2011. december 17., szombat

KARÁCSONYI MESÉLŐ KÖNYV


Karácsony...
Kinek mit jelent a szó? Kinek milyen érzések kapcsolódnak hozzá?
Ki emlékszik a régi karácsonyokra? ... és ki csak a mostaniakra?
Ki tudja összehasonlítani a saját gyermekkori karácsonyát (vagy éppen emlékekből, elmesélésekből a szülei karácsonyát) a gyermekei ünneplésével.
Az izgalom sokunknál ott van, ott maradt. Sokszor és sokan nem is gondolják át az emberek, hogy karácsonykor mit ünneplünk. Átgondolhatja mindenki a maga értelmezésében.
A Karácsonyi mesélő könyv 3 nagy fejezetre van bontva. Az első rész nagyon alkalmas arra, hogy a gyerekekkel átéljük a kis Jézus születését. 13 rövid történetre bontva mesélhetjük el gyermekünknek, unokánknak, tanítványainknak, óvodásainknak Mária és József vándorlását, menekülését, beszélgethetünk az angyalokról és megismerkedhetünk Gáspárral, Menyhérttel és Boldizsárral.

A második nagy fejezetben történeteket olvashatunk a karácsonyi hagyományokról. Betekintést nyerhetünk olasz, szír, svéd, spanyol stb. mesékbe, hagyományokba is. Én azonnal szívembe zártam Befana anyót, aki csak sipp-supp, sipp-supp! Mindig csak söprögetett.
Olvashatunk Miklós püspökről, aki a szegényeknek is osztogatott, sőt rabszolgaságtól is megmentett három lányt.
A tevék történetét is megismerhetjük, de sok más történeten kívül bepillanthatunk a tengeren túli "kandallókra akasztott zoknik" történetébe is.

A harmadik nagy fejezetben pedig a "Karácsonyi mesék és legendák" című részt olvashatjuk, amiben számomra eddig teljesen ismeretlen mesegyűjteménnyel találkoztam.
A könyv végénél pedig egy olyan gyűjtemény található, aminek nagyon örülök: "Mesemondás csoportban" címmel segítséget kapunk a közös meséléshez, a közös mesék, történetek feldolgozásához, egy jó beszélgetéshez!

A könyvet mindenkinek ajánlom! Egyszerűen tetszetős, illusztrációkban nagyon gazdag, így szemet kápráztató ez a KARÁCSONYI MESÉLŐ KÖNYV. Mindenki megtalálhatja benne azt az értéket, amit igazán keres a karácsonyi ünnepkörben!

Nincsenek megjegyzések: