2012. június 25., hétfő

Regina O'Melveny: Téboly és gyógyulás

A szerzőt hazájában az Egyesült államokban eddig költőként ismerhették, most pedig egy lebilincselő regénnyel lepte meg az olvasókat, imádtam minden sorát.

A XVI. században Velencében indul a történet, ahol Gabriella Mondini édesapja nyomdokaiba lépve ellesi tőle az orvoslást. Édesapja sokat utazik, keresi az új betegségeket a gyógymódokat és gyógyfüveket.

Utazásának azonban nem akar vége szakadni és levelei is egyre ritkábbak, zavarosabbak. Gabriella úgy dönt két szolgálójával apja nyomába ered és hazahozza. A talpraesett nővel bejárjuk egész Európát, minden egyes országban talál valami apró jelet ami arra utal, apja járt ott, gyógyított aztán tovább állt. Svájc, Skócia, Németalföld, Marokkó vagy éppen a sivatag mind-mind varázslatos hely, Gabriella mégis egyre elcsigázottabb, apjáról ellentétes híreket hall, van ki tisztelettel beszél róla és van aki szerint megtébolyultan bolyong a világban....


Van ahol boszorkánysággal vádolják a gyógyítani tudó nőket így kénytelen férfiruhát ölteni, van ahol vallási háború kellős közepébe csöppenek és van mikor a természettel kell dacolniuk, hogy túléljék a következő napot.

Hihetetlen utazásban volt részem,közben megismertem az akkori kor szokásait,az embereket, betegségeket amit Gabriella szorgalmasan gyűjtött a betegségek enciklopédiájába amit édesapjával terveztek megírni és megjelentetni.

A szerző elhitette velem, hogy Gabriella Mondini valóságos személy volt, hogy valóban megtette ezt a hatalmas utat Velencétől a "világ végéig".


Nincsenek megjegyzések: