2010. július 21., szerda

Larry McMurtry: Becéző Szavak

Houston, Texas, 1962.

Aurora Greenway csípős nyelvű, szórakoztató és szeszélyes özvegyasszony. Ujja köré csavarja a férfiakat, majd hagyja őket szenvedni. Néha maga is összezavarodik, ilyenkor történik meg, hogy az udvartartásából pont a leglehetetlenebb alakkal bújik ágyba, a szigorú, katonás Scott tábornokkal. Ám ez sem riasztja el a többieket, az olajban utazó vidéki milliomost, a kiöregedett olasz tenoristát és a mindig jól öltözött és jó illatú jacht tulajdonost, aki bánatában, hogy Auróra nem megy hozzá feleségül, fiatal lánykákkal vígasztalja magát. Közös ismertetőjegyük, hogy mindannyian Aurora lábainál hevernek, hol megszegyenulten, hol összezavarodottan, de nem múló szerelemmel és boldogan feleségül vennék. Valljuk be, egyikük se tökéletes. Férjnek biztos nem, ámde regénybeli karakternek annál inkább.
Amikor Aurora megtudja, hogy 22 éves lánya, Emma gyereket vár férjétől, a kissé igénytelen, ámde intellektuálisan túlfűtött, kevéssé tehetséges irodalomtanár Fülestől, nem minden ok nélkül esik kétségbe. Ki akar majd egy nagymamának udvarolni? Ámde félelme alaptalan, a kis háreme nem tágít, és a kalandok folytatódnak.

Nagyon leegyszerűsítve az anya-lány kapcsolatról szól a könyv, de ennél sokkal többről van szó. Emberek, nők és férfiak közötti kapcsolatokról, mindennapi örömökről és bánatokról, szerelemről, megcsalásról, beletörődésről, kiszolgáltatottságról, fájdalomról. Egyszóval az életről.
Nagyon szórakoztató párbeszédekkel és karakterekkel.

A regényt két részre osztotta az író, az első 1962-ben játszódik, és a leginkább Aurora mindennapjairól szól, de Emma illetve a házvezetőnő, Rosie és kapcsolataik is nagy szerepet kapnak benne.
A második rész az 1971-76 közötti időszakot öleli fel, és Emma illetve családja van a középpontban.

Nekem az első rész jobban tetszett, jobban kidolgozottnak éreztem, hozzátartozik a képhez azonban, hogy a második rész a sírós, az első meg a nevetős.
A síróst itt átvitt értelemben értem, nem sírtam rajta, de én könyvön nem tudok.

A regényből készült film jóval sírósabb. A szereposztás parádés: Shirley McLain, Debra Winger, Jack Nickolson, Jeff Daniels, Danny DeVito, John Lithgow.
A forgatókönyvíró kicsit átírta a sztorit, de a színészi játék tényleg figyelemre méltó. A film 1983-ban 5 Oscart zsebelt be.

Talán felesleges is megemlítenem, hogy nekem a könyv jobban tetszett, Aurora alakja és mondatai zseniálisak.


Eredeti cím, kiadás: Terms of Endearment, 1975, New York
Kiadó, kiadás éve: Europa, 1997
Oldalak száma: 425

5 megjegyzés:

Erika írta...

A szőke az egy nő a borítón??? :-)

Csenga írta...

Szerintem az Shirley McLain :-))) de nem biztos...

Erika írta...

Egyébként én is rá gondoltam, de nem olyan, mintha pasi lenne?

Agnes_Villanyi írta...

Igen, Shirley McLaine. Egyébként szerintem is elég férfias ezen a fotón. Mindig az Aranyoskám jut róla eszembe.

szeee írta...

tényleg olyan, mintha Aranyoskám lenne :D