2011. január 3., hétfő

Theresa Révay: Párizs fehér fényei

Igazából nem nagyon vagyok oda a II. világháborús történetekért. Már nem! Régebben rengeteg könyvet olvastam, filmet néztem a témáról, mert alapvetően érdekel/érdekelt. De mára szerintem már csontig lerágott téma, feleslegesnek tartom újból és újból megírni ugyanazt. Kivéve, ha valami plusz adalék nincs mellette. Szerencsére ennél a könyvnél akadt érdekesség, hiszen a divat világának szemszögéből közelítette meg.

Xénia Osszolina egy fiatal, gyönyörű orosz nemes hölgy, aki Szentpéterváron él nagyon szép, szerető családjával. A bolsevik forradalom nem kíméli, eléri otthonukat. Nagy személyi, anyagi veszteségekkel menekülnek Párizsba, remélve a jobb, nyugodtabb életet.

A Szentpéterváron történetek és a viszontagságos út Párizsba megkeményítik a lányt. Nagyon hamar kell felnőnie, főként, hogy testvéreiről is elsősorban neki kell gondoskodnia, nagyon fiatal kora ellenére.

Xénia szépségére hamar felfigyel a divatszakma, köztük Max von Passau fotós is, akivel több is kialakul köztük, mint munkakapcsolat. Viszonyuk mindent elsöprő, végig igen viharos.

Xénia több, mint egy modell, megtestesíti a gondolkodó értelmiségi nőt is. Nemessége kiütközik a fotókon is, így nagyon keresett, egyedi modellé válik. Sokat ingázik Franciaország és Németország között, divatbemutatóról divatbemutatóra járva. Az utazgatás egyre nehezebbé válik, hiszen a háború eléri egész Európát. Kapcsolatuk a férfival is egyre nehezebben fenntartható, bár egyébként is igen ingatag lábakon áll. Ők maguk sem nagyon tudják eldönteni, mihez kezdjenek a másikkal.

A könyv tele van az Európát érintő II. világháború adataival, részleteivel. Bár a fülszöveg szerint sokat megtudhatunk a divatvilág kulisszatitkairól, én ezt nem így éreztem. Azonkívül, hogy a kereskedők, főként a zsidó származásúak igen nehezen jutottak hozzá az alapanyagokhoz, a terjesztés is igen nehézkes lett. Ez pedig egyébként is nyilvánvaló volt az élet minden területén. Többet én nem tudtam meg a fent nevezett kulisszatitkokról.

Túl sok mindent nem adott a könyv, de azért jól elvoltunk egymással. Kellemes kis szerelmi történet volt háborús háttérrel.

8/10

18 megjegyzés:

szeee írta...

ne viccelj :)

Erika írta...

Nem találtam rossznak a könyvet, érdekelt! Ez az értékelésből is látszik, csak valahogy az a bizonyos plusz nem volt meg nekem benne!

szeee írta...

csak vicceltem :)
igyekszem elkerült a vérbenforgószemű rajongói státuszt:D

szeee írta...

szóval elkerülni

Erika írta...

:-))) Ó, pedig megnéznélek, mert valahogy nem sikerül elképzelni! Viszont én most közeledem hozzá!!!

szeee írta...

melyik könyvvel kapcsolatban?

Erika írta...

A huszadik feleség!

szeee írta...

ilyen jó?
mikor találkozunk? :P

Erika írta...

Nekem nagyon bejött! Nálad nem mernék mérget venni! :-) Bármikor találkozhatunk, hiányoztok már nagyon! :-) (oszt' viszem)

szeee írta...

a téma biztos, hogy érdekel, kérdés, hogy milyen kedvemben vagyok :) ok, csinálhatunk egy össznépi meetinget. Ki jön, mikor? szokásos csütörtök?

stippistop írta...

én jövök szívesen, bármikor, bárhova, de csak 18-ai hét után... pl. 27-én? (bocs, h pofátlanul közbekotyogtam... :o( )
szeee, viszem akkor a csodaidők 2-t. többit is vigyem?

szeee írta...

ja, tényleg, a vizsgáid. nekem jó a 27-e is.
csodaidők: nem is tudom, addig még kitalálom.

stippistop írta...

ok, szívesen elviszem az összeset!
ui.: bocs, h hozzám kell alkalmazkodni, meg a buta vizsgámhoz... :o(

Erika írta...

Stippi! Én szívesen várok rád! :-) Egyedül most az oviban lévő skarlátjárvány miatt izgulok még picit, de majd meglátjuk!
Szeee, ha nagyon tűkön ülnél, összefuthatunk előtte is, odaadom szívesen a könyvet!

Még jó, hogy ez egy könyvesblog... Már csak a Teri hiányzik! :-)

szeee írta...

Nem baj, úgyis olyan kevés kommentünk van mostanában.
Teri: na igen, majd hozd a talira :D
Nem egetverően sürgős, ez a harmadik könyv, amit kölcsönkértem pár nap alatt. Pedig nem is szokásom...:-o

csenga írta...

Nekem is jó lesz a 27-vagyis mindenképpen úgy csinálom:-))

Erika írta...

Előreláthatólag nekem is jó!

csenga írta...

:-)))))))))) Bírom az ilyet,jól leszerveztünk egy találkozót:-)