2011. augusztus 8., hétfő

Charlotte Link:A Nővérek háza



1910. és az 1990-es évek váltakoznak a könyv lapjain.

Westhill House-ban egy házaspár érkezik Barbara és Ralph úgy érzi ideje rendbe tenni igencsak romos házasságukat.A karácsony alkalmasnak tűnik a problémák megbeszélésére egy Yorkshire-i eldugott kis tanyán.

Laura ,a háztulajdonosa az ünnepekre nővéréhez látogat magára hagyva a házaspárt.

A hatalmas hóviharral nem számoltak, elvágva a külvilágtól még inkább eltávolodnak egymástól,némán kerülgetik egymást a hatalmas és hideg házban.Fogytán az ennivalójuk és a türelmük.

Barbara egy véletlennek köszönhetően egy halom kéziratra bukkan amelyet az egykori ház tulajdonosa, Frances vetett papírra.Barbara megfeledkezve a saját gondjairól olvasni kezd...

A tizenhét éves Frances Gray kezdi elmesélni életét.A fiatal lány éles ellentéte a gyönyörű és bájos húgának, Victoriának.Nem találja a helyét a családjában,unja a megszokott életét.Sejti,hogy hamarosan kérője akad ,és neki engedelmes felséggé kell válnia.

Nem is sejti,hogy hamarosan egyetlen döntése milyen irányba viszi el az életét-annyira egyértelmű volt az a két út ami Frances előtt állt,csak annyit kellett tennie,hogy vagy az egyikre vagy a másikra lép.

Frances felkerül Londonba ,belekeveredik a nőjogi mozgalmak tüntetéseibe -a könyv részletesen kitér a mozgalomra,korábban már olvastam a témáról érintőlegesen,de ennyire mélyre szántóan,részletesen taglalva még nem.Elképedve olvastam,hogy milyen dolgokon mentek keresztül azok a nők akik felvállalták,hogy szüfrazsettek vagyis férfinők.Az,hogy megverték őket,hogy börtönbe voltak sejtettem..de a kényszertáplálásról a lelki terroról még sehol sem olvastam.

Frances a megpróbáltatások után hazaköltözött ám hamarosan újfent a feje tetejére áll a világ.

1912-a Titanic elsüllyed majd két év múlva kitör az I.világháború.Közben Frances viszonya ha lehet még inkább elmérgesedik húgával,családja árulásnak tekinti ,hogy Frances a saját útját járja.

Teljesen a könyv hatása alá kerültem a történelmi események és Frances élete olyan sodró erejű,hogy csak kapkodtam a fejem olvasás közben.

Frances remek karakter,tele olyan vágyakkal,hibákkal mint bárki más.Önfeláldozó kemény nő aki ugyan felnőtt fejjel már tudja melyik utat kellett volna választania,mégis megpróbálja lehetőségeiből a legtöbbet kihozni.

A jelenkori szál engem kissé zavart a folyamatos olvasásban,igazából Barbara és Ralph nem csinált semmi érdemlegeset,nem történt velük semmi.Az egyedüli izgalmat a hóvihar okozta a mi levágta őket a külvilágtól,így fáztak és éheztek,de kapcsolatukat valahogy egyik sem igyekezett megmenti....

Frances eseménydús életének lapjai elfogynak és Barbara olyan információk birtokába jut amiről hamarosan kiderül mások is tudnak,így az utolsó napok a Westhil házban elég izgalmasra sikerülnek.

Bár Link alapvetően krimiket ír,ebből a családregényből sem hiányzik teljesen ez a vonal.

A történet vége nem igazán tetszett,ez az egyetlen szépséghibája ennek a remek családregénynek.



Nincsenek megjegyzések: