2013. január 18., péntek

Brandon Mull: Titokfölde- A mesés menedék



Az úgy volt, hogy Hanna karácsonyi- és egyéb könyves listáján szerepelt ez a könyv. Aztán úgy volt, hogy el is olvastam megelőzvén őt, és az olvasás közben fogalmazódó kérdéseit, amelyek általában úgy hangzanak: Mama, olvasd már el! Nagyon jó!
Így én kezdtem olvasni, és én kezdtem neki mondani, hogy a Sherlock-os könyv után ezt vegye a kezébe.

"Évszázadokon át gyűjtötték a misztikus lényeket a Titokfölde nevű titkos menedékbe, hogy megelőzzék a kihalásukat. Ez a szentély az igazi mágia egyik utolsó bástyája. Elbűvölő? Abszolút. Izgalmas? Naná. Biztonságos? Éppen ellenkezőleg…"

Izgalmas mese, amelyben apró tündérek repkednek, apró tündérek változhatnak koboldokká, amelyben a najádok (nem is tudtam, hogy ők tulajdonképpen nimfák) tudnak gonoszok is lenni, amelyben a szatírok mások, mint ahogy én gondoltam volna, kiderül miért kell Murielnek csomókat bontani, és az is, hogy ki egyáltalán Muriel?, és amelyben Titokfölde életébe nyerhetünk bebocsátást.

Kendra és Seth, testvérpár a maguk 15 és 11-12 évükkel, olyanok, ahogy én elképzeltem őket. Kendra a megfontolt, a szabálytudó, mi-több szabálykövető eminens tanuló lány, az öccse pedig a minden lében két kanál, a szabályellenes, a tökéletes csibész gyerek, aki miatt mindenre fény derül ami eddig titokban volt a nagypapájuk birtokán, akik miatt elindul a veszély. Veszélyben az életük, és veszélyben Titokfölde, az a hely, ami a sövényen túl van, aminek meglátásához és megtapasztalásához különleges képességekre és csodákra van szükség!

Érdekességként említem meg, hogy a könyvet Neil Gaiman Csillagpor könyve után olvastam, és sokkal jobban elvarázsolt. Szerintem sokkal több izgalom volt benne, sokkal több rejtély. A szerelmi szálat nem lehet benne összehasonlítani, mert ez egy gyerekkönyv, mégis van benne egy csodaszép szerelmi szál.
A vége picit túlzsúfolt volt az én gondolataimnak, de azt kell mondanom, hogy fantasztikus volt. A történet végén egy "Olvasási segédlet" található, melynek keretében 11 kérdést lehet megbeszélni, feldolgozni a könyv kapcsán, ebbe még csak belepillantottam, hogy a lányommal együtt válaszolhassak rájuk.

Mindenesetre a második részre is kíváncsi vagyok!






Nincsenek megjegyzések: