2008. május 26., hétfő

Jean Webster: Nyakigláb Apó

Első élményem Jean Websterrel épp a Nyakigláb apó folytatása volt, a Kedves Ellenségem! című könyv. Amiből nyilván nem árulok el semmilyen információt!
Akkor el voltam varázsolva a rajzzal illusztrált vicces kis történetektől, hát még attól, hogy bepillantást nyerhettem a múlt századi amerikai gyermekvédelembe, hát még attól a felfedezéstől, hogy az a gyermekvédelem milyen kísértetiesen hasonlít a mai magyarra. :o( Ennyit a múltról.

Ez a könyv Jerusha Abott-ról szól, akinek nem elég hogy nevelőotthonban nevelkedett fel, és az igazgatónő ilyen lehetetlen nevet adományozott neki, -a telefonkönyv és egy sírkőfelirat felhasználásával-, de még a 'csúf csütörtököket' is el kell viselnie. Ezeken a csütörtökökön egy tucat leereszkedő, vállveregető pártfogó jelenik meg rendszerint az otthonban; elviselésükhöz nagy lelkierőre van szüksége az ember lányának. Ám egy ilyen csütörtökön bukkan fel Jerusha (továbbiakban Judy) titkos pártfogója is, aki felfedezvén a lány író-tehetségét felajánlja, hogy állja Judy tanulmányainak költségeit egy leány-kollégiumban. A titkos pártfogóról annyit lehet csupán tudni, hogy gazdag, hosszú lábai vannak, és egyetlen követelése, hogy Judy havi rendszerességgel számoljon be levélben az őt ért élményekről, ill. tanulmányi előmeneteléről. Judy meg is teszi, ami tőle telik, sőt... Ezeket a leveleket tartalmazza a könyv. A levelekből megtudjuk, hogy milyen is egy elzárt, nevelőotthoni világ után lehetőleg észrevétlenül (!) beilleszkedni a fiatal hölgyek társaságába, hogyan lehet barátnőket szerezni, és a szerelem sem maradhat ki az új élmények közül... Judyt persze folyamatosan foglalkoztatja Nyakigláb Apó valódi kiléte is: milyen a haja (teljesen kopasz, nem kopasz, vagy ősz), mit csinál és főképp miért nem hajlandó soha válaszolni a levelekre személyesen?! Ahogy az várható, a végén minden kiderül! :o)
10-ből 10 pont, nagy szerelem!




Stippistop

3 megjegyzés:

Lobo írta...

A Két Lotti mellett az egyik nagy kedvencem volt. Még anyutól öröklött példányom van a szülőknél, de azóta beszereztem magamnak is az eredeti rózsaszín pöttyöset.

stippistop írta...

én is szeretném valahonnan (antikváriumból legalább) megszerezni, mert az olvasott példány csak kölcsön volt nálam...! sőt, az eredeti rózsaszín pöttyös lenne az igazi! most irigyellek!:o)

szeee írta...

Stippistop,
a bookline-nál kapható (persze antikvár) az eredeti pöttyös példány.