2009. március 13., péntek

Anita Amirrezvani:A Virágok Vére

Szeee ajánlására vettem ki a könyvtárból a könyvet:) Köszönet érte:)

Egyszer volt hol nem volt.Isten előtt semmi sem volt.

Azizam Iránban él a családjával.Szegénységben,de tisztességesen ,ám édesapja halála után anyjával kénytelenek elszegődni egy rokon családhoz szolgálni.

Azizam minden vágya,hogy szőnyegeket tervezzen és készitsen,ám már ebben az időben is egy nőnek semmi más gondja nem volt,csak hogy eladó sorba kerülve megfelelő férjet találjon,ez szinte lehetetlen mert szegény családból származik,és hozománya sincsen.

A történet a 17.században játszódik-de ennek ellenére szinte semmit sem változott a világnézet,miszerint egy nő kevesebb mint egy férfi, és csak az lehet egy nő célja,hogy jól menjen férjhez,és szép maradjon száz éves koráig!!! Sokszor sikitani tudtam volna,amikor Azizam szenvedéséről olvastam-amit kinek köszönhetünk???? Igen egy férfinak.Ferejdún szigát köt Azizammal-vagyis házasságot,de csak három hónapra.Ez a házasság annyiból áll,hogy a férfi használja a lányt-fújjjjjjjjj,amikor akarja,ezért cserébe előre megálapodott összeget fizet neki. Azizam még ennek is örül,hiszen édesanyjával igy nem nélkülöz annyit és a befogadó családja is tovább eltűri jelenlétüket.

Azizam abban reménykedik, hogy Ferejdún elégedett lesz vele,és rendes feleségként ténylegesen elveszi.Ám csalódnia kell,mi több választás elé kerül mikor megtudja Ferejdún legjobb barátnőjét Nahidot készül elvenni...Nahidnak fogalma sincs róla, hogy Azizam leendő férjének ágyasa...

Azizam nekem nagyon szimpatikus karakter volt,mert bár sokszor hibázott,ennek ellenére a helyébe én is mindig úgy döntötttem volna ahogy ő.

Nagyon jól van felépitve a történet,megismerhetjük a 17.századi Iránt,benne egy szegény nő életét,aki önnállóságra vágyik és megtudhatjuk azt is milyen kemény ,fáradtságos munka árán születik meg egy-egy gyönyörű szönyeg,mindezt dúsitva a történet közben egy-egy mesével ,bár nem szeretem a meséket ezeket mégis élvezettel olvastam.

A történet vége tulajdonképpen nyitott maradt,vagyis nem szokványosan zárul le,ami vagy azt jelenti,hogy döntse el mindenki maga mi legyen Azizam sorsa,vagy azt ,hogy folytatás is lesz,én utóbbinak örülnék jobban:)

És én a könyv ciméről teljesen mást hittem,de elolvasva a könyvet megtudhatjuk mit is jelent pontosan a Virágok Vére!

4 megjegyzés:

Amadea H. írta...

És amit én idézetben le is lőttem.

Nagyon jó könyv, kár, hogy sokan azt hiszik, a "szokásos" "megkínzottarabnős" történet.

csenga írta...

Igen bizony,ha Szeee nem dicséri annyira lehet én sem veszem kézbe!

Amadea H. írta...

Juj, új sablon! Nagyon szép!

csenga írta...

Köszönjük a nép nevében:)