2011. december 5., hétfő

Ally Condie:Matched Egymáshoz rendelve

Ahogy "öregszem" úgy leszek egyre nyitottabb a fantasy és a sci-fi műfaj felé. Régebben még próba szerencse alapon sem tudtam volna elképzelni, hogy ilyen jellegű könyvet olvassak. Mostanában pedig igazán divatos lett minden ilyen könyv a vámpíroktól kezdve a boszorkányokig és mindenféle csoda dolog ami előrevetíti a jövőt.

A jövőben játszódik ez a történet is. Egy igazán steril, agyonszabályozott világban él Cassia akinek az életébe a Párosító Bankettjén lépünk be. Ezen a banketten dől el, hogy Cassiának kivel kell leélnie az életét, csak reménykedhet, hogy számára vonzó és szimpatikus fiút jelölt ki a rendszer, ami nemcsak élete párját jelöli ki, de napi ételadagját, öltözékét is. Sőt még az álmaiba is megpróbálnak betekintést nyerni.

Egy pici hiba a gépezetben, és Cassiának egy olyan fiúra terelődik a figyelme akit a társadalom csak megtűr.Természetesen a lányt egyre jobban érdekli a titokzatos és egyre jobban áhítozik a számára tiltott "gyümölcs" után.
Aztán az mint oly sokszor már, az emberek tudatukra ébrednek és engedelmes birkákból szabad akarattal rendelkező emberek lesznek, vagyis inkább szeretnének lenni.
Cassia pedig mindennek a kellős közepén áll, próbál helyesen dönteni és minél többet megkaparintani az igazi életből, érzésekből.

Egy ilyen világban, én tuti megőrülnék! Főleg annak fényében, hogy egy tucat olyan dologtól fosztják meg az embereket amikről tudják, hogy másképpen is lehetne csinálni - ilyen az olvasás, az írás - amit nem gyakorolhatnak szabadon. Ilyen a szabad párválasztás, vagy éppen a szabadidő eltöltése.
Nem akarok minden "poént" lelőni amit a történet tartogat ,minden esetre szerintem iszonyatosan izgalmas sorozat első darabja ez a könyv.

A borító nagyon jól sikerült, bár elsőre egyszerűnek tűnik, nagyon is beszédes.


Nincsenek megjegyzések: