2009. június 11., csütörtök

Bertrand Meyer-Stabley - Az igazi Audrey Hepburn

Audrey Hepburn abszolút divatikon, legenda, oscar díjas színésznő. Sok szerzőt megihletett, életéről filmet is forgattak, de milyen is volt valóban Az igazi Audrey Hepburn? Ebből a könyvből megtudhatjuk. A könyv igazán olvasmányos és nem tömi tele a fejünket az évszámokkal. A történet lebilincselő, megemésztendő, szárnyaló, csodálatos és szomorú. Audrey a külvilágnak csak egy elegáns, őzikeszemű, gyermeki bájjal megáldott csillogás, de valójában ismerte az árnyékos oldalt is. A könyvben a kortársak, barátok, férjek, kollégák vallanak nyíltan és őszintén arról, hogy milyen is volt valójában ez a törékeny díva.

Korai Évek


Audrey Hepburn 1929-ben Brüsszelben látja meg a napvilágot, Joseph Ruston és Ella van Heemstra bárónő gyermekeként, Audrey Kathleen van Heemstra Ruston néven. Félénk visszahúzodó, energiával teli gyerek volt. 1935-ban apja elhagyja a családot és ez Audrey-n mély sebet ejt, amit egész életén át hurcolni fog. 1935-1938 egy leányiskolába járt, majd balett órákat vesz. Audrey sovány, a korához képest magas gyerek volt. Nem egy született táncostehetség, de szorgalmával és vele született bájával már az első előadáson lenyűgözi a közönséget, olyan mint Degas egyik kis táncosnője. 1940 május 10-én a németek átlépik a Holland határt és Így Audrey-t is eléri a háború. A Van Heemstra-k birtokait, vagyontárgyaikkal együtt 1942-ben kobozzák el, így a bárónő lányával egy szerény lakásba kényszerül menekülni. A Bárónő csatlakozik az ellenálláshoz és ebben Audrey és féltestvére is követi. 11 évesen kódolt leveleket továbbít cípőtalpába rejtve az angol légi úton érkező csapatoknak. Az ellenállás központja ekkor az Arhnemi Konzervatórium, ahol a gyerekek szolgáltatják a tökéletes álcát. Audrey szenvedélyesen folytatja a táncot. 12 évesen önálló koreográfiával adja elő Moszkovszkij Szerenádját. 1941-től kezdődően Hollandiában folyamatos a zsidók deportálása, üldözése, kivégzése. Mivel Audrey zsidó származású, ezért mélyen megérintik az események. A háború vége felé amikor a szabadság szele már elér Audrey-hoz a német rendőrség intézkedéseket tesz a nők begyűjtésére. Audrey évek óta szenved a rossz táplálkozástól, le van gyengülve, de amikor lehetősége adódik rá megszökik a német katonák karmai közül és egy nedves sötét pincében rejtőzik el. Több napot tölt itt és nagyon leromlik az állapota. A háború végéig vérszegénység, sárgaság és asztma kínozza. Egy éjszaka Audrey előjön relytekhelyéről és megkeresi anyját. A háborúnak 1944 karácsonya előtt lesz vége.
Audrey így vall háború végéről:„A szabadság valami olyan volt, amit érzékszerveivel érzékel az ember. A szabadságnak angol cigaretta illata volt.”


A színésznő

A Háború után Audrey élete is jóra fordul. 1945-ben Amszterdamba költözik, majd 48-ban Londonba és balettot tanul. Több kisebb darabban játszott, tánckari szerepeket kapott. Majd 1951-ben kiválasztják a Gigi című Broadway-darab főszerepére és elindul a világhírfelé. Ezt követően sorra kapja az ajánlatokat. Az első főszerepéért a Római Vakációban megkapja az Oscart. Teljesen belopja magát a nézők szívébe, kislányos de mégis előkelő stílusával. 1953-ban kezdődik egész életén át tartó együtmműködése és barátsága Hubert de Givenchy-vel. Olyan filmekben játszik főszerepet mint az Álom Luxuskivitelben és a Funny Face. Audrey divatikon és világsztár lesz. 1954-ben megy feleségül Mell Ferrerhez és többszöri sikertelen próbálkozás után életet ad első fiának Sean-nak. Férjétől 68-ban válik el és még ebben az évben összeköti életét Andre Dottival aki második gyermekének Luca-nak az apja. Második házassága is zátonyra fut és 80-ban megismeri Rob Wolders-t akivel haláláig él együtt.


A nagykövet

1988–tól kezdve Audrey a gyermekek megsegítésének él. Az UNICEF nagyköveteként járja a világot és hírnevét jótékony célokra használja. Eljut Szomáliába, Vietnámba, Hondurasba és Etiópia éhezés sújtotta területeire. Audrey-t megrendítik a látottak, a gyermekek éhezése, betegségek és a pusztító szegénység. 1993-ban hal meg rákban és még utolsó gondolatai a szegény gyerekek felé fordulnak.


Hubert így vallott Audrey-ról:

„Az élet keményésge ellenére Audrey meg tudta őrizni magában gyerekkora egy részét. És azzal töltötte, az életét, hogy megpróbálta nekünk átadni ezt a varázslatot. Ez tette őt tündérré, kedves varázslónővé, aki szeretetet és szépséget ihletett. Az ilyen tündérek soha nem halnak meg egészen.”

2000-ben filmet forgattak az életéről The Audrey Hepburn Story címmel.


Filmjei

1948 Nederlands in 7 lessen
1950 One Wild Oat
1951 Laughter in Paradise, Young Wives' Tale, A Levendula-dombi csőcselék
1952 The Secret People, Monte Carlo Baby , Nous irons à Monte Carlo
1953 Római vakáció
1954 Sabrina
1956 Háború és béke (film)
1957 Mókás arc, Délutáni szerelem
1959 Zöld paloták , Egy apáca története
1960 Kitaszítva

1961 Álom luxuskivitelben, A gyerekek órája
1963 Amerikai fogócska
1964 Párizsi mesék, My Fair Lady
1966 Hogyan kell egymilliót lopni?
1967 Ketten az úton, Várj, míg sötét lesz
1976 Robin és Marian
1979 Vérvonal
1981 They All Laughed
1989 Örökké

Hivatalos website: http://www.audreyhepburn.com/

2 megjegyzés:

szeee írta...

Én is szeretem őt, különleges nő volt.
(csak egy apróság: 1929-ben született ...)

ladyBird írta...

Így igaz, elírtam. Köszi. Javítok!