2010. január 9., szombat

Karen Levine: Hana bőröndje


Elolvastam nagyon gyorsan. Mindössze 75 oldal. Bekucorogtam a család mellé a kanapéra, ők az audiovizuális élvezeteket élvezték, én pedig a lelkemet melengettem az olvasás élményével. A tartalom nem melenget, hanem elszomorít. Vonzanak a zsidó holokauszttal kapcsolatos könyvek. Egyszerűen képes vagyok újra meg újra átélni a történteket, és nem akarom elhinni azokat a borzalmakat, amikről olvasok. És mindg sírok.

Egy névtelen japán adományozó önerőből hozta létre ezt az alapítványt, ezt a központot, hogy a japán fiatalok minél többet tudjanak meg a világtörténelem ezen fejezetéről.
A Hana bőröndje igaz történet. Nagyon egyszerűen megírt rövidke könyv egy kislányról, akinek a bőröndje a Tokiói Holokaust Oktatási Központba került Auschwitzból. A gyerekek kíváncsiak lettek, ki ez a kislány? Hogy élt? Hol élt? Milyen volt? Hogyan került oda?
A központ vezetője pedig nyomozni kezdett. Így ismerték meg a gyerekek a valóságot.
A fejezetek az akkori Csehszlovákiába vagy tokiói központba vezetnek, a legvégén, a nyomozás végén kerülünk Kanadába.
Egyszerű, könnyen érthető mondatokkal, nyelvtani szerkezetekkel érdeklődő gyermekeknek is ajánlom, amikor kezdenek érdeklődni a történelem iránt.

"Valójában ez egy nagyon átlagosnak tűnő bőrönd. A sarkain kicsit rongyos, de azért jó állapotban van.
Barna. Nagy. Elég sok mindent lehet bele pakolni-ruhákat egy hosszú kirándulásra, talán. Könyveket, játékokat, kincseket, apróságokat. De most nincs benne semmi.
......... valamiféle írás van a bőröndön. Fehér festékkel, a bal felső sarokban egy lány neve található: Hanna Brady. Egy születési idő: 1931.május 16. És még egy szó: Waisenkind. Ez németül azt jelenti: árva."

Nincsenek megjegyzések: