2009. június 25., csütörtök

Tracy Chevalier - Leány gyöngy fülbevalóval

Griet 17 éves amikor szolgálólánynak szegődik, hogy segítsen családja fenntartásában. Édesapja csempefestőként dolgozott egy gyárban, de egy szerencsétlen baleset következtében elveszti látását és nem tudja tovább biztosítani felesége és gyermekei megélhetését. Delft egyik jómódú családjához kerül. Gazdája Johannes Vermeer a festő. Griet mos, vasal, takarít, piacra jár, segít a konyhában és vasárnap hazalátogat. A műterem takarítását minden nap szenvedéllyel és csodálattal végzi, vigyázva, hogy minden a helyén maradjon. Csodálja Vermeer munkáit amit napról napra alaposan szemügyre is vesz. Griet őszinte rajongása a festő és munkássága iránt szép lassan a művész saját világába vonza. Segédkezik a festékeke készítésében, teljesen elvarázsolja ez a világ.

Napról napra meggyűlik a baja a ház gőgős asszonnyával, és annak lányával az igazán gonosz Cornelia-val.

A piaci hentes fia Pieter és Van Ruijven Vermeer pártfogója is szemet vet Griet-re, aki ellenál a próbálkozásoknak. Ruijven megbízza a festőt, hogy készítsen róla egy képet. a művész és a lány között különleges kapcsolat alakul ki, és végül elkészül Johannes egyik legjobb alkotása a Leány gyöngy fülbevalóval.

Tracy Chevalier gyönyörű történetet szőtt Johannes Vermeer legtitokzatosabb festménye köré. A mondatok úgy követik egymást mintha az egész könyv egyetlen hosszó mondat lenne, aminek olvasását vétek abbahagyni. A szinek varázslata, egy egyszerű teremtés ártatlanságának elvesztése és egy festő zsenialitásának története ez a XVII. századi Hollandiában.


A történetből Peter Webber készített filmet 2003-ban. (bővebben: itt)


Nincsenek megjegyzések: