2009. március 4., szerda

Jodi Picoult: Szívtől szívig

Nem is tudom, mivel kezdjem...adjam ki a haragom,vagy írjam le a sztorit....?
Na jó, a haraggal kezdem! Nem tudom volt-e már másnak is hasonló (rossz!) élménye. Elkezdesz olvasni egy várva várt könyvet, és olyan érzésed van: ezt már LÁTTAD valahol. Először azt gondolod, oké ennyi még belefér - egy picuri hasonlóság, és újra visszasüppedsz a történetebe. De a következő oldalakon ismét olyan betűket olvasol, amiket már láttál filmen... Ez velem konkrétan este esett meg és olyan dühös voltam, hogy alig bírtam elaludni.
Picoult iszonyatosan mellényúlt ezzel a könyvvel!!!

June és férje boldogan élnek kislányukkal, Elizabeth-tel, ám egy napon egy részeg sofőrnek köszönhetően June férje meghal, egyedül marad a lányával. Az a rendőr aki June-t kimenti az autóból és ott van vele míg azonosítja halott férjét, végül June új férje lesz, Elizabethnek pedig a nevelőapja.
Épp második babájukat várják, és June hazafelé tart a friss ultrahangfotóval mikor holtan találja a férjét és a kislányát. A náluk dolgozó férfit, Shay Bourne-t gyanúsítják a gyilkossággal.
Halálra ítélik, és várja a kivégzését - ami nagy feltűnést kelt, hiszen évtizedek óta nem végeztek ki senkit.

Ekkor lép be a képbe Michael, a fiatal pap, akit lelki segítőnek rendelnek Shay mellé, valamint Maggie, a fiatal ügyvéd, aki igazságtalannak találja a kivégzést, és persze June aki lánya, Clarie életéért retteg, mert szívbeteg és csak a szívátültetés mentené meg az életét, donor pedig egyelőre nincs...
Shay a börtönben szótlan, ha meg is szólal, rejtvényekben beszél. Cellatársa, Lucius aids beteg, ám Shay meggyógyítja... Másik rabnak a kismadarát támasztja fel, miután az egyik fegyőr megöli...Egy-egy ilyen csoda után Shay fáradtságra panaszkodik és bezárkózik.... A rabok megváltóként kezelik, aki mindenre képes, a börtön igazgatóság pedig próbálja titokban tartani a dolgokat, mert az embereket már így is megosztja a kivégzés ténye.

Aki megnézte a Halálsoron c. filmet, az rögtön ráismer az azonosságra!
Shay karaktere teljesen azonos a filmbéli szereplővel - halk szavú, középkorú, a gyilkosság tisztázatlan, nem egyértelmű, hogy ő a gyilkos, csodákat tesz, együgyű személyiség...A filmben kisegér szerepelt, itt madár, a filmben is és a könyvben is megtámadja egy rab a fegyőrt de Shay, illetve a filmbeli karakter szintén figyelmezteti a fegyőrt erre. Shay meggyógyítja a cellatársát, a filmbéli alak egy fegyőrt. A filmben is és itt is az ellenszenves gyilkosból közkedvelt ember lesz...

Aki nem látta az említett filmet és szereti Picoult stílusát, annak nagyon fog tetszeni, mert még nagyon sok pluszt tartogat a könyv. Boncolgatja a hit kérdését és az egyházak szerepét, a halálbüntetést, mint hatásos büntetési formát az életfogytiglan helyett.

Ezenkívül megismerünk három embert - Maggie-t, Michaelt, June-t -, akiknek Shay nemcsak egy újsághír... Maggie és Michael olyannyira Shay hatása alá kerülnek, hogy már a bűnösségét is kétségbe vonják! Végig izgulhatunk, hogy Shay megmenti-e magát vagy feláldozza? A történet végére az is kiderül, hogy Shay valóban csodatevő volt-e, akit sokan Jézusnak hisznek, vagy csak egy remek manipulátor, aki bárkit képes befolyásolni.




Kiadó: Athenaeum

3 megjegyzés:

Amadea írta...

Basszameg, pedig azt hittem, Picoult az, akit jelenségnek neveznek.

Csenga írta...

Amadea én is nagyot csalódtam,el sem akartam hinni mikor olvastam:(

B írta...

Nekem is feltűnt a hasonlóság, de szerintem ennyire nem nagy a "tragédia"... A Halálsoron jó film, a Szívtől szívig pedig jó könyv. A téma ugyanaz, csak a körítés más, de nekem nem tiport bele a lelki világomba ennyire.. És plágiumnak sem mondanám.