2012. július 13., péntek

Marian Keyes:Egy sármos férfi

           "A nehéz dolgokkal megbirkózunk, a lehetetlen kicsit tovább tarthat."


      Keyes meglepett ezzel a témával...de a kiadó még inkább,mégpedig azzal ,hogy nem igazán tudta miről is szól ez a könyv,ha tudja biztosan nem kap ilyen lila színt,és ilyen címet, a virágcsokorról és a tűzijátékról nem beszélve...Persze aki olvasta Keyes könyveit az többnyire a könnyed témákra emlékszik,pedig a Van valaki odaát? is egy éppen komolyabb témát,a gyászt dolgozza fel.
Ebben a könyvben három fiatal nő,köztük egy testvérpár Marnie és Grace illetve Lola életét követhetjük nyomon.Ahogy halad a történet úgy derül ki,hogy mégis mi ,illetve ki az aki összeköti a három lányt.
Ez a történet főleg arra döbbentett rá,hogy a szavak mennyire nem mérvadóak,mondani bármit lehet.Az igazán mérvadó dolog az a tett!Mire vagyunk képesek ha valakit szeretünk,milyen kisebb-nagyobb tettekre ragadtatjuk magunkat,ha valaki fontos nekünk,ha őszintén szeretjük.
A három nő szomorú,és megrázó múlttal rendelkezik,Paddy az a személy akit mindhárman igyekszenek elfelejteni.
Paddy aki éppen nősülni készül és ígéretes politikai karrier előtt áll.A látszat azonban csal, a gáláns,jóképű,sziporkázó,könnyed és laza férfi valójában egy szadista ,beteg állat....
A történet közben,ahogy felváltva olvashatjuk a három nő életét,közben egy -egy oldal erejéig mint képkockák villannak fel azok a megaláztatások,verések amiket el kellett viselniük e szeretett férfitől.
Olvasás közben arra gondoltam,hogy biztos vagyok benne,hogy valahol sajnos az ilyesmi ma is megtörténik,időről-időre hasonló hírek  röppennek fel,borzolják az átlagos ember kedélyeit.
A kérdés talán hiábavaló-Miért? mert a hatalom megrészegíti őket? vagy átlagos villanyszerelőként is így viselkednének? Hogyan tud egy ember mindenkit elbűvölni ,hogy aztán a négy fal között csikket nyomjon el a szereleme tenyerén??

Kicsit sekélyesnek éreztem a három nő érzelmeit..hiszen Paddy semmit sem nyújtott nekik,semmi olyat amiért megérte volna hagyni,hogy tönkre menjen az a jövő amit még meg sem éltek.Mindhárman egyetlen okot tudtak csak felhozni,hogy karizmatikus,na meg a szex-bocs,ez két érv volt,de akkor is...

A szerző ezúttal sem aprózta el a történetet,politika,szerelem,család,gyerekkor,mind-mind helyet kap a vaskos könyvben.És bár a téma nagyon komoly,ahol lehetett azért a humort sem nélkülözi a könyv.

Nincsenek megjegyzések: