2010. november 15., hétfő

Dr. Nyiszli Miklós: Dr.Mengele boncolóorvosa voltam az auschwitzi krematóriumban

A. 8450. Nyiszli Miklós neve, száma, jele, megkülönböztetése Auschwitzban. Egy szám; mindössze ennyi volt ott egy ember.

Dr. Nyiszli Miklós megjárta az auschwitzi koncentrációs tábort. Sonderkommandósként dr. Mengele emberkísérleteiben kellett részt vennie és szerepet vállalnia. Élete, megmenekülése csak erősségének, hitének, bizodalmának és hatalmas nagy szerencséjének volt köszönhető. Annak a szerencsének, hogy a táborban ő volt az egyetlen aki német egyetem végezte a tanulmányait, aki a kórboncoláshoz tökéletesen értett és járatos volt a törvényszéki orvostanban; és annak a szerencsének, hogy az értelmével tudta, mikor kellett megszólalni, mit kellett mondania.

Halál.
Halál mindenütt.
Halál a krematóriumokban, a máglyán, a boncasztalon.
Halál a lelkekben.
Halál és üresség.
Egyre hatalmasabb üresség a barakkokban, majd a táborokban.
Üresség mindenhol.
Ki járt jobban: a bal- vagy a jobb oldal?

"A gázhalál, a máglyahalál, a kloroformos injekciók okozta szívhalál, a tarkólövés, a máglyák tűzhalála, a foszforgránátos halál után ez a hetedik halálnem, amit megismerek.
Szegény bajtársainkat az éj folyamán a közeli erdőbe hurcolták, és lángszórókkal végeztek velük."

Dr. Nyiszli Miklósnak szerencséje volt? Fel tudta dolgozni? …mindenesetre leírta nekünk és az utókornak az auschwitzi koncentrációs tábor „működését”, mindennapjait. Számomra még mindig hihetetlen, hogy ilyen emberek is éltek, ilyen tettekre is képesek voltak. Hihetetlen, elképzelhetetlen az a fajta brutalitás, ami itt olvasható. Olvassuk, "átéljük", elképzeljük, felfordul a gyomrunk, megsiratjuk őket, emlékezünk rájuk, gyertyát gyújtunk értük.
Dolgozzuk fel mi is, ismerjük meg mi is.


8 megjegyzés:

Bombagyár Szerkesztőség írta...

Az megvolt, hogy Nyiszli közönséges szélhámos, aki soha nem járt Auschwitzban? Kérdezz meg egy történészt. Nem feltétlenül holokauszt-tagadót. Nyiszli több száz méter hosszú gázkamrákról hadovál, holott sohasem voltak ilyenek. Sajnos a könyvét újra meg újra kiadják, mintha valódi lenne.

Andi írta...

Biztosan elkerülte a figyelmemet, de nem olvastam több száz méter hosszú gázkamrákról. Csak nagyokról.
Mivel nem voltam A-ban, nem ismerem Nyiszli Miklóst, semmiképpen nem bocsátkozom vitába.

zakkant írta...

Felesleges azon vitatkozni, hogy mi a valóság és mi nem. A történelemben ez megtörtént, és a könyv durván érzékelteti ezeket. Megdöbbentő volt elolvasni. Kegyetlen dolgokat műveltek ott, amiket épp ésszel nem lehet még máig sem felfogni.

Scolar Klub írta...

Sziasztok!

Szeretnénk mi is együttműködő partner lenni a Könyvmolyok bloggal!
Kinek írjunk?

Scolar Kiadó
scolarklub@gmail.com

Csenga írta...

Zakkant-tökéletesen egyetértek!

Andi írta...

Zakkant: elhiszem a könyv tartalmát, teljesen mindegy mit írnak itt nekem.
Teljesen jogos és igaz, amit írtál! köszi

Egy Váradi írta...

1970-es években az egyik idős zsidó néni nyomta a kezembe Dr. Nyiszli Miklós könyvét.Kb. egy óra hosszáig olvashattam.Nagyon megrázott amit olvastam.Azt kérdeztem : A valóságban is megtörtént?A néni azt mondta : Igen.Sokat nem tudtam beszélgetni vele,mert meghalt.A netten megtaláltam a könyvet,melyet teljesen nem tudtam elolvasni.
Az egyik idős néni azt mondta,hogy a barátnéja dolgozott Nagyváradon vele.Később tudta meg ,hogy ő írta a könyvet.A néni azt is mondta,hogy Nyiszli vissza húzódó és zárkózott volt.Nem lehetett barátkozni vele.Többek szerint " nem volt ki a négy kereke ".
Sokan tagadják a bűnöket,csak a történelemből nem lehet kitörölni,mert a tények tények maradnak.Nagyváradról több tízezer zsidót vittek el Németországba.Sokan nem jöttek vissza.Nagyon nehéz a lelkiismerettel szembenézni.A váradiaknak van még egy másik hősük : Neyman Éva,aki néhány nappal a felszabadítás előtt halt meg.Úgy látszik, sok idő kell a történtek feldolgozására ...

tina írta...

Sziasztok!
Nagyon keresem ezt a könyvet!
Lenne valakinek eladó!
Köszönöm!