2008. november 25., kedd

Stephenie Meyer: New Moon (Újhold)

FRISS: Az Újhold első 16 oldala itt olvasható.
Ezt is megértük! A hónap elején magyarul is megjelent a Twilight. Ráadásul az eredeti borítóval! Többeteknél olvastam, hogy nektek is elnyerte tetszéseteket. Örömmel nyugtáztam, hogy itthon is legalább annyira megkedvelték ezt a történetet, mint más országokban. Ezért, igen nagy eséllyel a folytatása is meg fog jelenni hamarosan. (Egyelőre úgy tudom, hogy 2009. február, március, feltételezem ez is az eredeti borítótervvel). Tinik és felnőttek is egyaránt szívükbe zárták Bella és Edward kettősét. (Ugye megmondtam, hogy érdemesek rá! :P) ÉS! Holnap már nálunk is bemutatják a filmet! Vegyes érzelmekkel várom, hogy én is a végignézhessem, kicsit félek a csalódástól. Miután megnéztem, írni fogok arról is, tehát érdemes lesz visszanézni hozzánk! (A filmes beszámol elkészült, itt olvasható)

Többeteknek megígértem, hogy megírom a második rész recenzióját is. Kicsit lemaradtam az ígért időponthoz képest, szépen kérlek titeket, nézzétek el nekem. :P

Mint már említettem nagyon sokan megszerették ezt a furcsa párt, de tudnotok kell: a világon nagyon sokan akadnak olyanok is, akik Jacob Blacket szeretik!

Hihetetlennek tartjátok? Pedig nem az! Csupán arról van szó, hogy az első részben nem sok szerepet kapott, így nem ismerhettük őt meg igazán. De a másodikban….

Bella betöltötte tizennyolcadik születésnapját, és ettől egyáltalán nem boldog. Sőt! Ha lehetne, nemzeti gyásznappá nyilváníttatná. Egy évszázad ide vagy oda Edward javára, akkor is úgy érzi biológiailag máris idősebb a fiúnál. Alice persze nem fér a bőrébe, és mindenáron bulit akar rendezni a lánynak. A buli ünnepinek indul, de hatalmas katasztrófa kerekedik belőle. Bella élete veszélybe kerül, Edward pedig élete legnehezebb döntését hozza meg.

A lánynak nincs más választása, mint beletörődik a döntésébe, de ennek nagy ára van. Már nem a régi lány koptatja az iskolapadot, barátaival nem törődik, a tanulásba és a magányba menekül. Jacob Black az egyetlen, aki közel kerül hozzá. A fiú visszahozza a lányt az életbe, de hamarosan ő is furcsán kezd viselkedni.

Bella eddig azt hitte már megismerte Forks összes titkát. De az első rész csupán a kezdet volt! Újra veszélyben az élete, és neki megint hallgatnia kell.

Sok embernek ez a kedvenc része, amit bizonyos mértékig meg tudok érteni, de számomra túl sok benne a fájdalom, ezért nálam inkább a negyedik helyen áll. De ne értsetek félre! Nagyon jó a történet és a könyv. Az írónő még többet mutat meg tehetségéből. Az amerikai kiadásban az első rész 434 oldalt tett ki (itthon 502), a második pedig 563 oldalt. Úgy látszik Stephenie Meyer is minél jobban belebonyolódott a történetbe és egyre bátrabb lett a rajongók visszajelzéseitől, annál többet akart mesélni. (Csak tájékoztatás képpen a negyedik rész 754 oldalt tesz ki.) Ami egyáltalán nem baj, mert egy pillanatig sem unatkozunk mialatt az Alkonyat részeit olvassuk! Egy nap majd elmondhatjuk erről a sorozatról is, hogy egyszerre olvassuk el, hogy teljes legyen az élmény.

A magyar kiadó kérésére készítettem mind az írónőről, mind magáról a könyvről és szereplőiről egy-egy wikipediás oldalt. Az írónőről itt, olvasgathattok. A KÖNYVES BEJEGYZÉST A WIKIPEDIAN NEM AJÁNLOM, MIÓTA BOLDOG BOLDOGTALAN SPOILER HEGYEKET SZERKESZT BE, CSAK HOGY LÁSSÁK AZ EMEBREK MENNYIRE ALŐREJÁRNAK A TÖRTÉNETBEN :( SZOMORÚNAK TARTOM, HOGY TÜRELMETLENSÉGÜKBEN LEDÓZEROLJÁK MÁSOK VÁRAKOZÓ IZGALMÁT, CSAK HOGY TELJES LEGYEN EGY OLYAN CIKK AMI BŐVEN MEGVÁRHATNÁ A MAGYAR MEGJELENÉSEKET. :( NE OLVASSÁTOK EL!

De mielőtt kattintanátok egy figyelmeztetés!

Aki a könyvről is szeretne olvasni csak saját felelősségére tegye! Spoilereket tartalmazhat. Igaz nem sokat, csupán a szereplők élettörténete az, ami már a többi részből kiszerkesztésre került. Ki hogyan lett vámpír. De még így is igyekeztem minél kevesebbet elárulni. Tehát csak óvatosan! Jó böngészést és várakozást kívánok!

Ha pedig már eljutottunk oda is, hogy magyarul olvashattuk a New Moont, akkor látogassatok el Stephenie Meyer honlapjára, mert a második részből kiollózott részeket is megtalálhatjátok ott. Plusz! Három utólag írt bejegyzést is készített, amely még kerekebbé teszi a könyvet.
Továbbra is szívből ajánlom Becky Twilight-net oldalát, ahol folyamatosan frissítik az Alkonyattal kapcsolatos híreket, és egyéb más extrákkal is szolgálnak.

És még egy hírrel szolgálhatok! November 22-én hivatalosan is bejelentette az Alkonyatot forgalmazó Summit Entertainment, hogy a második részt is megfilmesítik. Az imdb szerint 2010 lesz az az év, amikor újra beülhetünk a moziba végigizgulni a két szerelmes történetét. (Azóta frissültek az infók, most már 2009 végére ígérik, ami egy igen erős rohamtempót sejtet, reméljük hogy ez nem megy majd a minőség rovására, ahogy az azóta lezajlott rendező csere sem!) És a rémhírekkel ellentétben, nem vonják össze a harmadik könyvvel, így csakis a New Moon lesz a történet.




Milyen buli lenne már, ha Valentin napon jönne ki itthon a második rész! Nem?


Borostyán, 2008. november 25.
FRISSÍTÉS: A magyar kiadó honlapján már előjegyezhető az Újhold. Sajnos kicsit később- áprilisban - fog megjelenni, de ne feledjük! A több idő igényesebb munkát takar általában!

54 megjegyzés:

Tara Nima írta...

az lenne csak az igazán buli, ha karácsonyra ezt kérhetném. idén karácsonyra.:)

köszi ezt a posztot, nagyon jó volt olvasni.

Csenga írta...

Borostyán félve olvastam mennyit árulsz el a második kötetről,megtaláltad az arany középutat!!:):) Jajj de messze van még február:(

Borostyán írta...

Nima: szívesen.

Csenga: elég nehéz az Alkonyat sorozatról leírást írni, mert annyi minden történik benne, hogy óvatosan kell fogalmazni. Örülök, hogy nem löttem le poént. :P

annamarie írta...

Most bánom csak igazán, hogy nem tudok még elég jól angolul. Legfeljebb még egy párszor elolvassuk februárig az első részt.
Még mindig jól írsz!

annamarie írta...

Vissza kellett jönnöm, mert megnéztem a wikipediás oldalt és egyszerűen észveszejtő. Rengeted munka lehet benne. Gratulálok!

Borostyán írta...

Köszönöm! Aranyos vagy! :D
Én sem úg ykezdtem az angol olvasást, hogy zsigerből ment minden (még ma sincs így) de ahogy előrehaladsz a történetben és ismétlődnek a kulcsszavak, egyre jobban meg fogod érteni.

Melissa írta...

Örülök, hogy rátaláltam erre az oldalra. Nagyon tetszik! Épp most próbáltam kikutatni, hogy is hívják a Twilightot magyarul. A kiadó honlapján sajnos nem találtam. Szeretném megvenni a lányomnak karácsonyra, hogy gyakoroljuk a magyart.
Borostyán, írj valahol egy kicsit magatokról. Kik írják ezt a blogot? Szegediek vagytok?
Mindenképpen felkerültök az én blogomra is:)

Üdvözlettel Göteborgból:

Melissa

Borostyán írta...

Szia Melissa! Köszönjük, hogy felteszel minket a blogodra. :D
Tehát, akkor most jól értem, hogy megtaláltad a Twilight magyar címét? (Alkonyat).

Közölünk senki nem szegedi (remélem jól emlékszem :P), de az ország különböző pontjairól irogatunk ide. A noklapja.hu "Könyvmolyok" fórumán ismertük meg egymást. Aztán jött az őrült ötlet, hogy ha már úgyis nagyon szeretünk olvasni, akkor iért ne oszthatnánk meg tapasztalatainkat másokkal is, ne csak egymással. Hát, így kezdődött :D Továbbra is "találkozunk" a Nők Lapja oldalon, ott tudunk beszélgetni. :D

fairy írta...

Áhh Twilight forever(L)
Am a New Moon megjelent már magyarul?
Ha nem, akkor mikor fog?
Ha tudjátok írjátok le mer nagyon szívesen elolvasnám a második kötetet is, de gyér angol tudással nem lenne egyszerű...:D
Köszi:)

Borostyán írta...

Bett: a beszámoló elején olvasható, hogy mikorra várható magyarul ;)

ivike írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
ivike írta...

jajj de messze van még a megjelenése...A Twilight.ot már vagy 20x elolvastam
pedig már ugy várom mert nem igazán megy az angol könyv pedig már leérettségiztem angolból... :(

'Rika írta...

Ez most utalás akart lenni, komolyan február 14-én jelenik meg a New moon? :) Az de jó lenne :)!

Borostyán írta...

:D
Rika: mielőtt tévhír terjedne el, a február 14-e csak az én felvetésem volt, semmi több. Pusztán az én fantáziám arról, hogy milyen jól mutatna a könyv a fekte-piros-fehér színeivel az állványokon Valentin napon. :P

'Rika írta...

Hmm szerintem ez egy kiváló ötlet főleg, ha mondjuk pár nappal hamarabb Dorottya napján jelenne meg a könyv :P... Nem lenne szép? Február 6?:D

Borostyán írta...

Csak nem egy Dorottyához van szerencsénk? :P

'Rika írta...

De igen ;)

Viki írta...

szia Borostyán!
Úgy örülök, hogy rátaláltam erre az oldalra! nagyon tetszik!
lenne egy kérdésem. azt irtad, hogy a második rész megjelenik majd magyarul. a többi részröl nincs esetleg ilyen infód?

Borostyán írta...

Viki: örülök én is, hogy tetszik az oldalunk. :P
Ami a harmadik és negyedik részeket illeti még nincs róluk hír, hogy mikor, de gondolom ezen majd csak azután kezdenek gondolkodni, miután a könyvesboltokban lesz a második rész.

Edó írta...

Edó
Sziasztok!

Örülök a híreknek a 2.könyvről,de ha lehetne szavazni a megjelenés dátumára akkor inkább 2009.01.01 legyen:-)
Már ha csak 2009-es dátumban gondolkozunk!:-)

ivike írta...

Iggen !!! ezt én is megszavaznám ..a 2009.01.01 :D
különben én azt olvastam( twilight-net-en) hogy április 23.án fog megjelenni...az még nagyon mesze van...lehet addig elüt egy vonat :D

Edó írta...

Sziasztok!

Akkor szavazás indul:-)
Naa nee az még több,mint 4 hónap!Bele sem merek gondolni,hogy mire kiadják magyarul az összes részt az hány ÉV lesz!Azt hiszem sürgősen tökéletesítenem kell az angol tudásom,mert addig megőszülök!

Bogcam írta...

Szia Borostyán!

Én arra lennék kíváncsi, hogy Bella és Edward együtt marad-e végül?
Kérlek mondd, hogy igen!
Elolvastad már a Breaking Dawn-t?

Borostyán írta...

Szia Bogcam! Igen, mind a 4 részt olvastam, tehát ismerem a történet végét. De sajnos csalódást kell okoznom neked. Nem vagyok híve annak, hogy elrontsam az olvasás és izgulás örömét, rádásul ezt a bejegyzést elég sokan láthatják. Én azonban a helyedben nem aggódnék túlságosan. ;-)

Bogcam írta...

Szia Borostyán!

Szóval akkor...igen! Igen?
Mennyire nehéz az angol könyvnek a nyelvezete? Érdemes belefogni egy középszintű angol tudással?

Borostyán írta...

Többet nem mondok. :P
Nekem is angol középfokúm van tehát bártan vágj bele. Lesz sok ismeretlen szó de ne add fel, szótárazd ki őket aztán egyser csak azt veszed észre, hogy egyre gyorsabban megy!

Bogcam írta...

Szia!

Te hogy fordítanád a negyedik rész címét?

Unknown írta...

'Midnight Sun' lesz az 5. kötet címe? Vagy ez csak még tervezés szintjén van? :)

Amúgy meg most olvasom a Twilight-ot és letehetetlen könyv...akkora jó már :) Nem tudom, hogy bírom ki februárig :D

szeee írta...

Jillian és mindenki, akit a Twilight folytatása érdekel magyarul: sajnos csak áprilisban fog megjelenni a kiadó szerint... Itt írunk róla: http://konyvmolyok-esemenyek.blogspot.com/2008/12/stephenie-meyer-new-moon-j-hold.html

Angyal írta...

Borostyán nem tudnád leírni a 3. és a 4. kötet elejének a tartalmát? nagyon-nagyon kíváncsi vagyok:)

Borostyán írta...

Szia Angyal!

Meg fogom írni majd (természetesen :P) de várnotok kell addig amíg megjelenik a második rész is magyarul. Ennek az az oka, hogy nem szeretnék semmit előre elárulni a folytatásokról. Tehát az Újhold megjelenése után is csupán a harmadik (Eclipse) tartalmát fogom leírni (röviden persze, és ködösítve, tudom gonosz vagyok :P) Tehát a megjelenést követő kb. 2-3 héttel később nézz majd vissza.

ginnybaba írta...

Kedves Borostyán!
A felől érdeklődnék, hogy hol találhatok rövid, magyar leírást a new moon-ról és hogy az április dátum már egészen biztos?

Borostyán írta...

Ginny!
A kiadó egyelőre nem módosította az áprilisi dátumot, tehát még biztos.
Rövid leírás alatt mit értesz pontosan? Ha az nem volt elég amit írtam, akkor - feltételezem - neked olyan leírás kellhet ami röviden elmeséli a sztorit az elejétől a végéig?! Ilyet sajnos nem tudom hol találsz.

Unknown írta...

szia! én szivesen belefognék angolul is szerintem feltudnám dolgozni elég gyorsan! Legalábbis a névnapomig.. :P Már csak az lenne a kérdésem hogy angolul hol tudom megvenni??? Amúgy nagyon jó a leírás gratula :)

sophie írta...

a www.bookline.hu oldalon biztos hogy meg lehet venni

sophie írta...

a www.bookline.hu oldalon meg tudod venni sztem

Unknown írta...

sajnos már néztem ottis, és több helyen is.. de mindenütt csak előjegyezhető.. úgyérzem nem lesz meg :(:(:(:(

sophie írta...

kár... én is megvettem volna. ha valahol mégis megtalálnád tudnál szólni nekem is?

Borostyán írta...

Sziasztok lányok! Ha a Bookline-on nem volt, akkor keressétek meg ezt az oldalt: www.bookstation.hu ha nincs is náluk készleten megrendelik nektek és amikor megérkezik szólnak. Személyesen átvehető náluk, de ha jól emlékszem el is küldik h akéritek. Nagyon kedvesek én is ott vettem a negyedik részt.

sophie írta...

de jó!! köszi szépen:)

Unknown írta...

Hello!
A Bookline-on több verzió is fellelhető, csak a legolcsóbbat nem lehet kapni. Mindegyik könyv elérhető angolul. Ha kéritek, mellékelem a linket.
Egyébként pdf-ben ingyen letölthető, de ez nem lenne szép az írónővel szemben....
A 4 könyv rövid leírása fent van angolul a wiki-n.

K.

Unknown írta...

lehet h én hülye vagyok de booklineon mind csak előjegyezhető nállam.. és nem lehet megrendelni.. de ha neked sikerült oszd meg velem.. :$

Unknown írta...

mégse. megtaláltam. köszönöööm :) de örülök áá :)

Unknown írta...

Annyira remélem, hogy valaki más fogja fordítani a többi könyvet!!!!
Tudtok valamit erről?

K.

szeee írta...

Nem, de most kíváncsivá tettél. Az egyik legnagyobb élő magyar író-költőnő, Rakovszky Zsuzsa fordította. Ő egyébként elképesztően igényes nyelvezettel ír magyarul regényeket, verseket...Mindjárt beleolvasok a Twilightba...:P

Unknown írta...

Nem vitatom az írónő képességeit és érdemeit, de ez a fordítás nem sikerült jól.
Aki olvasta angolul is, biztosan észrevette, hogy jelentősen le van "butítva" a szöveg. Nem jön át Stephenie Meyer stílusa. Legalábbis szerintem....
Krisz

Törpike írta...

Nem tudjátok hol és mikor lehet megvenni a New Moon-t? (magyarul)
Azt láttam, hogy már februárban megjelenik, de a bookline-on csak áprilisban lehet megrendelni...

böbi írta...

Én nem rég láttam az Alkonyat-ot,és már másnap megvettem a New moon-t, angolul.Nincs nyelvizsgám, de a könyvet ajánlom mindenkinek, aki közepesen beszél angolul.A nyelvezete eggyáltalán nem vészes!Csak türelem kell hozzá.Na meg 1 szótár.
Imádom a történetet, alig várom a folytatást!

Prohi írta...

Juhééé! Tegnap megjött a bookline-tól, hogy megrendelhetem az Újholdat és az Alkonyat DVD-t. Megtettem! Már nagyon-nagyon-nagyon várom!!!!!

sophie írta...

puha- vagy keménykötésűt rendeltél?

Borostyán írta...

Az első 16 oldal már olvasható itt náunk!!!

Prohi írta...

Puha kötésűt .. legalábbis egyenlőre. Megvárom, míg rongyosra olvasom. :-) Bízom benne, hogy egyszer majd a keménykötésűeket, valami díszdobozos kiadásban meg lehet venni a jövőben. Elolvasnám azt a 16 oldalt, de türelmes akarok lenni és kivárni, míg magamhoz ölelhetem a könyvet és belebújhatok hazafelé a vonaton. Szeretem az új könyv illatát, a várakozást, hogy mit nyújt a könyv. Majd igyekszem nem gyorsan olvasni, mint az Alkonyatot. Apropó! Borostyán! Azóta 3x kiolvastam a könyvet és sikerült 3 óra helyett, 4,5 órára nyújtani. :-)

Cartman759 írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Prohi írta...

Meg van végre! Tegnap elmentem az Újholdért és az Alkonyat dvd-ért. Még nagyon az elején tartok a könyvnek, de próbálom nem falni a sorokat, hogy a héten kitartson ... :-)