2009. június 8., hétfő

Stewart O' Nan: A Hű feleség

Már rég kinéztem ezt a könyvet,és nagyon örültem mikor a könyvtárban ráleltem.Szeretem az ilyen nem hétköznapi élethelyzeteket bemutató könyveket-talán Jodi Picoult tud hasonló témákat feszegetni.

Patty nyolc hónapos terhesen éjszaka hazavárja a férjét ,aki a rendőrségről telefonál,hogy jó ideig nem jöhet haza-gyilkossággal vádolják.Patty nyugodt,megtervezett élete pillanatok allatt felborul,magával rántva a nő egész családját.A férje és annak barátja betörnek egy idős nőhöz,akiről úgy tudják nem tartózkodik otthon...kétségbeesésükben megölik a nőt-a történet végéig tisztázatlan marad,hogy végül is ki verte agyon,Tommy vagy Gary? És ki gyújtotta a magatehetetlen idős nőre a házat.Engem teljesen meglepett,hogy Patty sosem kérdezettt rá a férjére,nem kérte számon a történteket,egyszerűen úgy tett mintha a férje teljesen véletlenül került volna a rácsok mögé.

Patty átszervezi az életét,lassan azonban a mélybe húzza az az egyedüllét,a gondoskodás egy kisbabáról, a pénztelenség,és még Tommyban is ő tartja a lelket.Mikor a bíróság 25évre börtönre ítéli a férjét ,Patty felszámolja az életükből megaradt kevés dolgot és anyjához költözik.

Patty-nek hiába van ott az anyja,két testvére,mégsem érzi úgy,hogy megtudná osztani a gondjait velük.Egyedüli magányos életet él,amit teljesen kitölt a gyermeke,és a kérelmek amik hozzásegítik,hogy minnél gyakrabban látogathassa Tommyt.Patty előbb-utóbb minen helyzetbe beletörődik amit az élet a hosszú évek alatt elé állít-ám az más kérdés,hogy érdemes-e ilyen életet élni? Várni valakire 25éven át? Feláldozni mindent? Úgy nevelni egyedül egy gyereket mintha teljes családja lenne? Ki hogy döntene ha Patty sorsára jutna?

Nagyon jól megírt történet,bár a szereplők elég nagy vonalakban vannak ábrázolva.Teljes és szomorú képet kapunk arról,hogy mi történik egy családtaggal,ha szerette börtönbe kerül, és hiába nem tehet róla ez esetben a feleség ,arról amit férje elkövetett őt úgyanúgy megbélyegzik mint a bűnöst.


Nincsenek megjegyzések: