2010. április 1., csütörtök

Laura Esquivel: Szeress Mexikóban!

Sosem vettem volna kezembe ezt a könyvet a címe és a borítója alapján. De ugye a Moly...:) És nem bántam meg, sőt.

Ez egy igazi nagyon jó mesélőkéjű írónő tollából született mágikus realista mese. Rettentő hangulatosan megírva. Ahogyan peregtek előttem a történet jelenetei azonnal Márquez és az ő világa ugrott be, nem véletlenül. "Ugyanaz" a környezet, csak picit északabbra vagyunk a dél-amerikai országoktól, de az életérzés ugyanaz. A meseszerű elemek, az abszurd momentumok mind-mind ismerősek voltak. Mégis, megmondom őszintén az ételek ízeivel, illatával együtt nekem jobban tetszett ez az írás mint az említett író eddig olvasott történetei úgy általában... Ilyen is van.

Ugyanis a történet az ételek köré épül fel. Minden fejezetben valamilyen ételt készít a főszereplő Tita, aki a gasztronómia mestere. A hozzávalókat és az elkészítés módját is beleágyazza a történetbe az írónő. Nagyon is jól.
Aztán persze van itt szerelem, szenvedély dögivel, az a tipikus dél-amerikai típusú: izzó, pikáns. Ezen kívül pedig az abszurd elemek teszik egyszerre viccessé és meseszerűvé a történetet.

Tele van ez a könyv az élet szeretetével. Egy mágikus mese, ami valami hihetetlen jó hangulatot hordoz. A legvége, a lángra lobbant szerelem különösen tetszett.

Könnyed kikapcsolódás, mégis valami nagyon mívesen és ízesen kidolgozott történet.
Még-még ilyet! :P


Nincsenek megjegyzések: