2008. július 4., péntek

Khaled Hosseini: Ezeregy tündöklő nap

Mielőtt elolvastam ezt a könyvet, már láttam filmen az író Papírsárkányok c. könyvéből készült filmet, ami nagyon tetszett. Azelőtt igazából oda sem figyeltem, ha például a híradóban Afganisztánról volt szó, annyira távolinak éreztem földrajzilag is, meg egyébként is azt a világot...

De nagyon örülök, hogy megnéztem a filmet és elolvastam ezt a könyvet, mert betekintést nyerhettem ennek az országnak a számomra eddig ismeretlen és nagyon hányattatott történelmébe, illetve a muszlimok életvitelébe.

Az Ezeregy tündöklő nap két nehéz sorsú nő története. Marjam a hagyományok "áldozata" - ugyanis törvényen kívüli gyerekként születik, ami a vallás és a szigorú erkölcs miatt rányomja bélyegét egész életére. Leila pedig a folytonos háborúk következtében elveszíti családját. A két nő rögös útját követhetjük végig gyermekkoruktól egészen egymásra találásukig, barátságuk kibontakozásáig, majd a tragikus és önfeláldozó végkifejletig.

Nem is részletezném a történetet, mert számomra nem is ez volt igazán a lényeg. Hanem a történelmi-politikai háttér finom beleágyazása a történetbe, a nők közötti viszony és az érzelmek alakulásának remek ábrázolása. Volt ugyan benne egy-két ponyvába illő fordulat, ami nem tetszett, de ezt megbocsájtom az írónak, összességében tetszett a regény.

Aki szereti az érzelmes, szép-szomorú emberi történeteket és kíváncsi egy távoli világ történetére az elmúlt fél évszázadban, az mindenképpen olvassa el a regényt.




(Csak halkan merem megjegyezni, hogy Hosseini Amerikában élő afgán és tudtommal sosem élt a háborús Afganisztánban... De ennek ellenére jó, hogy legalább ő írt ennek a népnek a történetéről... Gondolom az ott élő afgánoknak kisebb gondjuk is nagyobb annál, hogy regényeket irogassanak, főleg - mint az a könyvből számomra kiderült - hogy a tálibok uralma alatt eleve tilos volt mindeféle művészeti tevékenység, így az írás is....)

11 megjegyzés:

Borostyán írta...

Nagyon tetszik a borítója. Megfogott a beszámolód, de előbb mindenféleképpen a Papírsárkányokat szeretném elolvasni.

Csenga írta...

Nem tudom miért hezitálok Hosseinivel kapcsolatban...A Papirsárkányokat is visszatettem a polcra a könyvtárban.
És a boltban sem az Ezeregy tündöklő napot vettem meg hanem egy másikat.
Miért???

szeee írta...

Azt én nem tudhatom, Csenga.... Én is érzésre szoktam olvasni, valamihez egyszerűen nincs hangulatom, vagy valami taszít benne. Hetek óta itt áll egy könyv a polcomon, amit ÉN vettem ki a könyvtárból (Toni Morrison: Nagyonkék), mégsem tudom rávenni magam, hogy elolvassam. Végülis nem kötelező ;-)

Borostyán írta...

Hát lehet, hogy a Nagyonkékben én vagyok a ludas, mert nem dicsértem agyon azt a könyvet :(

szeee írta...

Nem hiszem Borostyán, máshol meg más agyondícsérte. Egyszerűen most ehhez a témához valahogy nincs hangulatom, azt hiszem.

Lilla írta...

Én Hosseinitől a Papírsárkányokat olvastam. Nekem tetszett, bár egyáltalán nem volt brutalitás mentes.

Unknown írta...

Nagyon-nagyon jó könyv. 1 nap alatt elolvastam, pedig több, mint 400 oldal. Egyszerűen nem lehet letenni. Nemcsak az elmúlt 20 év afganisztáni történéseit írja le a személyes sorsokon keresztül; hanem példát mutat arra is, hogy álljunk ki magunk mellett, mikor minden ellenünk van. Csak ajánlani tudom.

Unknown írta...

Hello
en a Papirsarkanyokat olvastam es az csodalatos volt, egyik legjobb konyvelmenyem. Ezt egyelore nem mertem megvenni, kicsit felek, hogy az elozonek lenne arnyeka...aki mindkettot olvasta, mi a velemenye? Erdemes elolvasni a papirsarkanyok utan?

Unknown írta...

Szilvia! Mindenképpen megéri, hiszen talán még jobb is, mint a Papírsárkányok.

Unknown írta...

Találtam hozzá egy kis háttéranyagot: http://kitekinto.hu/kultura/2008/08/15/a_talib_uralom_alatti_ni_sors&lap=1
Érdemes hozzáolvasni szerintem. :-) Már nagyon várom, h ebből is elkészüljön a film!

Unknown írta...

http://kitekinto.hu/kultura/2008/08/15/a_talib_uralom_alatti_ni_sors&lap=1