2010. február 3., szerda

Maggie Stiefvater: Shiver (Borzongás)

Elsőként a szép borító ragadta meg a tekintetemet. Aztán pedig a különös írói név, akinek egyik könyvével már volt szerencsém találkozni. Harmadszor pedig az, hogy mindenki csakis jókat írt róla.
Ez a különös nevű írónő csak nem rég került be az olvasói köztudatba, miután egy igen jónak mondható és kellemesre sikerült tündérkönyvet írt meg, Lament (Sirató) címmel. A stílusa már elsőre kellemes és fogyasztható volt, így nem csoda hogy szájról szájra terjedt az ő könyvének dicsérete.

Nem sokkal azután megjelent a szóban forgó Shiver is, ami aztán sokkal nagyobb robajjal jelent meg az irodalmi „színpadon”. Persze nem csak azok kaptak a könyvön akik már megismerhették Maggie írását, hanem azok is akik az Alkonyat (vagyis hát Jacob) óta vérfarkas/farkasember lázban égnek. Meg kell mondanom, hogy én sosem voltam oda a farkasemberekért, úgyhogy maga a sztori nem csábított annyira, mint a borító és a dicsérő szavak.

Gracet kiskorában megtámadták a farkasok. Lerángatták a hintáról a ház hátsó kertjében majd vadul nekiestek. Grace nem tiltakozott. Grace nem sikoltozott. Ez az ami felkeltette Sam, a farkas figyelmét és innentől képtelen volt a fejéből kiverni Gracet.

Eltelt 7 év, és Grace már ifjú hölgyé érett. Sam továbbra is megbabonázva figyeli, nyáron fiú télen farkas bőrben. De nem mer szólni hozzá egy szót sem. Addig a bizonyos napig amikor Grace egyik iskolatársának halálát követően végzetes baleset nem éri. Találkoznak. Összejönnek. És szurkolnak hogy Sam ne változzon vissza az egyre jobban eluralkodó hideg következtében.

Van-e megoldás Grace és Sam számára?

És ha igen, fel merik-e vállalni a következményeket?

Egyedi ötlet meg kell hagyni. A farkasemberek nem a megszokott holdciklussal változnak oda-vissza hanem a hőmérsékletre való érzékenységük miatt alakulnak emberből farkassá és farkasból emberré.

A történetet Sam és Grace meséli el. Hol a fiú, hol a lány szemszögéből élvezhetjük a történetet. Ami pedig plusz információ, hogy mind Grace, mind Sam neve alatt olvasható a történet szerinti aktuális hőmérséklet, így kb. tisztában vagyunk vele hogy mennyire rizikós is a szituáció.

Ebből kiindulva, ha valaki nehezen viseli el, hogy a mitikus lények klasszikusnak számító ábrázolásait megreformálják, továbbá hogy mindezt egy tini életében teszik, akkor ne nagyon vágjon bele ebbe a könyvbe mert keservesen csalódni fog.

Az én számomra kedves volt és érdekes, de sajnos nem éreztem olyan katarzist, mint amit más beszámolók ígértek vagy reméltem. A vége tényleg megható, és valóban várjuk a folytatást, de valahogy mégsem lesz számomra annyira kedves. Az izgalom sem hágott a tetőfokára az én esetemben (a közepe kifejezetten lassúbb folyású volt) de unalmasnak sem mondanám egyáltalán. Számomra kellemes kikapcsolódás volt.

A borító pedig még annál is szebb mint a képen! Egyszerűen gyönyörű ahogy a fényben csillognak a pasztel kék különböző árnyalatai! Nem hiába nyerte el Amadea blogján a második helyet a legszebb könyvborító kategóriában.

Ajánlom a könyvet a fiatalságnak, a farkasembereket kedvelőknek, és azoknak akik ismerkednek ezzel a mostani ifjúsági fantasztikus irodalmas újhullámmal. Azoknak, akik megkedvelték ezt a stílust bizonyára tetszeni fog.

És ha túl van valaki a könyvön, várhatja a filmet is. Sajnos nincs pontos adat arról, hogy mikor is kerül majd a mozikba (szerintem idén biztos, hogy nem) és arról sem hogy vajon elindult-e már a szereplőválogatás.

Itthoni rajongóknak addig is ajánlom figyelmébe Magyarország első Shiver rajongói oldalát és a Wikipédiás oldalt amit az írónőről készítettem.

Kiadja: Könyvmolyképő kiadó


Külföldi borítók:
(angol, spanyol, katalán, francia, olasz, bulgár, brazil, nyertes német borító, futott még német, indonéz, japán)
A németek még szavazhatnak is melyiket látnák szívesebben két versenyző közül (utolsó két kép) kíváncsi vagyok melyiket választják az olvasók.














Borostyán, 2010. február 3.

1 megjegyzés:

Lobo írta...

Hagytam neked egy feladatot a blogomon :) Nincs harag ha nem fogadod el a kihívást :)