2010. július 9., péntek

Mark Seal:Vadvirág


Ezt a könyvet nemsokkal a Volt egy farmom Afrikában után szereztem be,és most jött el az idő,hogy újra szafarira induljak.

A könyv Joan Root életét,és munkásságát öleli fel,és egy szörnyű gyilkosságot,amelynek következtében a világ egy olyan emberrel lett szegényebb,aki mindent szerelmének a Naivasha tó megmentésének szentelt.

Az Afrikában született kislánynak az volt a természetes ha vadállatokat simogat a házi macska helyett.Fiatalon ment férjhez Alan Roothoz ,aki már akkor filmezett,Joant magával ragadta a dokumentarista filmek varázsa,Ők ketten úttörők voltak az állatok viselkedésének filmezésben.Hónapokat ,éveket öltek egy-egy filmbe,de legyen szó vízilovakról vagy hangyákról ugyanolyan profizmussal végezték a dolgukat.a 70'-80' években még nem voltak olyan technikai eszközök a természetfilmesek kezében,amikkel gyors,látványos és kevésbé fáradtságos módon forgathattak.

Ők vezették el a gorillákhoz, a fiatal és lelkes Dian Fosseyt is-akit szintén brutálisan megöltek.

A sok film , a siker,az együtt eltöltött évek nem bizonyultak elégnek ahhoz,hogy ez a két ember együtt maradjon...Joan elveszett férje nélkül,aki újra nősült...Joan sokáig önmagát okolta ,és a betegségét,melynek következtében nem szülhetett.

Férje elhagyta Afrikát,Joan viszont Nairobiban telepedett le,immáron egyedül abban a házban amely egy hatalmas tóra nézett,és a létező összes afrikai állat állandó vendég volt.Joan élete a filmezéstől a természet megóvása felé fordult,próbálta szeretett tavát az orv halászoktól,és orvvadászoktól megvédeni.Az egyedülálló,védtelen Joannak esélye sem volt velük szemben....2006 január 12-én megölték,életének 69.évében.

És hogy milyen volt Joan Root? A könyv borítóján szereplő képnél nem kell beszédesebb.

Megrázó,de végtelenül szép történet,gyönyörű tájleírásokkal,és seregnyi állatot felvonultató részekkel.

Joan életét filmre vitték,Joant Julia Roberts játszotta.





Nincsenek megjegyzések: