2009. április 28., kedd

Stephenie Meyer:New Moon/Újhold


Ez is megvolt!

Akár milyen lassan teltek a napok,végül is csak április lett és mindenki rohant,rendelt,hogy övé legyen az első példány!

Aki azt várta,hogy folytatódik a két szerelmes sanzonja kicsit csalódni fog,mert Edward az első felvonás után eltűnik magára hagyva az összetört szivű Bellát aki élőhalottként tengeti napjait,míg végül úgy dönt ideje felújítania barátságát Jacobbal az indián sráccal. Ami remekül sikerül, mert Bella jól érzi magát Jacobbal és mindig akad egy-két hülyeség amire ráveszi a fiút. Közben persze nem szűnik meg Edwardot szeretni, és pont mikor már meguntam, hogy még mindig sajog a szíve kicsit felélénkül a sztori-rejtélyes halálesetek, a Cullen család egyik tagja felbukkan de előtte még Bella megpróbál megfulladni-mondanom sem kell, hogy nem jön össze. Aztán kiderül, hogy Jacob tulajdonképpen egy báránybőrbe bújt farkas!!! és hogy ezúttal majd Bella kell, hogy megmentse Edwardot!! És csakúgy mint az első részben,most is a könyv végén kapunk egy nagy adag izgalmat.

Sokat agyaltam rajta,hogy miért is olyan nagy szám ez a sztori?? Hiszen nem sok minden történik azon kivül,hogy egy szerelmes lány a kedvese után sír... csakhogy rájöttem, hogy amit még a tizenévesek nem tudnak, azt az idősebbek már igen, hogy NEM létezik ilyen szerelem!! Vagyis létezhet de csakis ilyen formában, mármint, hogy az egyik fél vámpír-mondjuk ennyi erővel lehetett volna törpe is csak az má' milyen snassz lenne. Na de két sima mezei ember közt nemigen :(

Csak ezzel meg az a baj, hogy majd sok tini abba a hibába esik, hogy mindenáron vámpír fiú kell neki, és a sima emberi lényekre rá sem néz-tuti létezik egy-két ilyen elvakult tinilány!!!

A másik szál ugye a barátság-ami nem létezhet ellenkező neműek között, hiába állítják oly sokan, hiszen az egyik mindig többet szeretne! Tipikus példa erre Jacob ugye aki belezúg Bellába. Na ugye és Bella ezt rohadtul ki is használja!!! Nekem Bella a mostani részben sokkal nyafibb volt, mint az első részben, habár egy évvel idősebb lett!! De ez nem jött át nekem.


32 megjegyzés:

Csenga írta...

Aha...biztos.
Na majd jön Borostyán és jól kitörli őket!!!

Borostyán írta...

Jól kitöröltem őket :D

Csenga írta...

Juhé:) Ilyen ötösöm lenne a lottón!!!

ladyBird írta...

Hogy mennyire igazad van ezzel a tini dologgal. Dehát akkor mi is azt hittük hogy halálosan szerelmesek vagyunk. Visszagondolva, röhögnöm kell.

Szerintem is léteznek elvakult tinilányok. Biztos vagyok benne.

Bella most begyűjtött nálam egy rossz pontot. Azt hiszem túl könnyen dobta el a barátságot a szerelemért. De lehet csak nekem tűnik úgy, mert mostanában élek át egy ilyet.

Csenga írta...

Bella ebben a részben egy számító kis dög,ha nincs ló jó a szamár is alapon kezdett újra Jacobbal foglalkozni!!! Ha Edward nem megy el Jacob szépen eltűnt volna süllyesztőben!!!Pedig elvileg a kettő nem zárja ki egymást,vagyis attól,hogy szerelmes vagy még tartod a kapcsolatot a barátaiddal-mondjuk itt ugye beleszőtték ezt a vérfarkas szálat ,de akkor is mindig van aranyközép út!
Jacob meg egy nagy hülye!!!!

Borostyán írta...

Hölgyeim! :P
NE ítéljünk előre. Bella az aranyközéputat akarja majd tartani az Eclipse-ben ezért lesz sok vitája Edward-dal. Illetve ezért eszi majd Edwardot a fene, de Bella kiáll a barátsága mellett Jacob-bal. Majd meglátjátok :P

ladyBird írta...

Borostyán nem ítélek én olyan szigorúan. Csak azt mondtam, hogy egyenlőre begyűjtött egy rossz pontot. Mondjuk 18 évesen lehet én is ezt tettem volna. :)

Amúgy jó pontokat is adtam neki. Az abszolút elfogadása bámulatos. Vérfarkas? Na és akkor mi van?

Csenga, szerintem Jacob nem hülye csak fiatal meg szerelmetes. És ...

Csenga írta...

....meg hülye:D:D

ladyBird írta...

Nem épp erre gondoltam! :D
De ezen nem fogunk összeveszni! :D

Prohi írta...

Nos, meglepett a könyv. Nem gondoltam volna, hogy Edward ilyen könnyen ott hagyja Bellát. De szerencsére nem így történt. :-) Azt már sejtettem az Alkonyatban, hogy Jacob-al történik majd valami meglepő. Hát egészségére, hogy bloodwolf (jól írom?)lett, de ebből lesz még konfliktus gondolom. Jaj, hát a vége nagyon tetszett!!! Menyasszony lesz?! Komoly?
Be kell vallanom, hogy bele olvastam a többi könyvbe S.M. weboldalán, amennyire a google le tudta fordítani, de elég élvezhetetlen. Próbálok nem oda figyelni a bejegyzésekre, de elég nehéz, mert mindenki olyan lelkesen ossza meg az élményeit. :-) Azért kicsit elkeserít, hogy egy évet várni kell a következő könyvre, legalábbis a puha fedelesre, mert a keménykötésűt októberre ígérik. (Ez állt egy kis ismertetőn, ami az Újholdban volt benne)

ladyBird írta...

Azthiszem eredeti nyelven werewolf és nem bloodwolf. Ha szó szerint fordítjuk akkor farkasember és nem vérfarkas.
De javítsatok ki ha tévedek! :D

Csenga írta...

Prohi hasonlóan bosszankodok a kiadások lassúságán én is:( de örüljünk neki,hogy "csak" októberig kell várnunk! Ez a puha fedél,kemény fedél meg az agyamra megy már!!!!

Prohi írta...

Én hiszek neked ladyBird. :o) Ha már a farkasembereknél tartunk. Stephen King: Ezüst pisztolygolyók c. könyve .. évekkel ezelőtt olvastam)
Gondolom azért húzzák el ennyire, hogy megint a filmbemutató után jelenjen meg. De számomra érthetetlen, hogy a puha fedeles miért csak 2010. februárjára van belőve. Jaj, mielőtt elfelejtem. Ahogy már írtam, megvettem a DVD-t és pénteken újfent olvadoztam, de (!) képtelen vagyok szinkronnal megnézni. Nem is tudom ... nekem nem jön be úgy. Az extra dvd kellemes perceket okozott.

piir írta...

nem létezik ilyen szerelem?
ellenkező neműek között barátság?
nahát-nahát

Csenga írta...

Kedves Piir!
Szerinted mindkettő lehetséges??? Hogy egy 16éves lány ennyire szeressen,és egy szintén fiatal fiú is örök szerelmet ígérjen egy lánynak???És ennyire szenvedjenek egymás hiányától,hónapokon keresztül???Biztosan van ilyen,csak nem ilyen fiatalon.....
Ami a barátságot illeti,számomra elképzelhetetlen,hogyan lehetséges ellenkező nem között barátság,anélkül,hogy a nemiség előbb utóbb ne kerüljön előtérbe.
Jacob is barát+szerelmes-és szerintem ez nagyon sok ilyen barátságban jelen van!!!

Prohi írta...

Kedves csenga!
Én 15 évesen estem az első nagy szerelembe és bizony úgy gondoltam, hogy életem végéig csak ő kell. Aztán persze nem így lett ... :-) De valóban, képes lettem volna rá, hogy örökkön-örökké csak őt, mert csordultig voltam szerelemmel, mint egy kancsó.
A fiú-lány barátságban hiszek is, meg nem is. Még hamvas koromban megesett, hogy egy-egy fiú barátom hónapok, vagy évek múlva adta tudtomra, hogy ő bizony szerelmes belém és járjunk. Bevallom kényelmetlen volt. Már csak azért is, mert soha nem mutatta és én sem bátorítottam.
Az Újholdban viszont Bella egy kicsit bátorítja Jacob-ot. Én például soha nem engedtem, hogy ölelgessenek vagy fogják a kezemet, csak mert barátok vagyunk. Max. ha a vállán sírtam ki magam..

Csenga írta...

Prohi akkor a második dologban egyet értünk-vagyis,hogy az ellenkező neműek barátságában az egyik fél mindig többet akar,vagy bevallják vagy nem...
Ami a fiatalkori lángolásokat illeti ,lehet kicsit naiv voltál fiatalon?:)
Sokan a szerelembe szerelmesek.De a könyvben olyan felnőttesen ábrázolják Belláék szerelemét ,ami nekem nehezen hihető,ilyen hamvas korban.

Borostyán írta...

Csenga: egy tininél az sem hétköznapi, hogy anyja boldogsága érdekében az általa utált esős városba költözzön... ;)

Csenga írta...

Igen Borostyán még ez is!!! Bella már idegesítően felnőttes tini:D

Borostyán írta...

Azt hiszem pont ezért olyan népszerű köztünk felnőttek között is ez a regény sorozat. :P

Ha átlagos tini lenne, aki állandóan nyafog, hogy mit vegyen fel, miért nem szereti a fiú, kiszúrt vele az egész világ stb... tutira tépnénk a hajunkat, megkönnyebbülten sóhajtva fel, hogy mi már túl vagyunk rajta. :P

Csenga írta...

Na ez meg a másik véglet!!! Mindkét jellem távol áll tőlem...sem felnőttes nem voltam tininek,sem nyafogós.Inkább olyan normális:):) annak ellenére,hogy szerelmes voltam sosem mondtam olyanokat a srácnak,hogy csak Ő kell,meg nem voltam szétesve ha összevesztünk és mosolyszünet volt...(pedig azóta már a férjem),szóval ahogy Forrest Gump mondta:"Nem vagyok egy okos ember,de azt tudom mi a szerelem!"jah közben rájöttem milyen szó illik Bella viselkedéséhez-TÚLZÁS!!

Prohi írta...

Nem naiv voltam, csak nagyon szerelmes. Persze így 32 évesen visszanézve azt mondom, hogy mekkora egy marha voltam. :o) Mivel alapjáraton romantikus lélek vagyok, azért teszik annyira ez a könyv(sorozat). Azonosulni tudok vele...
Csenga te nagyon józanul gondolkodsz. De, hogy mondjak egy példát, a szomszédaim velem egykorúak és 16 évesen jöttek össze, 3 gyerekük van. Szóval ők már akkor tudták, hogy egy életre szól a kapcsolatuk. Ilyenek is vannak ...

Csenga írta...

Sok mindent mondtak már rám,de hogy józanul gondolkodom még nem:)
Én 15évesen az iskolapadban ismertem meg a férjem,31éves vagyok van már gyermekünk is,és tudom nekem Ő az igazi stb. de 16évesen akkor sem mondtam ,olyanokat mint Bella meg Edward.Szerintem nagyon el van túlozva ez a szerelmi szál-és sok tininek ezért (is) jön be,mert ők pont ilyen magasröptű szerelemre vágynak nem pedig a -Teccel ,kő kóla? típusú "udvarlásra."
Hogy más példát is említsek ismersz még olyanokat mint Romeo és Júlia?Mert én nem...nekik is ilyen túlmisztifikált volt a szerelmük.

Prohi írta...

Végül is az írói képzelet határtalan. Ha a mai tinikről van szó, nem tudok nem arra gondolni, hogy mennyire mások az udvarlási szokások (ha vannak ilyenek még egyáltalán)manapság. Negatívan persze! A Rómeó és Júliát nem szerettem, mert szenvedős. Ok szép és fennkölt, de olyan tésztás, nyúzzák-húzzák és aztán felfújt lesz belőle. De voltaképpen Edward - ha biológiailag nem is - idősebb, mint Bella, én nála nem érzem azt a nagy érzelgősséget. Sokkal reálisabban gondolkodik a kapcsolatukról. Bella meg lebeg, és annyira szereti a fiút, hogy mindenre képes érte, mert ez élteti. Visszakanyarodok oda, hogy az írói képzelet szülöttei. Vagy tetszik nekünk, vagy nem ...

Csenga írta...

Tegnap a kedvenc könyvesboltomban a kedvenc eladómmal:)-kiveséztük Bellát-Noémi szerint az a baj Bellával,hogy túl jó! Szerinte ilyen tini nem is létezik,pont azt említette amit Borostyán is,hogy még az anyja boldogsága is fontosabb neki mint a sajátja,és az apjáról is úgy gondoskodik mintha az anyja lenne...ezért UNALMAS és Noémi már a folytatást sem fogja elolvasni.Szerinte ez a sorozat az ábrándos ,,tiniknek való akik álomvilágban élnek....

Borostyán írta...

A tinik 90%-a ábrándozós típus :D

Én is jókat képzelegtem még tizenévesen (oké, felnőttként is megy a dolog, de már sokkal józanabbul) Amíg az ember meg nem kapja első komoly pofonját az élettől, addig képes kellemesen elábrándozgatni :P

ladyBird írta...

Csenga!

Én ezt megcáfolnám. Volt olyan időszak az életemben amikor még tini voltam hogy a saját boldogságomat feláldoztam máséért. Egszerűen csak mert úgy hittem az a helyes.
De ma is úgy döntenék.

Csenga írta...

Borostyán nem csak az ábrándozás Bella hibája,hanem ,hogy semmi hibája sincs-ez nem az én véleményem csak tolmácsoltam.és mivel ilyen kis tökéletes ,nehéz vele azonosulni,együtt érezni.

Borostyán írta...

:D Ez az elsőalkalom hogy azt hallom Belláról, hogy tökéletes. :P

A legtöbben pont azt mondják, hogy nem az és ezért szeretik.

- béna a sportban
- baromi makacs, nem hallgat másokra
- és em cska önzetlen dolgokra képes, mert egy jó adag önzőség is van benne Jacobbal kapcsolatban.

Szerintem egyáltalán nem tökéletes a csaj :)

Borostyán írta...

Ja! Béna matekból és állandóan elesik, beveri valalmilyét, leejt valamit stb...

ladyBird írta...

Én ezeket a bénaságokat birom benne. Jó néhányszor magamra ismerek. Én is állandóan összetöröm magam!

Csenga írta...

Borostyán Noémi szerintem nem a testi adottságaira gondolt,amikor azt mondta Bella túl jó,hanem a lelki dolgokra-de mindenesetre tolmácsolom neki az észrevételeidet:)