2008. április 14., hétfő

Szepes Mária: A vörös oroszlán

Az ezotéria területén teljesen tudatlan vagyok. Nem vonz engem túlságosan, bár vannak benne olyan elvek melyeket közel érzek magamhoz. Szepes Mária könyve a Vörös oroszlán, ezotérikus leírás, ám ugyanakkor izgalmas kalandregény is.

Az Előszóban Szepes Mária elmeséli a könyv igen kalandos történetét: A II. Világháború idején írta meg a könyvet, és már az első kiadás alkalmával hatalmas sikert aratott. Ám jöttek a könyv égetések és a cenzúrák ideje, majd ezt a könyvet is a többi „káros” gondolatokat ébresztő könyvhöz hasonlóan, betiltották. Szerencsére voltak olyan könyvkiadók, amelyek furfangos módon, megvágásokkal, kisebb átírásokkal ki tudták játszani a cenzúra figyelő szemét, és zavartalanul árusíthatták könyveiket. A Vörös oroszlán is íly módon került kiadásra, fantázia regényként, megcsonkítva.
Ám pár éve az Édesvíz kiadó újra teljes pompájában nyújtotta át a közönségnek, és Szepes Máriának. A könyv külföldön is nagyobb sikereket ért el, többek között Németországban.

A történet központjában a Bölcsek köve (Egy másik nevén a Vörös Oroszlán) és Hans Burger áll, aki megszállottan keresi a Bölcsek kövének elkészítési titkát, mert le akarja győzni a halált. Örök életet akar az arany nem érdekli. De vajon mi is az örök élet? És valóban boldoggá teszi az embert? Hans Burger mestere tanításait és óva intéseit figyelmen kívül hagyva foggal-körömmel ragaszkodik az elixírhez, és azt gyilkosság árán meg is szerzi magának. Hans nem sokat tétlenkedve megízleli a zsákmányt és kétségbeesve döbben rá, hogy milyen fontos és jelentős intések voltak azok amelyeket folyamatosan figyelmen kívül hagyott. Megbélyegzett és „átkozott” emberként él tovább, csalásokat és szélhámosságokat elkövetve egészen fájdalmas haláláig. Ekkor a XVI. Századi Németországban járunk.
Majd továbblépünk Hans-szal a következő életébe. Miután arra ítéltetett, hogy emlékezzen előző életeire, lássa mások és saját szaggató démonait, és sose feledje a szörnyű bűnt amit elkövetett, így folyamatosan keresi az ördögi körből való szabadulás titkát. Életútjait különös és emlékezetes emberek keresztezik akikkel még akár 100 év múlva is találkozik egy másik életben. Ez a történet Hans izgalmas és küzdelmes kalandjairól szól, hogy miképpen keresi a titkot, amely végül felszabadíthatja őt. Érdekes boncolgatások szenvedéseink látszólag ok nélküli kialakulásának magyarázataira, vagy az örök kérdéseinkre, mi a célja életünknek és mi vár ránk a halál után?

Azoknak ajánlott elsősorban akik nem túl járatosak az ezotériában, és nem sokat tudnak az alchemiáról, mert azoknak akik már belemerültek ezekbe a kérdésekbe, esetleg kissé unalmasabb lehet ez a könyv, még az izgalmas életutak ellenére is.






Borostyán, 2008 április 14.

1 megjegyzés:

Kergezerge Skar írta...

'Az ezotéria területén teljesen tudatlan vagyok."
Akkor máris jobban állsz, mint Szepes Mária, aki ezt nem tudja magáról. :D