szépen össze is házasítja az írónő. Fantasztikus. Azt hiszem pont ezért kezdem megszeretni a skandináv írókat, mert nem egyszerűen egy bűnügyi regényt alkotnak meg, hanem annál sokkal többet.

Nem csak egy remek történetet kapunk, hanem betekintést nyerhetünk Svédország világába, ahol nem csak fagyos hideg van, hanem akár olyan meleg amitől az ember izzad mint egy ló és nem bír öt percig megmaradni a napon. Ugye milyen hihetetlen így első hallásra. :) Szerencsés vagyok, mert jártam már ebben az északi országban, így könnyebben el tudtam képzelni a történet helyszíneit. Az se keseredjen el, aki még soha nem járt ezen a gyönyörű helyen, mert a szerző remekül festi le ezt is az olvasónak, így könnyen magunk elé tudjuk képzelni. A fantáziánk amúgy is határtalan, nem igaz?

Rengeteg szereplővel ismerkedhetünk meg a történet során, folyamatosan bővítve ezzel a potenciális gonosztevők listáját. Az agytekervényeink csak úgy kattognak mivel folyamatosan azt keressük, vajon ki lehetett olyan alávaló, hogy elkövette azokat a gyilkosságokat. Mindenki megkapja a maga kis mellékszálát is, bepillantást engedve ezzel a magánszférájába, mellesleg színesebbé téve a regényt ezzel.

Camilla Läckberg elsősorban azokat az olvasókat célozta meg, akik valamivel többet várnak egy krimitől és nem akarnak leragadni a CSI típusú könyveknél. Ugyanis itt nem csak egy bűntény pörgős felfedezése történik, hanem egy család évszázados múltja bontakozik ki előttünk, meglepetésekkel és fordulatokkal megfűszerezve.

U.I.: Szerintetek mi legyen a következő skandináv krimi, amivel meg kéne próbálkoznom?





3 megjegyzés:

Unknown írta...

Kedves Kritikus!
Én az Árulás-t ajánlanám! Üdv: Roselyn

Borostyán írta...

Kedves Istvánné!

Kritikusunk már olvasta a könyvet és értékelést is írt róla: http://konyvmolyok.blogspot.com/2010/12/karin-alvtegen-arulas.html

üdv: borostyán

Christina alias Pöfivonat írta...

Istvánné: köszönöm, azt már olvastam. :)