2009. augusztus 14., péntek

Amy Tan:A száz titkos érzék

Amy Tan már levett a lábamról a Tűzisten asszonyával, de ez a történet még azon is túl tesz.
Tulajdonképpen mese, felnőtteknek.

Olívia egész életében anyja szeretetéért küzd,úgy érzi rá mindig kevés az az idő, törődés, ami jut.
Amikor apjuk a halálos ágyán bevallja a családjának, hogy Kínában is van egy lánya Olívia katasztrófaként éli meg. Kínából hamarosan megérkezik Kuan aki Olívia nővérévé lép elő, egyúttal örök kolonc lesz a lány nyakán.
Kuan nem rejti véka alá,mennyire szereti az amerikai családját, mindenek előtt Olíviát. Kuan minél inkább ragaszkodik, Olívia annál inkább menekülne előle, ráadásul Kuannak Jin szeme van, ami annyit jelent hogy látja a halottakat,sőt ugyanúgy társalog velük mint a húgával, akit az őrületbe kerget a kísértethistóriákkal. Kuan ontja magából a történeteket,amiket vagy a halottak osztanak meg vele, vagy Kuan előző életéről szólnak.

Olívia hozzámegy ahhoz a fiúhoz, aki szintén egy halott lánnyal viaskodik, mindezt Olívia már csak akkor tudja meg mikor már túl késő.....
Évekkel később Kuan még mindig Olívia nyakán lóg, habár mindketten férjhez mentek, de ez nem akadály arra, hogy hajnalban telefon ébressze Olíviát - Alszol Te még Libbi-a??? - féle kérdésekkel, zaklatva Olíviát. Kuan annyi minden más mellett húga nevét sem tanulta meg.
Olívia házassága válságba kerül, Kuan pedig úgy gondolja ha Olívia és a férje, az ő társaságában Kínába utazik minden rendben jön.
Kínában pedig életre kelnek a történetek amiket Kuan húgának mesél. Hihetetlen humorral, érzékenységgel, misztikummal teli történet!

Annyi érzés van a történetben, hogy teljesen a hatása alá kerültem.

A történet nem úgy végződött ahogy vártam, nagyon szomorú lettem. Ennek ellenére mindenképpen érdemes elolvasni!!!

4 megjegyzés:

szeee írta...

jaj, én nagyon szerettem ezt a könyvet, örülök, hogy Neked is tetszett. Nagy meglepetés volt, nem számítottam ilyen jóra. De sztem nem kell szomorkodni rajta, pont az miatt, amit az én bejegyzésemben idéztem belőle, itt: http://konyvmolyok.blogspot.com/2008/07/amy-tan-szz-titkos-rzk.html

csenga írta...

Persze végül is a Olívia rájött,hogy minden oké-de én valami vidámabb befejezésre áhítoztam:)

ladyBird írta...

Nem tudom miért, de nekem Kim Ki Duk egyik filmje a Bin-Jip jutott eszembe erről a könyvről. Felírom a listámra, mert kiváncsivá tettél.

csenga írta...

Még nem hallottam a filmről-de ezt a sztorit érdemes lenne megcsinálni...