2009. március 30., hétfő

Syrie james:Jane Austen naplója

A szerző nagy rajongója Jane Austennak,sok időt töltött azzal, hogy alaposan feltérképezze Jane éltét, és munkásságát. Ebben a könyvben szeretné kicsit közelebb hozni a rajongókhoz, az igazi Jane Austent. Syrie James ez tökéletesen sikerült, az összes dátum, helyszin valós, akár a személyek csupán egy-két olyan szereplő van akik a szerző képzeletének szüleményei.

A regény végigköveti Jane életét, a fő motivumok Jane könyvei, azoknak létrejötte,és az a két év ami homályban maradt -ez az a két év mikor Jane Austentól semmilyen irásos feljegyzés nem maradt meg- Austen lelkes levéliró volt,és naplóféle feljegyzéseket is készitett. Ezt az űrt, tölti ki a regény, a szerző részben a megmaradt feljegyzésekre, és levelekre támaszkodik, részben pedig a saját fantáziájára.


Jane Austen regényei a szerelmeről szólnak,bár úgy tudni neki magának ebben sosem volt része! Nem ment férjhez,és egy-két rövid románctól eltekintve nem derült ki, hogy volt-e férfi az életében. Nővére Cassandra, Jane halála után jelentősen cenzúrázta Jane feljegyzéseit-persze mindenki azt gyanitja,hogy egy olyan szerelem miatt ami a férfira és Austenra is rossz fényt vetett volna.

Syrie James ebben a regényben megajándékozza ezzel a szerelemmel Austent! Hiven követve Austen stilúsát remekül van megírva a szerelem beteljesülése,majd a szomorú elválás.Mivel a történet Jane életrajzába van beépitve teljesen hihető! Olvasás közben annyira beleéltem magam,hogy szinte elfeledkeztem arról, hogy nem egy Austen által irt könyvet olvasok, hanem egy róla szólót.

A könyvben sok érdekes dolog derül ki Austenról,többek között,hogy csak úgy volt hajlandó kiadatni a könyveit, ha ő maga névtelen marad! És az általunk ismert könycimek hogyan születtek meg illetve mik voltak a könyvek eredeti cimei.

Jane Austen 1817 -ben negyvennégy évesen meghal.

És bár olvastam Jane Austen könyveit, de nem mindegyiket, most teljesen a hatása alatt vagyok úgyhogy az összes művét el fogom olvasni!

A boritó is remekmű!


5 megjegyzés:

stippistop írta...

jajj, én is nagyon szeretném előbb-utóbb... :o)

Csenga írta...

Stippistop vedd előre a sorban:) nem fogod megbánni:)

Tara Nima írta...

bocsássatok meg, hogy nema témához szólok, de nem bírom ki szó nélkül.
baromi jó ez a sablonotok. nagyon tetszik.

Borostyán írta...

Köszönjük Nima! :P
Lesz még munka vele.
Még nem 100%-os. :)

Monika írta...

Sziasztok,
Én olvastam a könyvet, és be kell vallanom nekem egyértelmű csalódás! Én Austen minden regényét olvastam és ezek után, amit a könyvben találtam az csupán Austen remekeinek "egybegyúrása". Sok sok koppintás. Remélem nem sértek senkit a vélemyényemmel, de nekem nagyon nem jött be!