2012. május 29., kedd

Amy Tan:A gyógyító lánya

Amy Tan ismét egy remek kis misztikus családregényt adott ki a kezei közül, nekem visszahozta a Száz titkos érzék könyvének hangulatát, már nagyon vágytam rá.

Remekül felépített könyv, mely Ruth életével indul,aki ma modern nő,úgynevezett árnyékíró-vagyis íróknak segít érthetővé, fogyaszthatóvá tenni a könyveiket. A munka, élettársa és annak két lánya, folyamatos szélmalomharcra készteti a nőt, mert valahogy úgy érzi Ő csak egy szükséges kellék a háztartásban, nem családtag.... anyja hirtelen egészségromlása arra készteti őt, hogy alaposan visszaemlékezzen gyerekkorára, anyjával való kapcsolatára. Anyja egyre furcsább dolgokat állít múltjáról, anyjáról, életéről, Ruth először azt gondolja, hogy mindennek a betegségéhez van köze, ám amikor az édesanyjától  évekkel ezelőtt kapott papírköteget kínairól lefordítják Ruthnak ,kiderül milyen fordulatos, szomorú és hiedelmekkel teli életét élt az édesanyja, és mennyi mindent másképp tud, mint ahogy valójában történt....

Mind a mai szál, mint pedig az anyja és a nagymama élete lebilincselő volt számomra. Érdekes volt a párhuzam, hogy a három nő élete, érzései, gyermekkorának nehézségei  annyi hasonlóságot mutatott.

Nekem a kínai kultúra mindig is egy misztikus világot jelképezett,ebből most is becsempészett a szerző a történetbe, olyan jó érzékkel adagolva, hogy nem tűnik sem soknak, sem túlzásnak a csontdoktorok, hiedelmek varázslatos egyvelege.

A jó pár száz oldal elképesztően gyorsan fogyott, ahogyan San Francisco, Hon Kong vagy  éppen Peking utcáit járjuk szereplőinkkel.


Nincsenek megjegyzések: