2010. január 14., csütörtök

Lawrence Block: A betörő, aki zabot hegyezett

Még soha nem olvastam ebből a sorozatból semmit, és szórakoztató krimiket se nagyon szoktam olvasni, de most vizsgaidőszakban ideális esti olvasmány volt, könnyed, izgalmas, fanyar humorú. Szerettem olvasni, annak ellenére, hogy nem az én műfajom, de most valahogy nagyon jó volt az időzítés is.

A klasszikus szimpatikus rabló sztori, akinek drukkolunk, hogy a rendőr barátja (!) helyett megoldja a rejtélyt: ki mit és honnan és kitől lopott el és főleg hogy ki ölt meg két nőt.

Bernie, az álnéven futó antikvárius-betörő egy nagy fogás - mely nagy fogás inkább a szívének fontos semmint a pénztárcájának - reményében beköltözik a Paddington Szállóba, hogy a híres író lila színű leveleit megszerezze, melyre aktuális barátnője kérte meg. Segítségére van kutyakozmetikus leszbikus barátnője is, de ő inkább csak barátságával támogatja Bernie-t. Csakhogy mikor végre bejut a szobába, melyben az értékes leveleket hiszi, hátborzongató felfedezést tesz: a levelek jogos tulajdonosa halott, és a legkevésbé sem természetes halállal halt meg. Természetesen első körben őt gyanúsítják a gyilkossággal, többek között ezért aztán élet-halál kérdés lesz a gyilkosság felderítése...

Romantikus szálakkal, barátságokkal, bulizásokkal és börtönben töltött éjszakákkal ízesíti Block a regényt.
A történetet több csavarral fejezi be, hogy aki azt gondolta, "igen, és tudtam, hogy ez lesz"? azt is elbizonytalanítsa, és mindenképp olyat tudjon adni, amire senki nem számított.

Izgalmas, olvasmányos laza krimi, pont olyanoknak, akiknek amúgy mással van tele a fejük.

Nincsenek megjegyzések: