2010. május 23., vasárnap

Fábián Janka: Emma fiai


Az Apró Dolgok után muszáj volt valami könnyedet keresnem, mert eléggé megviselt. Az Emma folytatása ilyen szempontból jó választás volt, mert habkönnyű családregény.
Az előző része nagyon tetszett. Nem találkoztam még hasonló jellegű könyvvel, mondjuk tény, hogy romantikus irodalmat sem olvasok egyáltalán. De ez valahogy megfogott a magyar, történelmi hátterével.

Ebben a kötetben Emmának már sínen van az élete, megtalálta élete párját, Gábort. 4 gyerekük született, 3 fiú és egy lány. Az ő sorsuk alakulásáról mesél most nekünk Janka, főképp a fiúkéról a második világháború körüli időszakban.

Alapvetően hasonlít ez a könyv is az első regényre. Voltak azonban apró eltérések, amiktől jobban és amiktől kevésbé tetszett nekem annál.
Amiért kevésbé tetszett: a korábbi regényben valahogy valóságosabbak voltak az események, úgy éreztem, hogy itt az írónő két-három helyen kissé elragadtatta magát a romantika terén. A kompos jelenetet nagyon nem kellett volna, a legnyálasabb romantikus filmeket idézte nekem, itt azért dobtam egy hátast... Aztán a 4-ből két gyerek kb. úgy kötött házasságot, hogy előtte 0 vagy 2-3 mondatot váltott csak az első látásra szerelmével, sőt, az egyik párocska úgy sétált ki a korábbi életéből, hogy szó szerint még az ajtót is nyitva felejtették maguk mögött. És persze mindenki szép volt és gyönyörű. Ezek már nálam a "na neeee" kategória, romantika ide vagy oda.

Viszont ami jobban tetszett az előző résznél: a történet érdekesebb volt, lévén, hogy több szereplő sorsa van bemutatva, szövevényesebbek a szálak. A három fiúból orvos, katona ill. festő lett, igazán szép trió :P Az írónő nagyon jó fantáziával keverte az eseményeket, néha még jól meg is döbbentem, már majdnem krimiirói vénát véltem felfedezni benne :)
Aztán itt az aktuális történelem valahogy még jobban beleszövődött a történetbe és ez nagyon tetszett. A korabeli Budapest a korabeli eseményekkel a háttérben, egy szimpatikus család életén keresztül - igazi csemege.

A stílusa és a bája miatt szerintem a trilógia (mert van egy harmadik része is, az Emma lánya) inkább a fiatalabb korosztálynak tetszhet igazán, én már kicsit öregnek érzem magam az ilyen fajta romantikához, ehhez már túl sokat tudok az életről :P De ez nem jelenti azt, hogy ne szórakoztam volna jól és várom már, hogy mi történik a Kóthay család egyetlen lányával, Évával.
Ha a lányom ennél a korszaknál fog tartani magyar történelemből (XX. század fordulója és első fele), tuti, hogy a kezébe nyomom majd. Még röpke 10-12 év :P




A borítót itt is meg kell említenem: nagyon ízléses és illeszkedik a történethez, tetszik!

U.i.: Jankának a Könyvhéten fog megjelenni az új kötete Virágszál címmel. Nagyon helyes a borítója. A tartalma itt. Én vevő leszek rá :)

1 megjegyzés:

janka írta...

Ismét köszönöm a "reklámot", és a kedves kritikát is.
Egyúttal sok szeretettel meghívlak téged - és mindenkit - jún. 5-én este 6-tól a Vörösmarty térre a Hungarovox kiadó pavilonjához, ahol dedikálni fogok (meg minden egyéb).
Ja, a kompos jelenet: tényleg nyálas, és olyan, mint az (akkori) filmekben. Mint ahogy Évike ezt meg is jegyzi: "Istenem, ez olyan, mint a filmekben".
Reméltem, hogy átjön az önirónia, de ezek szerint nem. Na, mindegy, majd legközelebb.