2010. január 19., kedd

Gregory Maguire: A Boszorkány


Megmondom őszintén fantasy könyveket ritkán olvasok, és akkor is nagyon kritikus vagyok. De már a borító is nagyon jól sikerült, nem mesés inkább olyan ijesztgetősre,sejtelemesre vette a figurát, úgyhogy belevágtam.

A történet a gonosz nyugati boszorkány életéről és haláláról szól. Az ismert Óz, a csodák csodája meséje elevenedik meg a könyv elején, és az utolsó lapokon. És, hogy közben mi történik? Megszületik Elfaba a későbbi nyugati gonosz boszorkány, aki mellesleg nem is gonosz... igaz volt egy két tette ami miatt voltak haragosai... de alapjában véve ugyan olyan ártatlan kislány volt mint a többi. De sosem volt könnyű élete, zöld színe miatt örökké kirekesztették, még saját anyja is furcsán mintsem szeretettel nézett rá. Bár rengeteg furcsa lény élt körülötte, kvarangyok, beszélő állatok-akik épp az egyenjogúságért küzdöttek, arról nem beszélve, hogy az aludttej nem egy étel hanem egy építészeti stílus-ennek ellenére Elfaba örökké bizonyítani volt kénytelen...

A történet rendkívül izgalmas, és sodró. Elfaba a szemünk láttára nő fel, hagyja el otthonát, majd az iskolát, szeretője lesz... és közben végig kíséri életét a mágia, a varázslat, a politika, a család ami mindig többet vár el tőle mint amennyit valaha is adott Elfabának. Szomorú voltam a végén.. Elfaba nem azért lett keserű,megtört boszorkány mert ilyen akart lenni,hanem mert mindig minden körülmény Elfaba ellen volt.

A fantasy rajongóknak ez a könyv igazi csemege.


Nincsenek megjegyzések: