2008. április 18., péntek

Philippa Gregory: A másik Boleyn lány

„Egy pillanatig farkasszemet néztünk, engesztelhetetlenül, mint a macskák az istálló tetején, telve kölcsönös sértettséggel és valami sötétebb érzéssel, a nővérek örök végzetének tudatával: hogy csak egyikünknek van hely ezen a világon. A tudattal, hogy minden párharc vérre megy.”

Egy sokat mondó idézet a könyvből.

Ez a pár sor szinte mindent elárul a két Boleyn lány viszonyáról, melyet Mary mesél el nekünk.

Mary és Anna a könyv kezdetén még csak tizenévesek. Mary már egy tehetősebb nemes férje, szőke kék szemű, szereti az élet szépségeit, az egyszerű dolgokat, nem szeret a férfiak dolgába beleszólni, a családi parancsoknak engedelmeskedik, mindenkivel kedves és megértő, a cselszövések távol állnak tőle. Anna aki nemrég érkezett vissza a francia udvarból, fekete hajú és barna szemű, önfejű, a maga útját akarja járni és messze túl akarja szárnyalni a húgát, aki köztudottan nem ér fel az ő szellemi képességeihez, és nem is annyira művelt mint ő. Mindketten az udvarnál töltik szolgálatukat mint udvarhölgyek.

Egy nap feltűnik a Boleyn család tagjainak, hogy a király VIII. Henrik szívesen legelteti a szemét Mary-n. A családnak több sem kell, hamar elintézik, hogy a lány útja a királyi ágyba vezessen. Férjét eltiltják tőle, neki pedig parancsba adják, hogy tegyen a király kedvére a család előrehaladásának érdekében. Segítségül szolgál Anna és George (a bátyjuk) akik alaposan felkészítik Mary-t az udvarlás és szerelmi praktikák tapasztalataival.

Henrik boldog a lány mellett, Mary azonban nem becsvágyó így egyre nehezebben viseli az áskálódásokat. Míg gyermekágyban fekszik Anna sem tétlenkedik. Akcióba lendül, és nagyon hamar elszereti Henriket a nővére mellől. Marynek ezúttal háttérbe kell húzódnia nővére érdekében, de Anna ragaszkodik hozzá, hogy húga mindvégig vele legyen, és végignézze ahogyan átveszi az ő helyét, rangját és befolyását a király oldalán.

Boleyn Anna Henrik második felesége volt, és a későbbi egyik legnagyobb angol uralkodó I. Erzsébet édesanyja. Anna praktikáinak köszönhetően Henrik szakít a római egyházzal és Katalint az első feleségét szinte száműzi. Többéves pereskedések, ármánykodások és tárgyalások után végül Anna eléri az óhajtott célt.

De a családnak hamar rá kell jönnie, hogy a csúcsról is van gyorsan lefelé vezető út és minden amit addig birtokoltak hamar az enyészet útjára léphet…

A héten láttam a könyvesboltban, hogy megjelent nálunk e regénynek egy folytatása is, mely szintén a Boleyn családról mesél, de a főszereplők már mások. Címe: A Boleyn örökség.
A könyv alapján film is készült, melyről szeee írt nekünk értékelést. :D





Eredeti cím: The other Boleyn girl
Borostyán, 2008 április

1 megjegyzés:

Andi76 írta...

Nekem nagyon tetszett ez is és a további kettő.
Most a negyedik kötetet olvasom! Lenyűgözőek :)