2008. szeptember 16., kedd

Mark Salzman:Éber álom

Mindig is érdekelt,hogyan lesz valaki apáca?Ennyire erős a hite,vagy csak egyszerűen magának való remete alkat,esetleg megszeretné menteni az emberiséget?E könyv által kicsit jobban megismerhettem mi is mozgat egy fiatal nőt,amikor ezt a hivatást választja.

Helen húszévesen lép be a Karmelita rendbe,rövid emlékfoszlányokból kiderül,hogy nagyszülei nevelték fel és nagyapja halála után úgy érzi az apácák közt a helye.Ez főleg egyik tanárnőjének köszönhető aki szintén apáca volt,és nagy szeretettel fordult a kislány felé.

Helen a János(!!!) nővér nevet kapja és élvezi Isten közelségét,szereti a letisztult ájtatos napokat,de egyre gyakoribb fejfájásai és látomásai felboritják a zárda napjait.Kiderül,hogy amit Ő Isten megnyilatkoztatásának hisz az agydaganat ami epilepsziás rohamokkal jár.János nővér teljes kétségbeesik hiszen egyetlen ok miatt zárhatják ki a rendből-ha epilepsziás!!!Istentől vár választ,úgy gondolja az epilepsziás rohamok Isten üzenetei,és nem szeretné ha ez a kapcsolat megszűnne közte és az Úr közt.De ha nem műtteti meg magát kizárják a rendből.Az apáca folyamatosan vivódik-lehetséges,hogy csak egy betegség a hite alapja?Ha meggyógyul akkor "Kigyógyul" a hitéből is?

Végikövethetjük,hogy veszti el hitét egy apáca,és hogyan talál vissza istenhez.

"Krisztus anélkül halt meg,hogy a művét befejezve látta volna.Emberi szemmel nézve nem sikerült neki,de a hit a bukást győzelemmé változtatta."

És pár mondat az epilepsziáról:Változásokat hozhat a beteg viselkedésében,még akkor is ha egyébként nincsenek rohamai.Ilyen változás a kényszeres irás,mániás érdeklődés a hit vagy a filozófia iránt.Dosztojevszkij is ebben a betegségben szenvedett-róla nevezték el a betegséget.

Ezt irja a Bűn és Bűnhődésben-néha öt-hat másodperc erejéig feltárul az örökkévalóság harmóniája....


4 megjegyzés:

szeee írta...

Engem nagyon érdekel ez a téma a vallási vonatkozása miatt. És így, hogy tudományt is kevertek bele, pláne. El fogom olvasni. (Remélem nem vagyok epilepsziás...;-))

annamarie írta...

Én is felvettem a listámra, nagyon érdekesen mutattad be!

csenga írta...

Szeee:)ha Te is akkor Én is mert ilyen pártatlan formában engem is érdekel a vallás.Pont ezért is fogott meg a könyv mert nem hajlott sem a vallás sem a "normális"élet felé.Az egész könyv alatt az apácával vivódhatsz-Te hogyan döntenél!

csenga írta...

Köszönöm annamarie,nagy néha jól ssikerül egy-egy bejegyzés:)Bár ez inkánbb most a történetnek köszönhető:)