2009. augusztus 25., kedd

Dennis Lehane: Vihar-sziget

Ez az a könyv, amitől mindenki el van ájulva, hogy hú, mekkora fordulat, meg seggreülés lesz a végén :) Na, most így nekikezdeni egy kriminek, hogy mindenhol ezt olvasod...? Így nagyjából a felénél tudtam, hogy kb. mi lesz a vége... Nem konkrétan, de a lényeget. Mondjuk voltak is erre utaló jelek benne azért szerintem. Ettől függetlenül Lehane megint nagyon jót alkotott.

A történet egy Boston közelében lévő pici szigeten játszódik, ahová Teddy és Chuck, a két rendőrbíró érkezik, hogy egy, a szigeten lévő elmegyógyintézet és börtönkomplexumból eltűnt ápolt nyomába eredjen. A hangulata ezek után milyen lehet, ha nem nyomasztó. Pszichiátriai betegek, ápolók, orvosok és ráadásul egy kurva nagy vihar, sőt hurrikán, amitől nem lesz a történet vidámabb. A hely a két rendőrnek kezdettől fogva gyanús, valami nem stimmel itt, mindig ezt ismételgetik. Később kiderül, hogy Teddy tulajdonképpen egy másik, saját személyes ügyét jött rendbe tenni a szigetre. Azt az embert akarja ugyanis "meglátogatni", aki szerepet játszott felesége halálában, mivel ő is ebben a börtön-gyogyóban raboskodik. Ettől jól megbonyolódik a történet. És ha ez nem lenne elég, Teddyt hallucináció szerű rémálmok gyötrik migrénje (vagy az arra kapott gyógyszer) miatt, hogy tegyünk még rá egy lapáttal. És ha még ez sem elég, akkor.... Olvassa el mindenki, jó kis pszichotriller. De utána fél napig szigorúan rajzfilmeket nézni, mert nagyon rá tud telepedni az emberre ez az elmebeteg hangulat.

Nem is tudom, nekem Lehane előzőleg olvasott könyve, a Titokzatos folyó talán egy fél fokkal jobban tetszett, annak a stílusa, hangulata sokkal jobb volt, életszagúbb volt az egész - mondjuk ennél nem nehéz. Az volt még a bajom ezzel, hogy hasonló ötlettel már valahol mintha találkoztam volna, de meg nem tudnám mondani hol...

Borzongásra, őrületre, elhűlésre vágyóknak kötelező!


Nincsenek megjegyzések: