2009. december 28., hétfő

Richard Yates: Egy jó iskola

A Dorest gimnázium életébe pillanthatunk bele,egy vékonyka könyvön keresztül,de jobb is,hogy nem lett terjedelmesebb mert akkor talán el sem olvasom...

Amerika 1944 körül..ekkor zajlanak az események a bentlakásos fiúiskolában.Már már annyi szereplőt,és debil személyiséget tol le a torkunkon az író,hogy egy életre eleget olvastam az ilyen fiatalkoról.Engem rettentően zavart a sok szereplő,volt akiről csak egy két mondat született,de ahhoz elég volt,hogy már azt sem tudtam ki kicsoda..

Számomra felfoghatatlan,hogy Amerikában miért van ,volt ekkora kultusza ezeknek a bentlakásos iskoláknak?? És rengeteg gyerek aki kikerült ezekből,és felnőtt ugyanilyen iszonyatosan degenerált helyre küldi a gyerekét,holott élete végéig kísérti az iskolába elszenvedett megaláztatások sora,amit az évek alatt olyannyira megszokik,hogy már ez a normális,és visszaemlékezve még szépnek is találja a diákéveket,és mikor a gyerek sírva kéri az iskolaszünet végén,hogy ne kelljen visszamennie,a szülő nem is érti mi baja van a gyereknek,mikor Ő is kibírta??, Sőt élvezte az iskolát?

Történik egy két tragikus haláleset,bepillanthatunk a tanárok cseppet sem boldog életébe,de a fő vonal az iskola és a diákok,na meg az mik is történnek a kevésbé népszerű tanulókkal a villanyoltás után....egész végig azt kérdezgettem,még olvastam,hogy hát egyetlen normális gyerek sem járt ebbe az iskolába??? csak ilyen személyiségzavarosak?akik csak akkor érezték jól magukat,ha megalázhattak valakit? Ezeknek nem volt más gondjuk? nem járt az agyukban semmi más,csak ezek az idióta ötletek???Na meg,a szex...a mostani idősek teljesen el vannak hűlve a mai romlott világtól,na az Ő generációjuk sem volt jobb,sőt!! Annyi talán a különbség,hogy ami manapság pillanatok alatt kiderül,az akkoriban a szőnyeg alá söpörték.

Mindent összevetve nekem túl elvontra sikeredett ez a történet.

2 megjegyzés:

szeee írta...

Örülök, hogy végül nem sikerült megvenni:P Tényleg nem tűnik túl életszagúnak. Bár nem tudom mi volt az író célja.

Csenga írta...

lehet azt gondolta ilyen könyv,történet is kell....én olyan molyra lennék már kiváncsi,akinek tetszett!!!