2011. június 28., kedd

Alex Flinn: Beastly - A szörnyszívű


Oly sokan emlegették már fel e könyv kapcsán, hogy mennyire szeretik a Szépség és a szörnyeteg című mesét. És bizony én sem vagyok kivétel.

Emlékszem rá, hogy általános iskolába jártam amikor a mozik bemutatták. Annyira de annyira megszerettem, hogy édesanyám amint lehetett megvette nekem VHS-en. Ami a dolog pikantériája, hogy a boltban vásárolt kazettáról kiderült később, hogy másolat. A borító színes (jó minőségű) fénymásolat volt, ott bukott le a dolog, hogy a VHS kazetták kis törlésgátló műanyag pöcke ki volt feszítve belőle. Tisztán látszott a törés nyoma. Gyári filmeken pedig ennek nyoma sincs. Nagyon meglepő volt, mégsem bántam, mert az enyém lehetett. Kb 15 évvel később, kiadták DVD-n is. Nem volt kérdés, hogy úgy is megveszem. Immár valóban eredeti minőségben. J

A Disney hercegnők közül nekem mindig is Belle és Ariel voltak a kedvenceim. Belle azért mert okos volt és kedves, és még a szörnyet is kioktatta, ha kellett. Na meg persze sok könyvet olvasott J  Ariel pedig a szerelme és a bátorsága miatt tetszett nekem, és majdnem olyan makacs volt, mint én.

Ezek után nem volt kérdés, hogy elolvasom-e Alex Flinn könyvét, magától értetődő volt számomra, hogy ez a mese a mi világunkban is képes varázslatot nyújtani, de nagyon kíváncsi voltam rá, hogy az írónő hogyan is oldotta mindezt meg.

A válaszom az, hogy jól. Nem tökéletesen jól, de azért szépen megállja a helyét.

A Disney féle verzióhoz képest annyi a történetbeli különbség, hogy itt a főszereplők középiskolások, Bellet itt Lindynek hívják és az egész napjainkban játszódik.

Egyébiránt…
A rózsa – kipipálva
Szőrös szörny – kipipálva
Megleckéztető boszorkány – kipipálva
Sokat olvasó főhősnő – kipipálva
Elvarázsolt bútorok – szomorú, de ha valakinek ez nagy kedvence volt, akkor ki kell ábrándítanom. Itt egyetlen kiskanál vagy tollseprű sem pördül táncra.
Előzőből kiindulva… Tikk Takk úr – kiikszelve
Gaston – kiikszelve
Varázstükör - kipipálva
Mindent megváltó csók - …. Hah! Beugratós volt! Tessék elolvasni!

Ami nem tetszett a könyvben az a szörny szőrének megléte volt. Bár a filmből még csak az előzetest láttam, sokkal jobban megragadott a kopasz fej és az eltorzult bőr, mint büntetési forma. Valahogy jobban passzol szerintem a mai időkhöz, amikor a híresek és gazdagok körében a bőr szépsége (vagy annak látszata lásd – Photoshop) elengedhetetlen dolog. És szintén csak előzetesben láttam még Vanessa Hudgens játékát, de azt kell mondanom az a pár röpke pillanat sem nyerte el tetszésemet. Egyáltalán nem.  Tudom továbbá, hogy sokaknak nem tetszett az elején, közepén és végén lévő chatelés a többi varázslénnyel. Először én is értetlenül pislogtam, de hamar megszoktam, aztán pedig megláttam a keserédes kis humort is benne. 

Zavart benne egy kicsit, hogy a történet nem okoz túl sok meglepetést. Ez mondjuk érthető is. Nem lehet úgy nekiülni ennek a könyvnek, hogy nagy csattanót vagy világmegváltó gondolatokat várjunk el tőle, azért egy kis meglepetés vagy csavar nagyon tetszett volna benne. Az írónő stílusa tetszett, de meseátírás területén számomra még mindig Shannon Hale viszi az aranypálmát. 

Ami kifejezetten tetszett viszont az Will és Magda karaktere, akik együtt élnek a fiúval a bazi nagy luxus kéróban. (Igen, biztos, hogy egyetlen lakberendezési tárgy sem dumál vissza). A vége pedig nagyon szép lett. Csakúgy, mint a rajzfilmben.

Szépség és a szörnyeteg rajongónak egyszerűen kötelező!

Ősszel jön az írónő egy másik könyve is magyarul: Kiss in Time.

A film csak DVD-n fog megjelenni itthon, moziban nem adják. 

Már nagyon várom mindkettőt. A filmet is és a következő Alex Flinn könyvet is.


Nincsenek megjegyzések: