2009. február 9., hétfő

Joyce Reardon: Ellen Rimbauer naplója

Már nem is tudom mi volt az ami felkeltette a kiváncsiságomat a könyv iránt, a lényeg,hogy már jó ideje próbáltam megszerezni a .A könyv-vagyis a napló elméletileg hiteles!!!A naplót Ellen Rimbauer kezdte el irni 1907-ben.Majd 1998-ban egy hagyaték felszámolásakor került Joyce Reardon kezébe aki egy levéltári tanszéken megvizsgáltatta és hitelesitette a naplót.

A napló eredetije megtekinthető a levéltárban.A szerző az első oldalon megemliti,hogy 41 év alatt 26 ember tűnt el a házban,viszont a napló olvasása közben más derül ki,mégpedig ,hogy több mint 40 ember hal meg,illetve tűnik el a házban.

Egyébként ahány dolgot olvastam a könyvel kapcsolatban ,annyiszor mást és mást.Olvastam,hogy a ház Rose Red ma is elhagyatottan áll,máshol azt olvastam,hogy szálloda lett belőle.Egyesek szerint a történet csak rémmese,mások szerint ez maga a valóság....

Ellen mint minden nő az 1900-as években,egy dologra összpontosit-ez pedig a jó parti.Egy jó házassággal minden elérhető amit egy nő csak kiván.A gazdag olajmágnás pedig tökéletesnek látszik.Mig a fiatal pár egy éven keresztül csak utazgat,addig épül közös otthonuk,a mindent felülmúló Rose Red.Már az épitkezésnél is akadnak gondok,egy gyilkosság árnyékolja be a friss házasságot.

A történet nagyon is sodró erejű,egymást követik az események,mind a házban-ahol időközben eltűnik az első személy,mind a házasságban,ahol Ellen hol boldog ,hol pedig kétségek gyötrik jól választott-e?

Időközben gyermek is születik,és Ellen megbékélni látszik sorsával,egészen addig mig a lánya is eltűnik a ház útvesztőjében.

Ellen szerint a ház percről percre képes megváltozni!Ahol szoba volt,helyére folyosó kerül,és újabb szobák.Negyven főnyi személyzet próbálja kézben tartani a ház dolgait,úgy hogy közben el-eltűnik közölük valaki.

Ellen barátnője és cselédje karjaiban keresi a vigaszt férje kicsapongásai elől.Miközben hol átkozza a házat,hol a szövetségesét látja benne.Egészen addig mignem maga Ellen is eltűnik a ház útvesztőjében...

Mind a házasság,a karakterek,a társadalom álszent elvárásai,nagyon izgalmas de erre tesz még maga a ház amely időről időre követeli a maga áldozatát is.

Nekem igazán az hiányzott ,hogy a könyv végül is nem magyarázza meg mi történt a házzal,és az egyetlen életben maradt Rimbauerrel Adammal Ellen fiával.

Vanak akik Stephen Kingnek tulajdonitják a naplót magát is...


13 megjegyzés:

Amadea írta...

Amikor én olvastam (kisebb koromban), egy idő után már a hideg futkosott a hátamon a könyvtől:) Nagyon tetszett (talán éppen emiatt), de többé nem nagyon akarom a kezembe venni.

Csenga írta...

Jesszus mennyire voltál kicsi??? Én már eléggé nagy vagyok,mégis voltak részek mikor fél szemmel olvastam...

Amadea írta...

Húú talán 2-3 éve olvastam (ami már nem esik éppen a "kicsi" kategóriába, de annyira nem szeretem használni azt, hogy "fiatalabb koromban", nem érzem relevánsnak a 20 évemhez:)
Azt hittem így visszatekintve, csak azért volt ilyen félelmetes, mert kisebb voltam, de ezek szerint tényleg félelmetes könyv.

Candy-killer írta...

Oh, én most kattantam rá erre a könyvre, de sehol nem tudom beszerezni, még letölteni sem, angol is jó lenne:/ Ti hogy szereztétek be?

szeee írta...

Tényleg beszerezhetetlen, én könyvtárit olvastam.

Csenga írta...

Szintén könyvtári példányt olvastam,sőt könyvtárközit,tehát a könyvtáram áthozatta nekem egy másik könyvtárból a könyvet...
Sztem ha ezt a könyvet újranyomnák tuti elkapkodnák.

Andi írta...

A bookl-on van egy 10ezres példány.
*nagyotnézek*

Csenga írta...

Nekem anno mikor kerestem,8000-ért kínáltak egyet :S

szeee írta...

Nem volt ugyan rossz, de ilyen pénzeket semmiképpen nem ér...

Borostyán írta...

Atyagatya! Aranyozott cizellált betűk vannak benne?

Csenga írta...

Látod lehet :D nem néztem meg:P

Candy-killer írta...

Székesfehérváron lehet az egyik könyvtárban? De én azt tervezem h ebayről megveszem, az egyik olcsó példány 2 dollár+4 a postaköltség. ha átverés, nem vesztünk sokat:)

Ency írta...

amikor beütöttem C.R. Farkasszem című könyvét, vagyis inkább mary-t, akkor dobta ki ezt az oldalt. a kommenteket olvasva kedvet kaptam a könyvhöz, és rákerestem a könyvtár online katalógusában megtaláltam, szóval aki keresi, akkor könyvtárban érdemes :)