2008. június 15., vasárnap

Raana Raas (Görgey Etelka): Csodaidők - Az Ogfák vöröse

Egy magyar írónő sci-fi-kaland könyve. Stílusában Scott Westerfeld – Csúfok című alkotásához hasonlítanám, de annál jóval kiépítettebb, megalapozottabb, sőt megkockáztatnám, hogy izgalmasabb is.

Amikor megtudtam, hogy e fura név magyar írót takar, egy kicsit alábbhagyott a lelkesedésem, mert még élénken bennem él az a csalódás melyet Böszörményi Gyula – Gergő sorozatának első részénél éreztem. Gergő számomra túl gyerekes volt, túl erőltetett. A gyerekek azonban szeretik és az a lényeg hogy olvasnak…

De elkalandoztam. Szóval a Csodaidők első része: Az ogfák vöröse felülmúlta minden várakozásomat, mikor végre elkezdtem már nem bírtam megállni, mihamarabb meg kellett tudnom hogyan alakul a 3 főhős (Judy, Giin és Yaan) élete, ebben a távoli és nagyon furcsa világban. A történetben a 3900-as éveket élik és az emberiség két részre szakad: kívülállók és kaveniek. A kívülállók kultúrája nagyon hasonlít a mai emberiségére, a kaveniek életét azonban a vallás, a tradíciók, a tisztelet és a család feltétlen összetartása jellemzi. Máshogy öltözködnek, mást esznek és más az életritmusuk is. Ők a sikeresebbek, a gazdagabbak és ráadásul sokkal tovább is élnek.

A könyv kezdetekor Raana Raas, aki elmeséli ezt a sokakéletét megváltoztató kalandot (ő is szereplő a könyvben) előszóban elmondja miért is írta meg e történetet.

A 12 éves Judy árvaházban él, miután édesanyja lemondott róla, életét éppen elég kilátástalannak és sivárnak látja. Kivülállónak született, a kaveniekről csak szóbeszédeket hallott, melyek igen rosszindulatúak és nagyon sötéten festik le őket.

A 45 éves Giin Raas kaveni, munkáját tekintve safir aki egy egész bolygón felügyeli a rendet, lemondott elsőszülöttségi jogáról öccse javára, hogy élete álma váljon valóra, és azt a munkát végezze, amire nagyon vágyott.

Yaan Raas az unokaöccse 17 éves, elnyomva él apja árnyékában, a tradíciók és a családi rend béklyója alatt szivárog el benne mind jobban az életmódja és családja iránti szeretet.

Judy képességeinek köszönhetően kiválik a kivülálló árvaházból és egy segítőkész mazdra által egy kaveni intézménybe kerül. Annyira megkedveli az ottani szokásokat és életet, hogy leghőbb vágya már az, ő is kaveni lehessen, egy nap hármójuk sorsa összefonódik.

Judy aki be szeretne kerülni a kaveni világba és Yaan aki ki akar törni onnan bármi áron.
Nem ismerik egymást mégis a „másik életét élik”. Hogyan alakul a sorsuk és sikerül-e a közelgő háborút elkerülniük, hisz az ellentétek kaveniek és kivülállók között napról napra nagyobbak.

Az első lapokon a Raas család családfája található, melyet elég sokszor kell majd fellapoznunk, mert nagyon sokan vannak és a történet során mindegyikük előkerül. A kaveni szokások és nevek elég furák első olvasásra, de hamar bele lehet jönni, a hátsó oldalakon egy kis lexikon segít az eligazodásban.
Bár majdnem 2000 évvel a mi időnk után játszódik a történetben felmerülő problémák és ellentétek ismerősek számunkra: vallási fanatizmus, bigottság, terrorizmus, rasszizmus, előítéletek, hatalmi láz, csőlátás, elnyomás, árulás és mindezek nevében vagy ellenében merényletek, gyilkosságok.

A történet tetralógiának íródott, ez az első rész, az idei Könyvhét alkalmából jelentették meg a másodikat Csodaidők - Kiszakadtak címmel, már nagyon várom, hogy a kezembe vehessem!

Elismerésem az Animus Kiadónak, hogy egy magyar író regényét is „bevállalták” és ezzel talán elindítanak végre egy jobb minőségű ifjúsági magyar irodalmi életet is. Ha valami felhozható hibájuknak akkor szerintem az, hogy nem fordítanak több reklámot és figyelemfelkeltést a könyvre, pedig igazán megérdemelné és azok is felkapnák a fejüket akik még nem is találkoztak vele.

A könyv honlapja, ahol részleteket lehet olvasni a regényből és többet megtudni erről a fantasztikus írőnőről: http://www.csodaidok.hu/

Kedves Görgey Etelka: remélem még sokat hallunk Önről!!




Borostyán, 2008. június 15.

16 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nem egészen. A 2. rész (Kiszakadtak) jelent meg most Könyvhétre, az első rész már másfél évvel ezelőtt megjelent. Ergo: nyugodtan mehetsz, és megveheted a 2. részt. :-)

Borostyán írta...

enahma köszönöm, de tulajdonképpen én is ezt írtam: "az idei Könyvhét alkalmából jelentették meg a másodikat Csodaidők - Kiszakadtak címmel," ;-)

Amint tudom meg is szerzem. :D

szeee írta...

Görgey Etelkával interjú olvasható a KönyvesBlogon: http://konyves.blog.hu/2008/06/20/az_osszes_szereplom_csinal_baromi_nagy_hibakat_kiemelt_gorgey_etelka

szeee írta...

öööö, ez a linkelés nem jött össze...:(

Borostyán írta...

szeee: kösz a linket, elolvastam.
Hú, jó sok energiája van ennek a nőnek. Irigylem érte, úgy 5 éve még én is ilyen lelkes voltam sokmindenben. :P

Érdekes ez a linkelős dolog, mert az emailben amit kaptam, hogy hozzászólás érkezett, "rendes" linkként kezeli a dolgot.

Névtelen írta...

Aha, csakhogy én öt évvel idősebb vagyok nálad, úgy van ennyi energiám. :-PP

Borostyán írta...

enahma! Csak nem? Téged tisztelhetünk Görgey Etelka személyében?! Köszönjük, hogy meglátogattál minket!! :D

Ami a +5 évet jelenti: csak még jobban irigyellek :D

Kérdezhetek? Írtad a honlapodon, hogy a tetralógiát már befejezted, esetleg... megjelenik hamarosan a többi rész is? ;-)

Névtelen írta...

Izé, az interjúban is benne volt, hogy ez az internetes (fanfictionös) nevem. :-)
A további kötetek megjelenéséről kérdezd a kiadót, az egyfajta nyomást jelent rajtuk a döntéshozatalban. :-D Csak rajtuk múlik - na meg az olvasókon, hogy tetszik-e nekik, és veszik-e.

Borostyán írta...

Nna, látszik mennyire kapcsoltam magamban össze a két nevet! :)

Ma megkaptam Booklinetól a második részt. Amint a német tesztre való készülésen túlvagyok, el is kezdem olvasni :-)

Ne haragudj, hogy itt nyaggatlak, de érdekel: lesz még a közeljövőben alkalom dedikálásra? A könyvhetesről lemaradtam. :(

Névtelen írta...

Ööö... A húgom azt mondta, szervez nekem író-olvasó találkozót Pesten. Nem lennék ellene, de azért egy kicsit korainak tartom. Hiszen először talán kicsit be kéne futni hozzá. Vagy legalábbis közismertebbnek kéne lenni. Mert így olyan lesz, mint egy baráti találkozó.

Borostyán írta...

Fogd fel úgy, hogy baráti találkozó keretében készülsz/főpróbálsz a később valamikor élesben történő író-olvasó találkozóra :D

Írtam Animusnak a folytatások miatt, kíváncsi vagyok válaszolnak-e!

Névtelen írta...

No, válaszoltak? :-)

Borostyán írta...

Igen, és ráadásul nagyon hamar. :D Ez mindenképpen jó pont!

Bemásolom ide a levelet:

"Tisztelt Hölgyem!

Igazán örülünk, hogy tetszett a két kötet. Kérem, hirdesse jó hírét barátai, ismerősei között, mert a fogyás meggyorsíthatja a 3. kötet megjelenését. Mi nagyon örülnénk egy karácsonyi megjelenésnek."

Na ez jó hír. Remélem be is fog jönni ez a Karácsony dolog. Én mindenesetre hírdetem a könyveid jó hírét, akinek csak lehet. :P

Névtelen írta...

Ez tényleg jó hír, és meglepő, mivel én még csak nem is hallottam róla.
A hirdetést meg köszönöm. :-D

Borostyán írta...

Nincs mit ;-)

Befejeztem a második kötetet, nemsokára megírom annak a leírását is.

Megtiszteltél vele, hogy az értékelésemet feltetted a honlapodra. Köszönöm. :P

memoir írta...

annyira tetszett az első rész is, meg a második is, hogy ráerőltettem anyukámra, végül ő is elolvasta, neki is nagyon tetszett. Még egy barátnőmnek is ajánlottam. Eddig mindenki odáig volt értük.

Ez a karácsonyi megjelenés duma úgy tűnik kamu volt.
Mikor jelenik már meg???